Jim Henson - legebarn og legende

Baggrund
I 2004 købte The Walt Disney Company rettighederne til Muppet-franchisen, som oprindeligt blev skabt af Jim Henson. Han var et legebarn med mange idéer, som han meget målbevidst fik ført ud i livet.

Jim Henson blev født i 1936 i Mississippi i USA, og under hans opvækst elskede han Disney-film, komedie-legender som Bob Hope og George Burns og radiolegenden og bugtaleren Edgar Bergen i selskab med dukken Charlie McArthy. Disse inspirationskilder fik senere hen en stor indflydelse på Henson's karriere, og han kom også til at arbejde sammen med sine store idoler.
 
Jim Henson (1936-1990)
Jim Henson (1936-1990)

Sam and Friends
I 1955 udviklede Jim Henson, som kun 19-årig, sit første tv-show med dukker. Det hed 'Sam and Friends' og blev sendt på en lokal tv-station (WRC-TV), som små 5-minutters programmer, der blev sendt efter nyhederne to gange om dagen. Jim Henson fik hjælp til at styre dukkerne af Jane Nebel. Jim og Jane blev gift fire år senere, nemlig i 1959.
Jane Henson
'Sam and Friends' var nyskabende, da dukke-shows før havde bestået mest af hånddukker, der blev i det samme skærmbillede og stod på lille en scene (ligesom dukketeater). Jim Henson udvidede dog dette til, at dukkerne rent faktisk bevægede sig rundt på mere kreative og fantasifulde måder, hvilket også skabte større grobund for at give hver dukke deres helt egen personlighed. Derudover var Jim Hensons måde at designe og lave dukker på også ret innovativ.
Jim Henson med figurerne fra "Sam and Friends"
Muppets Inc.

Henson begyndte efter et par år også at bruge sine dukker i tv-reklamer, og skabte firmaet Muppets Inc. i 1958. Efter et par år producerede Muppets Inc. landsdækkende reklamer, og én af de figurer Henson skabte til disse reklamer var hunden Rowlf. Selv samme figur som skabte opmærksomhed omkring Jim Henson over hele USA, da Rowlf optrådte i det meget populære tv-varieté-show 'The Jimmy Dean Show'.
Jim Henson blev nødt til at ansætte flere folk til at producere disse indslag til 'The Jimmy Dean Show', og blandt dem han ansatte var Frank Oz og Jerry Juhl, som blev Hensons meget gode venner og samarbejdspartnere i mange år frem.

Rowlf the Dog
 
Sesame Street
 
I 1969 blev Jim Henson spurgt, om han ikke kunne udvikle et program for børn.
Jim Henson skabte derfor programmet 'Sesame Street', som stadig kører på amerikansk tv, og nu er oppe på sin 39. sæson. 'Sesame Street' har opfostret flere kendte figurer, som f.eks. Big Bird, Oscar the Grouch, Bert & Ernie, Cookie Monster, Count von Count, og senere hen også Elmo.
Frøen Kermit var også en fast figur på 'Sesame Street', og det var Jim Henson selv der styrede og lagde stemme til den grønne fyr.
De mest kendte figurer fra "Sesame Street"
 
The Muppet Show
 
Jim Henson synes dog stadig ikke helt han havde nået sit mål. Han mente, at dukke-show var for alle aldre, og han blev i 1975 en del af programmet 'Saturday Night Live' i den første sæson, hvor han skabte nogle segmenter med titlen 'The Land of Gorch', hvor dukker havde hovedrollerne.
"The Land Of Gorch"

Jim Henson var dog ikke helt tilfreds, da disse sketches til 'Saturday Night Live' ikke blev skrevet af ham eller hans ansatte. Han forsøgte derfor at lave sit eget tv-show, men cheferne for tv-stationerne i USA, syntes at dukker udelukkende var for børn.
Han fremlagde dog også sin idé i England, hvor han fik lov at producere et tv-show, som han gav titlen 'The Muppet Show'. Det første afsnit blev sendt i 1976, og programmet blev hurtigt populært, og udviklede sig til at blive et af de mest populære tv-programmer nogensinde.
'The Muppet Show' handlede om frøen Kermit og alle hans ansatte på The Muppet Theater. Blandt de ansatte var Miss Piggy, bjørnen Fozzie, Gonzo, hunden Rowlf, Scooter, Dr. Bunsen Honeydew og hans uheldige medhjælper Beaker, samt husorkestret Dr. Teeth and The Electric Mayhem. Blandt publikum i teatret kunne man altid finde de to gamle mænd Statler og Waldorf, som altid havde noget at brokke sig over. Alle disse figurer er i dag kendt og elsket af mange mennesker verden over.
I hvert afsnit havde teatret en gæsteoptræden fra en kendt person.

'The Muppet Show' kørte over 5 sæsoner, og blev så populært, at der efterfølgende er lavet 9 spillefilm og 3 spin-off serier med de kendte dukker.
De elskede figurer fra "The Muppet Show"
 
Nye udfordringer
Jim Henson så nu efter nye udfordringer, og skabte i 1980’erne de to eventyrfilm 'The Dark Crystal' (1982) og 'Labyrinth' (1986). Ingen af filmene blev de store hits i biograferne, men har efterfølgende fået nyt liv på VHS og DVD og har begge fået status som kultfilm.
Efter arbejdet på 'The Dark Crystal', lavede Jim Henson firmaet Creature Shop, der skulle stå udviklingen af dukker og andre visuelle effekter til film.
Jim Henson’s Creature Shop har stået bag effekter til film som 'Dream Child', 'Teenage Mutant Ninja Turtles 1 og 2', 'The Witches', 'The Flintstones', 'Babe', 'Lost in Space', 'Harry Potter', 'Batman Begins' og 'MirrorMask'.
Plakater til "The Dark Crystal" og "Labyrinth"
 
I 1983 fik Jim Henson endnu et stort hit med en anden dukke-serie, nemlig 'Fraggle Rock' ('Fragglerne'), en serie der havde et budskab, der var meget vigtigt for Jim Henson at formidle, nemlig et budskab om forståelse mellem forskellige kulturer.
Hovedpersonerne fra "Fraggle Rock"
I 1989 besluttede Jim Henson sig for, at han ville trække sig lidt tilbage som forretningsmand, og i stedet stå for den mere kreative side af forskellige produktioner, og han snakkede derfor med Disney's daværende topchef Michael Eisner om at sælge sit selskab og diverse karakterer (dog ikke 'Sesame Street') til The Walt Disney Company.
Under disse forhandlinger blev Jim Henson dog ramt af et sjældent virus (Gruppe A Streptococcus), som desværre blev opdaget alt for sent.
Jim Henson døde den 16. maj 1990.
I februar 2004 kom de sidste aftaler på plads, og The Walt Disney Company ejer i dag rettigheder til Muppet-franchisen, som bliver styret af datterselskabet Muppets Holding Company LCC.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Logo til The Muppets' come-back film vises frem

Efter en tid i glemmebogen er Disney nu klar til at bringe The Muppets tilbage på den røde løber. Her kan du se logoet til den kommende film om de energiske dukker.

"The Muppet Movie" skal bevares

"The Muppet Movie" er kommet i fint selskab, da den er blevet udvalgt af National Film Registry til at være bevaringsværdig.

Fluppy Dogs

Ovepå Disney's succes med Bubbi Bjørnene, var Disney på udkig efter et nyt hit, som også kunne blive vist på Disney Channel. Derfor blev Fluppy Dogs udviklet - dog uden succes.

Muppet Mania - Del 1

The Muppet Show strakte sig over fem sæsoner, med 120 afsnit i alt. Men det sluttede ikke der. For efterfølgende kom der både film og andre serier med de kendte figurer.

The Muppet Show

Hele Jim Hensons Muppet-univers startede i 1955 med ”Sam and Friends”, men tog først for alvor verden med storm i 1976, da ”The Muppet Show” fik premiere.

Alt hvad Disney ejer

The Walt Disney Company har udvidet en del siden sin stiftelse i 1923. I dag ejer Disney alt fra bogforlag, radiostationer, forlystelsesparker og krydstogtskibe til en private ø, sportskomplekser, el-kraftværk og sin helt egen by i Florida.