En stor kvindestemme er gået bort

Nyheder
Stemmeskuespilleren June Foray er død i en alder af 99 år. I løbet af hendes mere 70 år lange karriere har hun været stemmen bag nogle af animationens mest kendte figurer.

June Foray, der er født den 18. september 1917, startede sin karriere i show business i 1937, da hun blev vært på sit eget radioprogram, Lady Make Believe.​ Senere tog hun springet til de animerede kortfilm, hvor hun hurtigt fik travlt som stemme til diverse roller.

June's første samarbejde med Disney-studierne var på Askepot fra 1950 hvor hun lagde stemme til katten Lucifer​. Efterfølgende var hun med på nogle få Fedtmule-kortfilm, men også på en enkelt Anders And-kortfilm, Trick or Treat fra 1952, hvor hun lagde stemme til heksen Hazel.

Peter Pan lagde Foray både stemme til en af havfruerne, samt indianerhøvding​ens kone. Efter sin medvirken i Peter Pan gik der mere end 30 år før hendes stemme igen kunne høres i noget fra Disney. I filmen Who Framed Roger Rabbit havde hun flere små roller, i serien Bubbi-bjørne lagde hun stemme til Bibbi, og på Rip, Rap & Rup på eventyr var hun stemmen bag Bjørne-bandens mor og Hexia de Trick. I 1998 lagde hun stemme til Mulan, hvor hun lagde stemme til Mulans bedstemor.

Med disse roller hos Disney i tankerne, så er det mærkeligt at vide, at June Foray aldrig mødte selveste Walt Disney.

Men June Foray lod sig ikke kun arbejde for Disney. Hendes stemme kan høres i mange andre studiers kortfilm, blandt i en lang række kortfilm fra MGM (studiet bag bl.a. Tom & Jerry). For mange huskes hun dog for sit arbejde på meget af Warner Bros. Looney Tunes-materiale, hvor hun først og fremmest har lagt stemme til Granny (den ældre dame der ejer fuglen Pip) og Witch Hazel i op til flere sammenhænge.

Endvidere var hun også med på en lang række nu berømte tv-serier, heriblandt kan der nævnes The Flintstones, The Rocky and Bullwinkle Show, Smølferne og som noget af det sidste hun lavede; The Looney Tunes Show.

June Foray til Annie Awards i 2012.

I går, den 26. juli 2017, i en alder af 99 år, lukkede June Foray sine øjne i sit hjem Los Angeles.

Kilde: avclub.com, imdb.com


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Buzz Lightyear klar til 'Toy Story 4'

Folkene bag den kommende Toy Story 3 forsikrer, at det bliver den sidste film med det levende legetøj. Alligevel har skuespilleren Tim Allen, som ligger stemme til Buzz Lightyear, underskrevet en mystisk kontrakt på en fjerde Toy Story-film.

Den sidste store Disney er død

I går var det 43 årsdagen for Walt Disney's død. Og i dag mistede vi hans nevø Roy E. Disney der i årevis har kæmpet for sin onkels navn, ære og virksomhed.

Stemmen bag Yzma er død

Forleden mistede Disney stemmen bag Kejserens Nye Flip-skurken Yzma. Eartha Kitt blev 81 år og vandt to Emmy-priser for hendes Disney-præstationer.

1938: Walt Disney' mor død af giftgas

LA Times har digitaliseret deres enorme arkiv, og et eksemplar af avisen fra 1938 fortæller hidtil ukendte detaljer om Walt's mors død.

Ny figur føjes til Toy Story-slænget

Når Toy Story 3 får premiere i 2010, vil de velkendte figurer få selskab af en mystisk klovn.

Disney's største plakat-kunstner død

Netop afdøde John Alvin leverede plakatkunst til nogle af Disney's mest elskede filmperler.