Filmen der startede det hele

Baggrund
I dag er det præcis 80 år siden, at Steamboat Willie fik premiere som Disneys første film med lyd. Ifølge Walt Disney blev Mickey Mouse født denne dag og grundstenen til Disney-emperiet blev lagt.
I dag er det præcis 80 år siden, at Steamboat Willie fik premiere som Disneys første film med lyd. Ifølge Walt Disney blev Mickey Mouse født denne dag og grundstenen til Disney-emperiet blev lagt.
 
 
D. 18. nov. 1928 præsenterede Walt Disney en syv-minutter lang sort/hvid-tegnefilm for publikum i New York's 79th Street Theatre som optakt til filmen Gang War. Steamboat Willie var skrevet og instrueret af Walt selv sammen med Ub Iwerks. Filmen var en af de første tegnefilm i verden der brugte synkroniseret lyd.
 
 
Ub Iwerks der sammen med Walt Disney skabte
Mickey Mouse og Steamboat Willie.
 
 
Mickey Mouse optrådte i to andre film inden Steamboat Willie: Plane Crazy og The Gallopin' Gaucho (begge i 1928). Men ifølge Walt blev Mickey Mouse født da han fik sin stemme i Steamboat Willie. Og helt frem til 1947 lagde Walt selv stemme til Mickey. Herefter overtog Jim MacDonald det ærefulde hverv indtil 1977, hvor Wayne Allwine hidtil har varetaget stemmestyringen (Allwine modtog for nylig en Disney Legend-pris for sit arbejde som Mickey's stemme. Læs artikel her).
 
 
Mickey og Minnie Mouses første optræden i Plane Crazy fra maj
1928.
 
 
Efter Steamboat Willie's premiere gik det stærkt for Disney og hans lille filmselskab, og Mickey fik en mere og mere fremtrædende rolle hos selskabet. Udover at han ændrede sig fysisk (han fik handsker, fik "pie-cut"-øjne og en rankere positur), blev han med tiden symbolet på hele Disney-emperiet og måtte derfor også opføre sig politisk korrekt. I Steamboat Willie kunne man fx se Mickey svinge en kat rundt i halen og bruge en gås som sækkepibe. I en årrække blev disse scener fjernet fra filmen, men efter den nye ledelses tiltrædelse i The Walt Disney Company, har man valgt at vise og distribuere Steamboat Willie i sin gamle, originale version af respekt for Walt's og Iwerks' værk.
 
Mickey Mouse efter at han fik handsker og
"pie-cut"-øjne.
Mickey Mouse som han tager sig ud i dag
med pupil-øjne og røde shorts.
 
 
Walt Disney plejede at sige at "det hele startede med en mus". Og netop denne anerkendelse af Steamboat Willie's betydning for tegnefilmsbranchen i almindelighed og Disney i særdelshed betød også, at Disney-studiernes nye chef, John Lasseter, i 2007 valgte at Walt Disney Animation Studios' nye logo skulle være en kort sekvens fra Steamboat Willie med Mickeys karakteristiske fløjten.
 
 
 
 
 
For præcis 80 år siden startede et sandt amerikansk eventyr med en lille båd og en lille mus. En mus der er blevet et ikon for en hel underholdningsindustri, og hvis silhuet i dag er verdens 3. mest genkendelige logo.
 
Kun Nike's og McDonald's logo genkendes af
flere mennesker verden over end Mickey's
silhuet.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Neuschwanstein - slottet der inspirerede Walt Disney

Det verdenskendte slot i hjertet af Disneyland er inspireret af en af Walt Disneys yndlingsbygninger, slottet Neuschwanstein. Se lighederne her.

Walt Disney's Nine Old Men

Fra 1930'erne og frem til 1980'erne var der ni animatore, som spillede nogle vigtige roller inden for Disney-animation. Disse ni blev kendt som gruppen Walt Disney's Nine Old Men.

Shakespeare-filmen som Disney droppede

I dag kom den første trailer til en film der oprindeligt skulle have været lavet af Walt Disney Animation Studios. Men pga. intern polemik hos Disney er det nu de ukendte filmselskaber Rocket Pictures og Starz Animation der til februar sender filmen i biograferne. Se traileren her.

FOTOSERIE: Walt Disneys Disneyland

Af alle Disneys 11 forlystelsesparker spredt ud over hele verden, er der kun ét sted, hvor ophavsmanden selv satte sine fødder. Nemlig Disneyland i Californien. Her er en samling farvefotos af Walt Disney i sit eget hjemmelavede legeland.

"Onkel Walt" fylder 108 år

Hvis Walt Disney (eller Walter Elias Disney, som han rigtig hedder) stadig var i live, ville han have fejret sin 108. fødselsdag i dag. I den anledning bringer vi en række sjældne billeder af manden bag magien. Billederne er for nylig blevet gravet frem af magasinet Life's gamle arkiver i USA.

1938: Walt Disney' mor død af giftgas

LA Times har digitaliseret deres enorme arkiv, og et eksemplar af avisen fra 1938 fortæller hidtil ukendte detaljer om Walt's mors død.