Disney & Shakespeare: Del 3

Baggrund
I december 2013 skrev TheDisneyFan sin SRP-opgave, hvor han sammenlignede Disneys 'Løvernes Konge' med William Shakespeares 'Hamlet'. Her er tredje og sidste del af opgaven.
I december 2013 skrev TheDisneyFan sin SRP-opgave, hvor han sammenlignede Disneys 'Løvernes Konge' med William Shakespeares 'Hamlet'. Her er tredje og sidste del af opgaven.
 
 
Diskussion

Som man kan se under dramaturgien i analysen, så er der en række ligheder og forskelle på de to film.

En af de helt centrale ligheder er de to films karakterer. Der er i begge film en kongelig familie bestående af en prins, en konge der dør og en onkel der overtager tronen efter kongens død. Men hvor persongalleriet i Hamlet er mennesker, så er alle i Lion King talende dyr som dog er menneskeliggjorte på den måde at de reagerer med menneskelige følelser og eksempelvis bruger deres forpoter som mennesker vil bruge deres hænder.

Som det fremgår af analysen, er det især de tre førnævnte karakterer der minder om hinanden. Shakespeares karakterer har altså påvirket Disneys film, men Disney har stadig formået at skabe karakterer der ikke har nogen indflydelse fra Hamlet. Eksempelvis har Timon fra Lion King nogle lighedspunkter med karakterer fra andre af Shakespeares skuespil og citerer endda Romeo and Juliet. Timon viser derfor, at Disney ikke kun blev påvirket af ét men flere af Shakespeares værker. Man kan dog diskutere om det at bruge et citat fra balkonscenen i Romeo and Juliet er ensbetydende med at være inspireret af Shakespeare eller blot skyldes at det lige passede ind i sammenhængen.Kigger man på plottet i de to film, finder man også en række ligheder. Begge film har en konge der bliver dræbt af sin bror, hvorefter han så overtager kongeriget. Kongen vender kort tilbage i form af et spøgelse og taler med sin søn, hvilket får sønnen til at tage affære. I begge film bliver prinsen også sendt væk fra sit kongerige, hvor onkelen har et håb om at han ikke kommer tilbage i live. Men på trods af disse ligheder, så sker tingene vidt forskellige steder i filmene. F.eks. er kongens død i Hamlet allerede i starten, mens det i The Lion King er cirka 33 min. inde i filmen. Endvidere er der scenerne med kongens spøgelse.I Hamlet går der 22 min før spøgelset dukker op, men i Lion King dukker kongens spøgelse først op 1 time og 3 minutter inde i filmen.

Prisen sendt væk fra kongeriget 1 time og 26 min inde i filmen for at vende tilbage ganske kort tid senere, mens det i Disneys film er 37 min inde i filmen og prisen vender først tilbage efter at have været væk i flere år.

Man kan altså se, at Disney har anvendt plotelementer og scener fra Hamlet, men de kommer på helt andre tidspunkter end i Hamlet, og giver dermed historierne helt forskellige forløb.

 

Ligeledes har begge film suspense og set up og pay off, men det bliver benyttet i scener der ikke har lighedspunkter. Begge film bruger disse dramaturgiske elementer, for at fortælle en historie, men de to film benytter sig af dem på hver sin måde. Der er således ikke noget der tyder på, at Shakespeare har inspireret ved disse punkter i forbindelse med Lion King.

 

Da The Lion King var i produktion var det i starten ikke bevidst, at filmen havde lighedspunkter med Shakespeares Hamlet. Roger Allers og Rob Minkoff, instruktørerne på filmen, har udtalt at de i starten brugte Bambi som inspirationskilde. Da de senere skulle præsentere filmen for studiets topchefer var der en af dem, der sagde at det havde mange lighedspunkter med Hamlet. Det var først herefter at folkene på filmen bevidst begyndte at bruge Hamlet som inspirationskilde. Her kan man diskutere om studiets topchefer ønskede at se ligheder med Hamlet for på denne måde at vise at tegnefilm også har flere lag end man umiddelbart tænker en tegnefilm har.

 

At Shakespeare har påvirket Lion King kan man se i en scene, hvor Scar holder et kranie i sin ene forpote, hvilket fungere som en reference til den scene hvor Prins Hamlet selv holder et kranie i sin hånd.

 

Omvendt kan man spørge sig selv om The Lion King rent faktisk blev inspireret af Hamlet, eller om ideen til filmen kom fra den japanske animeserie Kimba the White Lion, der kørte fra 1965 til 1967. Hvis man kigger efter er der nemlig en række lighedspunkter i mellem den japanske serie og filmen fra Disney.

 

En række af karaktererne er nemlig de samme, f.eks. har de begge to en ung løve i hovedrollen. Endvidere har begge dele en mandril samt en gang onde hyæner der alligevel formår at være morsomme. Hovedskurken i Kimba var Kimbas tante, mens det i Lion King var Simbas onkel, altså i begge tilfælde et familiemedlem.

Et andet sted hvor der er store lighedspunkter mellem serien og filmen er i scenen, hvor Simba ser sin fars spøgelse oppe blandt skyerne. I begge tilfælde er hovedpersonen i tvivl om, hvorvidt han kan tage en vanskelig udfordring op. Men da hans far dukker op i himlen bliver han fortalt, at han er nød til at gøre det, hvorefter hovedpersonen tager udfordringen op.

 

Til sidst er der den store lighed mellem de to hovedpersoners navne; Kimba og Simba. Men at hovedpersonen i The Lion King hedder Simba giver god mening, da navnet er swahili og oversat til dansk betyder løve. Desuden er der flere af filmens andre karakter som har navne, som kommer af swahili. F.eks. er Rafiki swahili for ven, Pumbaa betyder doven og Nala kan oversættes til gave.

 

Medarbejdere fra Disney har også udtalt, at de ikke kendte til Kimba the White Lion før efter The Lion King havde haft premiere, og at historien var inspireret af de bibelske historier om Moses og ShakespearesHamlet.

 

Selvom The Lion King har lånt karakterer og historieelementer fra Hamlet, blev filmen også påvirket af erfaringer fra Jeffrey Katzenbergs karriere. Katzenberg, som var formand for The Walt Disney Studios fra 1984-1994, havde sammen med Peter Schneider fået ideen om til at lave en film om at blive voksen, og så skulle filmen foregå i Afrika.

 

Før Katzenberg kom ind i filmbranchen arbejdede han i politik i New York, hvor han oplevede op og nedture. Specielt en ubehagelig og personlig erfaring fra Katzenbergs liv var med til at starte produktionen på Lion King:

“Not only was this his idea, but the coming-of-age aspect resonated deeply within Katzenberg. At one of the script meeting he told a story of his own loss of innocence while working in the 1972 presidential campaign of John Lindsay. As an advance man he took hundreds of thousands in unrecorded cash campaign contributions including a cash-filled envelope from a man who subsequently profitted enormously from dealings with the city. Cash contributions weren’t illegal at the time, but bribery was, and Katzenberg ended up being subeoned by a grand jury, investigating Lindsay and the businessman. Though no charges resulted, it was a searing education in money and politics for Katzenberg, and as he told the story he choked up and couldn’t continue.”

Katzenberg har senere fortalt, at han har en stærk forbindelse til The Lion King, da han føler at den handler lidt om ham selv. Filmen er altså derfor også blevet påvirket af rigtige hændelser. Han var også en af de første til at sige, at filmen skulle være mere Shakespeare agtig, da ligheden med Hamlet dukkede op.

 

 

En af Disneys egen film Bambi har ligeledes påvirket The Lion King, da disse to film har en lang række ligheder med hinanden. I begge fortællinger er hele persongalleriet dyr der kan tale, hovedpersonen er en ung prins, som alle dyrene samles om for at se i starten af filmen. Endvidere må begge hovedpersoner kæmpe imod en række forhindringer, før de kan tage deres retmæssige plads som konge over dyrene. Plus at både Bambi og Simba mister et familiemedlem, som står dem meget nært.

At der kom inspiration fra Bambi kan man også høre i dokumentaren WakingSleeping Beauty, hvor Don Hahn på et tidspunkt siger at under produktionen af The Lion King blev filmen kaldt Bambi in Africa. Da Disney senere i produktionen fik Irene Mecchi til at udvikle manuskriptet, blev filmen kaldt for Bamlet blandt folk hos Disney, da filmen dybest set var en kombination af de to historier Bambi og Hamlet.

 
 

Konklusionen er at The Lion King og Hamlet har en række dramaturgiske ligheder, i form af historie og karakter. Men der er også forskelle på din to film i form af den måde de to film anvender de andre dramaturgiske elementer.

Så man kan konkludere, at Shakespeares stil på et vist niveau har påvirket The Lion King, men samtidig har Disney formået at skabe en film der er helt sin egen i form af genre, stil og udnyttelse af dramaturgi.

Omvendt kan man spørge sig selv, om Disney blev påvirket af andre ting end Shakespeare, da Lion King har en række lighedspunkter med Kimba the White Lion og Bambi, i form af karakterer og historie.

Samtidig kan man også se, at filmen er blevet påvirket af virkelige hændelser, da det er Jeffrey Katzenbergs erfaringer, der satte filmen i produktion til en start.

 

Konklusion på hele opgaven

Disney-tegnefilmens udvikling fra de korte historier til de længere feature-film, var en længere rejse for Disney. Først var det et spørgsmål om at lære sit grej at kende og benytte sig af de nyeste teknologier. I takt med at erfaringen blev større på de korte historier og dramaturgien blev bedre begyndte man at eksperimentere med længere film, hvor dramaturgien ligeledes bliver bedre i takt med erfaring og benyttelsen af den nyeste teknologi.

Efter at have lavet en komparativ analyse af de to film The Lion King og Hamlet, kan man se at der er en række ligheder mellem dem. Deres anslag ligner meget hinanden, samtidig med at de to film tager nogle af de samme temaer op.

Kigger man på dramaturgien ses det, at de to film har en række karakter og plotelementer til fælles. Men på trods af lighederne, så er det to vidt forskellige film. Derfor har Shakespeares stil kun på et vist niveau påvirket Disneys The Lion King. Samtidig er der andre ting der i større eller mindre opfang, som muligvis kan have påvirket Lion King.


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Disney & Shakespeare: Del 2

I december 2013 skrev TheDisneyFan sin SRP-opgave, hvor han sammenlignede Disneys 'Løvernes Konge' med William Shakespeares 'Hamlet'. Her er anden del af opgaven.

Disney & Shakespeare: Del 1

I december 2013 skrev TheDisneyFan sin SRP-opgave, hvor han sammenlignede Disneys 'Løvernes Konge' med William Shakespeares 'Hamlet'. Her er første del af opgaven.

Se de første billeder fra videospilsfilmen "Wreck-It Ralph"

Disney har udsendt de første egentlige billeder fra videospilsfilmen "Wreck-It Ralph" hvor vi får det første kig på Ralph.

Disney genudgiver flere klassikere i 3D

3D-udgaven af Disney-klassikeren 'Løvernes Konge' er nu blevet en så stor succes, at Disney og Pixar har besluttet at finde flere film fra arkiverne og give dem en 3D-behandling.

Løvernes Konge får comeback i 3D-biografer

17 år efter at en af Disney's mest elskede tegnefilm fik premiere, får den nu lov at vende tilbage. Denne gang i fantastisk 3D. "Løvernes Konge" har netop haft repremiere i USA og biografindtægterne har allerede overgået alle forventninger.

Trailer til Løvernes Konge i 3D

Løveungen Simba og vennerne Timon og Pumba kan selv efter 17 år stadig få folk i biografen. Disney har relanceret deres nyklassiker fra 1994, "Løvernes Konge" i en 3D version der nu på anden uge bliver vist i de amerikanske biografer. Se traileren her.