Spøgelsesparken i Hong Kong

Baggrund
Mens samtlige Disney-parker i verden trives i bedste velgående, må koncernens nyeste forlystelsespark kæmpe en daglig, brav kamp for at holde modet oppe. I Hong Kong Disneyland ligger gaderne tomme. Uhyggeligt tomme.
Mens samtlige Disney-parker i verden trives i bedste velgående, må koncernens nyeste forlystelsespark kæmpe en daglig, brav kamp for at holde modet oppe. I Hong Kong Disneyland ligger gaderne tomme. Uhyggeligt tomme.
 
Der er ingen risiko for at blive klemt af masserne i
Disney's nyeste forlystelsespark.
 
Uanset hvilken af Disney's forlystelsesparker du besøger, kan du være sikker på én ting. Du er ikke alene. Du vil som regel være i selskab med cirka 30 - 40.000 andre gæster på én gang. Og det gælder uanset om du er på besøg i Disneyland i Paris, Tokyo, Florida eller Californien.
 
Men hvis du tager et smut forbi Disney's yngste byggeri i Hong Kong, kan du forvente en ganske anden oplevelse. Hong Kong Disneyland blev bygget i 2005 som et af de sidste værker fra den tidligere CEO, Michael Eisner's hånd. I begyndelsen af det nye årtusind bredte der sig en ny tendens blandt ledelsen hos Disney, der i medarbejder-jargon blev kaldt for "McPark"-filosofien (efter idéen om at alle McDonald's-restauranter skal tilbyde det samme sortiment og give den samme oplevelse). Eisner og hans rådgivere ønskede at minimere udgifterne ved at bygge de i forvejen meget bekostelige forlystelsesparker. Derfor forsøgte han at bygge små, billige kopier af eksisterende Disney-parker og klone alle forlystelserne, så der ikke skulle bruges ekstra midler på at udtænke nye, unikke attraktioner.
 
Et billede taget af Main Street under højsæsonen i Hong Kong.
 
En normal dag på Main Street i Walt Disney World i Florida.
 
Eisner er blevet citeret for at have udtalt til et ledelsesmøde, at "så længe vi klæber Disney-navnet på skiltet, skal folk nok komme strømmende."
 
Men han tog fejl. Eisner nåede at bygge to såkaldte "McPark"-parker: Walt Disney Studios Park i Paris og Hong Kong Disneyland. Førstnævnte park havde den fordel at den hang sammen med den i forvejen forholdsvist populære Disneyland Paris, og kunne på den måde trække gæster til. Men i Hong Kong lå den ensomme park øde på en specialbygget ø ud for den kinesiske kyst.
 
Regeringen i Hong Kong havde bygget infrastruktur for milliarder, men blev slemt skuffede da besøgstallene for parkens debutår blev offentliggjort. I 2006 havde Hong Kong Disneyland haft 5,2 millioner besøgende. Sammenlignet med verdens øvrige Disney-parker (se listen her) er det mildest talt katastrofalt. Hong Kong Disneyland har mere end 22.000 ansatte og et årsbudget på over 1,5 miliarder kr. Hos Disney var man klar over at de første år altid er de sværeste. Selv Walt's egen drøm, Disneyland i Californien, generede underskud de første år. Men ikke i denne størrelsesorden. Disney vil ikke offentligøre detaljerne for regnskabet, men der gisnes om et årligt underskud på op mod 800 mio. kr. På trods af dette præsterer de samlede finanser for alle Disney's parker hvert år et imponerende overskud.
 
Hvor der normalt skulle være timelange køer til de mest populære
forlystelser, kan man i Hong Kong Disneyland komme til uden
besvær.
 
De største kritiske røster sagde, at Hong Kong Disneyland var for lille og manglede forlystelser. Og noget tyder på at disse røster talte sandt. Parken i Hong Kong åbnede med 48% færre forlystelser end fx Disneyland Paris på dets åbningsdag. Og Hong Kong Disneyland har kun 67% af Paris' areal at boltre sig på. Hong Kong Disneyland har fx ikke Haunted Mansion, Pirates of the Caribbean, Big Thunder Mountain eller andre store attraktioner som de fleste gæster tager for givet i en Disney-park.
 
Kort efter parkens åbning i Kina overtog Bob Iger chefstolen fra Michael Eisner. Han lagde straks afstand fra mentaliteten om at bygge småt og billigt. Han gav ordre til at finde forslag der kunne forbedre og udvide parken. Disney Imagineers påbegyndte straks herefter byggeriet af den klassiske It's a Small World-forlystelse, der i sin tid blev udtænkt af Walt Disney selv.
 
En familie fra Danmark måtte spørge sig selv: "Hvor er alle
folk henne?"
 
Men heller ikke dette hjalp. Sidste år måtte Disney fortælle offentligheden og Hong Kongs regering, at besøgstallet var faldet med mere end 1 mio. gæster til kun 4,15 mio. besøgende. Disney har aldrig lukket en forlystelsespark, men i august måned i år drøftede ledelsen dette skridt i al alvor. Iger endte dog med at give Hong Kong endnu en chance. Nu skal parken have et ansigtsløft i den helt store klasse. Disney har været ekstremt sparsomme med oplysninger i denne sag. Det vides derfor ikke hvilke opgraderinger parken vil få, hvornår de vil komme og hvad fremtiden generelt vil bringe for Disney's pengesluger af en forlystelses park. Men det lader til at Disney er klar over dets mangler, og at de har intentioner om at iværksætte et storstilet redningsforsøg
 
For gæster fra hele verden fortæller om en underlig stemning i Hong Kong Disneyland. Musikken spiller gladeligt ud af højtalerne i buskene, medarbejderne vinker smilende, og alt er funklende rent og lyserødt. Men gaderne er mennesketomme. Disney Online har modtaget en mail med billederne i denne artikel fra en dansk familie der besøgte parken i højsæsonen i år. De kunne beskrive stedet med ét ord: spøgelsesparken.
 
 
 

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

VIDEO: Der bygges i Hong Kong Disneyland så langt øjet rækker

Den svært tiltrængte udvidelse af Hong Kong Disneyland er i fuld gang. Omfanget af byggeriet er kolossalt, selvom der i pressemeddelelserne er tale om "tre nye MINI-lande". En gæst i parken tog videokameraet med ombord på Disneyland toget og filmede denne video der dokumenterer hvor stort det nye område i Hong Kong Disneyland i virkeligheden er.

2010 blev rekordår for Hong Kong Disneyland

Efter flere år med skuffende få gæster satte Disneys mindste forlystelsesresort i år besøgsrekord. Hong Kong Disneyland ser omsider ud til at have fået godt fat i kineserne.

VIDEO: Disney-jul verden over

Julesæsonen er skudt i gang. Og Disney er mestre i at gøre denne højtid ekstra magisk. Her er en samling videoer der tager dig jorden rundt og viser, hvordan Disneys forlystelsesparker fejrer jul.

Hong Kong udvidelse bekræftet

Efter mange måneders spekulationer er der nu endelig kommet en officiel bekræftelse fra The Walt Disney Company om, at deres Hong Kong-park står over for en massiv udvidelse. Tre nye lande vil blive tilføjet.

Disney aflyser Hong Kong-udvidelse

Den planlagte udvidelse af Hong Kong Disneyland for 2,2 milliarder kroner er nu udsat på ubestemt tid. Den kinesiske regering vil ikke hjælpe den kriseramte forlystelsespark.

Hong Kong Disneyland i bedring

Efter en sløv start og svigtende besøgstal er der nu en smule optimisme at finde i Hong Kong Disneyland. Parkens besøgstal er steget med 8%.