Andebys uendelige muligheder - Interview med Don Rosa

Interviews
En af Carl Bark's største beundrere er selv gået hen og blevet en superstjerne i tegneserieverdenen. Men får Don Rosa ikke snart nok af det evigt samme persongalleri i Andeby og ændernes ensidige og begrænsende personligheder?
En af Carl Bark's største beundrere er selv gået hen og blevet en superstjerne i tegneserieverdenen. Men får Don Rosa ikke snart nok af det evigt samme persongalleri i Andeby og ændernes ensidige og begrænsende personligheder?
 
Foto: AC
 
En af verdens bedst sælgende tegnere besøgte tegneseriemessen Komiks i Valby i sommers. Don Rosa sad time efter time og modtog rosende ord fra horder af fans, og han returnede med signaturer og tegninger indtil hans hænder blev ømme. I en velfortjent frokostpause fandt vi en plet skygge på terassen, hvor Rosa svarede på spørgsmål:
 
DisneyOnline: I dag har der konstant været enormt lange køer foran din stand. Hvornår bliver du træt af skriveriet og opmærksomheden?
Don Rosa: Så længe der er folk i køen bliver jeg aldrig træt. Nej, det passer ikke. Når jeg runder de otte timer bliver jeg nødt til at stoppe. Ha ha. Men mht. opmærksomheden så har jeg lært mig selv et lille trick: jeg skal kun kigge på personen lige foran mig. Engang imellem kommer jeg til at kigge ud i rummet og ser hvordan måske 200 mennesker er stuvet sammen i en snoet kø blot for at få min krussedulle. Så bliver jeg lidt nervøs og kan ikke rigtig overskue det. Men det gør mig glad at mine tegninger af Barks' figurer betyder noget for så mange mennesker.
 
Foto: AC
Disney Online: Du snakker altid om Carl Barks, men er der ikke andre tegnere du kan lide?
Don Rosa: Der er masser af dygtige tegnere derude. Og de er jo alle sammen bedre end mig. Men du kan ikke sammenligne teknisk kunnen med at skabe væsner på papiret der får deres helt eget liv og univers. Og desuden kan ingen tegnere i dag fortælle en historie som Barks kunne det. Han vil nok altid være den største.
 
Disney Online: Nogle læsere kalder dig for "den største". Hvad siger du til det?
Don Rosa: Ha ha. De lyver. Jeg sætter stor pris på deres tilkendegivelse, men jeg har aldrig været særlig dygtig. Jeg er naturligvis blevet bedre og bedre med årene, men jeg vil aldrig kalde mig en kunstner. Men heldigvis tegner jeg altid for min egen fornøjelses skyld. Hvis jeg begynder at fokusere på mine læsere og kritikere, så går klappen ned, fordi jeg ikke mener at mine tegninger er velegnede til offentliggørelse.
 
Disney Online: Har du nogensinde lyst til at arbejde med andre figurer end Disney's?
Don Rosa: Jeg arbejder ikke med Disney's figurer. Det er Barks' figurer. Jeg har ikke meget til overs for Disney, fordi de aldrig har betalt mig en dollar for mit arbejde. Jo, de ejer jo rettighederne til figurene, men i mit verdensbillede tilhører de i virkeligheden Carl Barks. Og nej, jeg har ikke lyst til at tegne andet. Jeg har ikke brug for at begive mig ud i andre fantasiverdener eller udfordringer.
 
 
Disney Online: Men er det ikke en begrænsning altid at skulle arbejde med det samme persongalleri og med de samme personligheder?
Don Rosa: Slet ikke. Mulighederne er uendelige. Jeg har en fantasillionær der har råd til at tage på eventyr overalt på kloden og sågar ud i rummet. Jeg har en opfinder der kan skabe hvad som helst. Porte til andre dimensioner og himstergimser i enhver afskygning. Jeg har en forbrydergruppe der sætter fantasiens grænser på prøve for at stjæle Joakims penge. Og på den måde har figurene ingen grænser, og tilsammen skaber de et Andeby, hvor alt kan lade sig gøre. Det eneste der kræves er at vi accepterer spillereglerne.
 
Disney Online: En af grundende til at du stadig holder dig til ænderne, kunne måske også være fordi, det er disse udgivelser der er mest salg i?
Don Rosa: Jeg kan godt fortælle dig: jeg har aldrig tjent noget som helst på mine tegninger. Disney har taget det hele. De ejer jo figurene. Det eneste jeg kan tjene noget på er min autograf. Den ejer de heldigvis ikke. Så det er altså ikke noget man bliver rig af. Men det er sjovt at komme til Europa, hvor man næsten bliver behandlet som en rockstjerne. I USA er der ingen der læser tegneserier. I hvert fald ikke Disney's.
 
Foto: AC
 
Efter interviewet skulle Don tilbage på pinden og skrive de sidste hundredevis signaturer. Han nåede også lige at fortælle, at han aldrig ville drømme om at lave tegnefilm, at han næsten er stoppet helt med at tegne på grund af hans dårlige syn, og at han stadig har én stor historie i tankerne han godt kunne tænke sig at tegne inden han dør.
 

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Italien leverer skræddersyede tegneserier

Find dine yndlingstegneserier og få dem trykt i en flot bog med din egen forside sendt direkte til døren. Dette er virkeligheden for Italienere med hang til Disney-tegneserier. Og måske kommer tilbudet til Danmark.

"BOOM! Studios" udgiver Don Rosas samlede værker i USA

Den største nulevende Disney-tegneserieskaber er primært anerkendt og hyldet her i Europa. Men med den kommende række af Walt Disney Treasury-udgivelser, skal Don Rosas Andebyhistorier nu forsøge at trække opmærksomhed fra amerikanerne.

Anders Lund Madsen skriver historie til Anders And-blad

Talkshowværten Anders Lund Madsen har fået lov til at forfatte en historie til en kommende udgivelse af Anders And & Co.

Olsen Banden skal skaffe Andeby læsere

Anders And's besøg i Danmark, hvor han møder kendte danskere som Sidney Lee og Lars Løkke Rasmussen, har gjort 'Anders And & Co.'-bladet populært igen. Nu skal Anders And møde ingen ringere end Olsen Banden.

Disney køber Marvel Entertainment

Walt Disney Company meddelte i går, at de har indgået en handel om at opkøbe Marvel Entertainment for 50 dollars per aktie, hvilket i alt svarer til omkring 20 mia. kroner.

75 uheldige år med Anders And - ny bog

I anledning af Anders And's 75 års jubilæum næste år, udgives en Walt Disney Treasures bog der gennemgår andens historie og fremtid med tegninger af Carl Barks, Don Rosa og mange flere.