Den sidste af 'De Ni' er død

Nyheder
Disney's Nine Old Men (Ni Gamle Mænd) var sværvægterne og pionerene indenfor den tidlige fuldlængde-animation. I går døde den sidste af 'De Ni', Ollie Johnston.
Disney's Nine Old Men (Ni Gamle Mænd) var sværvægterne og pionerene indenfor den tidlige fuldlængde-animation. I går døde den sidste af 'De Ni', Ollie Johnston. [752,400]Ollie Johnston (siddende) arbejder på 'Tornerose'. Da Walt Disney Productions, med Walt i spidsen, begav sig ind på idéen med halvanden time lange tegnefilm, var der især ni animatorer der havde særlig indflydelse på den overvældende succes, Walt og hans foretagende ville opleve de næste årtier. De var de vigtigste og dygtigste tegnere og animatorere, og Walt kaldte dem spøgefuldt, The Nine Old Men (De Ni Gamle Mænd) på trods af, at de alle var i 30'erne og 40'erne på det pågældende tidspunkt. [751,450]Disney's Ni Gamle Mænd: Les Clark, Woolie Reitherman, Eric Larson, Ward Kimball, Milt Kahl, Frank Thomas, Ollie Johnston, John Lounsbery and Marc Davis. De Ni Gamle Mænd var med til at skabe mange af de tidligste Disney-film som 'Snehvide og de Syv Små Dværge', 'Bambi', 'Pinnochio' og 'Peter Pan'. Mange af de ni mænd blev selv senere instruktører på flere af Disney's klassiske animationsfilm. 'Askepot' var den sidste ud af kun tre film, hvor samtlige ni mænd arbejdede sammen på det samme projekt. [750,375]I filmen 'De Utrolige' bliver to af de Ni Gamle Mænd, makker- paret Frank Thomas og Ollie Johnston, hyldet med et par mindre biroller. En af de mest hæderkronede af disse ni mænd, var nu afdøde Ollie Johnston. Han døde i går den 14. april, som den sidste af de Ni Gamle Mænd. Ollie var blandt andet forfatter til bogen, 'Disney Animation: The Illusion of Life', der af mange anses for at være animationens Bibel. Ollie Johnston arbejdede ofte tæt sammen med Frank Thomas (også en af de Ni Gamle Mænd). De skrev blandt andet bogen, 'The Disney Villain' sammen og var fælles om at skabe figurer som for eksempel Sir Hiss fra 'Robin Hood'. [754,350]En tegning fra 'Peter Pan' som Ollie Johnston og Frank Thomas lavede i fællesskab. 'Bernhard & Bianca' blev den sidste film, som Ollie nåede at arbejde på for Disney, inden han gik på pension. Ollie havde en stor passion som han delte med Walt: gamle tog. Begge mænd var meget entusiastiske omkring gamle damplokomotiver. Og dette er blandt andet en af grundende til at alle Disneyland parker er omkranset af en gammeldags togbane. Ollie byggede flere fuldstørrelses-modeller af gamle tog, og en selvbygget mindre version af et nordamerikansk lokomotiv fik navnet 'Marie-E', opkaldt efter hans kone. Dette tog blev for nyligt opkøbt af John Lasseter, der fik det fragtet til sin private ejendom i det nordlige Californien. [753,220] Nu er alle de Ni Gamle Mænd borte, og det berører mange i animationsbranchen. Især i USA, hvor der mange steder bliver holdt mindehøjtidligheder for Olli Johnston. Han blev 95 år. Kilde: CNN.com

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Disney's største plakat-kunstner død

Netop afdøde John Alvin leverede plakatkunst til nogle af Disney's mest elskede filmperler.

Walt Disney's Kansas City

Som ung mand, voksede Walt Disney op i Kansas City i staten Missouri. Her etablerede han sit første animations-studie, Laugh-O-Grams Studios.

'Mit navn er Donald Duck'

Da familien Duck skulle navngive deres nyfødte søn for 84 år siden, havde de ingen skrupler ved at kalde ham 'Donald'.

Snehvides 70 års jubilæum

D. 21. december 1937 fik 'Snehvide og de Syv Små Dværge' premiere i Amerika. Det var på mange måder en banebrydende film.

Port Disney

Da 'Disney Cruise Line' blev stiftet, havde Walt Disney Company store planer om et storslåede projekt i Long Beach, Californien.

A Tin Toy Christmas

'A Tin Toy Christmas' skulle være Pixars gennembrudsfilm til det store lærred. Projektet gik i vasken, men affødte i stedet en af studiets mest elskede film.