Anders And nummer 3000 på gaden

Nyheder
Anders And må ikke indeholde sex, død og alvorlig sygdom, siger Anders And-forfatter Sune Troelstrup, der dog ikke vil udelukke, at man kan snige noget politik ind. I sidste uge udkom Anders And-blad nummer 3000.
Anders And må ikke indeholde sex, død og alvorlig sygdom, siger Anders And-forfatter Sune Troelstrup, der dog ikke vil udelukke, at man kan snige noget politik ind. I går udkom Anders And-blad nummer 3000.
 
 
64 år. Så længe er den amerikanske tegneseriefigur Anders And udkommet i Danmark, og i sidste uge udsendte Egmont Anders Andblad nummer 3000. I 1963 blev de første danskskrevne historier omAndeby produceret, og i dag skriver Anders And-forfattere historier til hele verden fra hjertet af København.
 
"Nogle af mine historier er udkommet i Brasilien og i Egypten," siger Anders And-forfatter Sune Troelstrup, hvis historier om Anders And, Onkel Joakim og Bjørnebanden dog fortrinsvis går til de skandinaviske og europæiske markeder.
 
Anders And-blad nummer 3000 fejrer sig selv med en speciel historie, hvor Anders And lider det ultimative nederlag: Onkel Joakim fratager ham rollen som hovedfigur i Anders And-bladet og giver den i stedet til Fætter Højben.
 
I dag udkommer Anders And nr 3000
 
Det første nummer af Anders And & Co. udkom i Danmark 1. marts 1949. Det skulle egentlig være udkommet et år tidligere, men blev forsinket på grund af papirrestriktionerne efter Anden Verdenskrig.
I begyndelsen udkom bladet hver måned, men fra 1959 blev det et ugeblad, og sådan har det været lige siden.

Skiftet til ugeblad var dog ikke helt uden besvær, da man begyndte at løbe tør for historier - de amerikanske forfattere og tegnere kunne simpelthen ikke følge med. Så i 1963 fik Egmont lov til selv at lave historier til bladet. For mange danske forfattere og tegnere var det - og er det stadigvæk - en drøm at få lov til at lave Disney-historier.
 
Coveret til det første nummer af 'Anders And & Co.' fra 1949.

"Mange forventer, at Disney laver en masse regler om ting, vi ikke må skrive om, og man får også udleveret en særlig manual med punkter, man skal undgå. Men begrænsningerne er jo faktisk de muligheder, en dreven Anders And-forfatter har at arbejde med. Det vigtigste er, at karakterernes særlige personligheder får lov at folde sig ud," siger Sune Troelstrup.
 
Anders And må ikke indeholde sex, død og alvorlig sygdom, siger Sune Troelstrup. Til gengæld vil han ikke udelukke, at man kan snige noget politik ind i en historie.
"Men det skal være politik oversat til Andebys sprog. Der kunne godt optræde en korrupt politiker i Andeby, men han ville i så fald skulle straffes for sin korruption i løbet af handlingen. Andeby som sådan er ikke en korrupt by," siger Sune Troelstrup.
 
På den måde præsenterer Anders And egentligt et optimistisk verdensbillede, selv om Anders And som regel er meget uheldig.
"Men trods alle uheld forsøger han sig altid igen i næste historie. Han bliver aldrig slået ud," siger Sune Troelstrup.

 
I dag står Egmont Creative Center i København for udvikling af historier til Anders And-bladene i hele verden. Og selv om Anders And-bladet som alle andre magasiner er udfordret af printmediernes krise, udgør det stadig et flagskib hos Egmont.
"Anders And-bladet er fyrtårnet i vores portefølje", siger forlagsdirektør Tony Jørgensen. "Det er vores største produkt både i læsertal og salgstal, og det er det eneste ugeblad til børn. Det er vi faktisk ret stolte af. Det er ekstraordinært, at der hver uge udkommer et blad til børn fuld af både underholdning og læring."
 
De seneste år har Egmont med succes formået at integrere interaktive, digitale elementer i det fysiske blad. Blandt andet i sidste års udgivelse Jagten lykkemønten, hvor læserne via deres smartphone kunne deltage i den hæsblæsende eftersøgning af Onkel Joakims tabte klenodie. Og den slags vil man komme til at se mere af i fremtiden: "Vi betragter den fagre nye, digitale verden som en udfordring, men også som en mulighed for os," siger Tony Jørgensen. "Man kan sige det på den måde, at vi først og fremmest tror på den gode historie. Den er kernen i vores univers, og så går opgaven ellers ud på at bringe den gode historie ud på alle relevante platforme."
 
 
Egmont lancerede for nylig app'en Anders And replica, hvor man kan læse det trykte blad i pdf-udgave, og en app under navnet Anders And Junior til de alleryngste læsere. Og hen over sommeren kommer app'en Anders And Plus, der rummer alt indhold fra hele Anders And & Co.'s historie i Danmark.
 
Kilde: dagbladetringskjern.dk, jv.dk

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Anders And & Co. flytter ind i din smartphone

Nu kan man hente hele Andeby-universet ned fra nettet. Den nye Anders And-app gør det muligt for første gang at udvælge sine yndlingshistorier digitalt.

Endelig skal Anders And og Andersine giftes

De har kærestet siden 1940, men på torsdag finder Anders ringen frem og frier til Andersine.

Anders And-forfatter: Når vi mister respekten for figurerne, er det slut

Maya Åstrup har skrevet bryllupsplaner ind i Anders' liv, og det er helt okay, mener hun. Så længe det går galt.

Anders Lund Madsen skriver historie til Anders And-blad

Talkshowværten Anders Lund Madsen har fået lov til at forfatte en historie til en kommende udgivelse af Anders And & Co.

Olsen Banden skal skaffe Andeby læsere

Anders And's besøg i Danmark, hvor han møder kendte danskere som Sidney Lee og Lars Løkke Rasmussen, har gjort 'Anders And & Co.'-bladet populært igen. Nu skal Anders And møde ingen ringere end Olsen Banden.

Anders And bliver revet væk

Flere kiosker melder om udsolgt af det nyeste Anders And-blad, hvor Anders besøger Danmark og bl.a. møder Sidney Lee og Lars Løkke Rasmussen.