The Muppet Show

Baggrund
Hele Jim Hensons Muppet-univers startede i 1955 med ”Sam and Friends”, men tog først for alvor verden med storm i 1976, da ”The Muppet Show” fik premiere.


Serien udspiller sig i The Muppet Theater, som bestyres af frøen Kermit. Her er det hans opgave at stable et show på benene, hvilket ikke er så ligetil som det lyder, for der er altid ballade bag scenen, hvilket også kommer til udtryk på scenen.

Blandt de mange optrædende i teatret finder man bl.a. Miss Piggy, Fozzie, Gonzo og det faste husorkester The Electric Mayhem.
 

"The Muppet Show" Intro
 
I hvert afsnit var der besøg af en kendt stjerne, og igennem de 5 sæsoner serien strakte sig over, nåede showet at have besøg af så prominente gæster som bl.a. Twiggy, Dom DeLuise, Elton John, Julie Andrews, Peter Sellers, Steve Martin, Bob Hope, John Cleese, Alice Cooper, Harry Belafonte, Sylvester Stallone, John Denver, Liza Minnelli, Christopher Reeve, Alan Arkin, Diana Ross, Shirley Bassey, Johnny Cash, Roger Moore, figurerne og stjernerne fra Star Wars og danskeren Victor Borge.
Et lille udsnit af kendte gæstestjerner : Sylvester Stallone, Mark Hamill og Elton John

Victor Borge i "The Muppet Show"
 

Hvert afsnit bestod af nogle små sketches og nogle musikalske indslag.

Jim Henson så ”The Muppet Show” som en af sine største succeser, da det her lykkedes ham at gøre et dukkeshow populært for alle, hvor programmer med dukker før mest havde henvendt sig til børn (som f.eks. hans eget program ”Sesame Street”).

Showet blev fra starten af en international succes, lige på nær i USA, hvor programmet ikke helt bed sig fast i tv-seerne. Dette ændrede sig dog i seriens 2. sæson, da gæstestjernerne blev mere og mere kendte ansigter. Til sidst så var programmet så populært, at det meget anerkendte ugeblad Time, udråbte ”The Muppet Show” til det mest populære tv-program på Jorden.

Da programmet sluttede efter sin 5. sæson i 1981, var det ikke på grund af dalende popularitet og seertal, men fordi Jim Henson ønskede at arbejde på nye og større projekter.

I alt nåede serien op på 120 afsnit inden den sluttede i 1981.

I Danmark kan man købe den første sæson på DVD, mens man i USA både kan få sæson 1, 2 og 3. Disney arbejder i øjeblikket på at udgive sæson 4 og senere hen også den sidste sæson.
Et af de mest populære indslag i "The Muppet Show"
 
De meste kendte Muppet-figurer fra serien
Kermit - den mest kendte Muppet
I starten, da han medvirkede I “Sesame Street”, var han endnu ikke en frø, men mere et firbensagtigt væsen. Langsomt over årene udviklede han sig mere og mere i retning af, at være en frø, og så i 1971 producerede Jim Henson et times langt tv-show med titlen “The Frog Prince”, hvor Kermit havde hovedrollen som frøen, og siden dengang har han været en frø.
Han startede som sagt sin karriere i ”Sesame Street”, hvor han havde rollen som en reporter, der interviewede forskellige figurer fra børnerim. Senere blev han frontfiguren i ”The Muppet Show”, hvor han var vært og den der havde ansvaret for, at showet forløb som planlagt, hvilket det næsten aldrig gjorde.
Kermit er over årene også blevet kendt for, at synge sangen ”Bein’ Green”, og har også været forfatter til flere bøger.
 
Kermit - Bein' Green
 
Miss Piggy - divaen
Miss Piggy er overbevist om, at hun er stjernen i hele Muppet Showet, og at hun derfor må være hovednavnet. Hun har rundsave på albuerne og vil frem i verden. Får hun ikke sin vilje, får man hendes enorme temperament at mærke. Når hun bliver rigtig tosset, så får folk gerne et karatehug.
Men Piggy tænker ikke bare på sig selv. Hun er nemlig meget forelsket i Kermit, der ikke helt føler det samme for hende.
Miss Piggy startede som en lille birolle-figur i ”The Muppet Show”, og blev faktisk i afsnit nummer 6 omtalt som Piggy Lee, men karakteren skiftede hurtigt navn til det vi kender i dag. Hun fik en mere og mere fremtrædende rolle, og blev efterhånden én af hovedfigurerne.
Miss Piggy - Never on a Sunday
 
Fozzie - komikeren
Fozzie er en bjørn, der elsker at fortælle vittigheder. Desværre er hans vitser ikke altid lige sjove. Når han har fortalt en vittighed slutter han som regel af med at sige: ”Wocka Wocka Wocka”.
Fozzie har været med fra starten i ”The Muppet Show”, men hans udseende har dog ændret sig lidt undervejs. I starten var han mørkere brun, men er siden blevet lidt mere orange-brun.
Fozzie's Photographic Memory - Sketch
 
Gonzo the Great - vovehalsen
Gonzo er en af hovedfigurerne i Muppet-universet, og han er showets store vovehals, der kaster sig ud i en masse umulige stunts, der sjældent ender som planlagt.
Det er uvist hvad for et væsen Gonzo er, men han bliver mest omtalt som en ”Whatever”. Dog bliver det senere hen afsløret i en af Muppet-filmene, at han kommer fra en anden planet.
Gonzo er kæreste med hønen Camilla, hvilket tit kan være et problem, da Gonzo ofte også har et godt øje til andre høns, når de medvirker i ”The Muppet Show”.
Gonzo - Jamboree
 
Dr. Bunsen Honeydew - videnskabsmanden
Dr. Bunsen Honeydew er showets faste videnskabsmand, der demonstrerer opfindelser og laver forsøg for publikum. Tit og ofte går det dog galt, hvilket aldrig går udover Honeydew selv, men derimod hans meget uheldige og hårdt prøvede medhjælper Beaker.
Dr. Bunsen Honeydew og hans uheldige medhjælper Beaker
 
Beaker - den uheldige medhjælper
Beaker har været meget igennem, da han under Dr. Bunsen Honeydews forsøg og eksperimenter ofte bliver slået, sprængt, formindsket, antændt og svitset. Dette gør, at Beaker fremstår som en meget nervøs person.
Beaker kan ikke bruge ord, men siger i stedet for ”mi-mi-mi”.
I starten var Beaker udelukkende med i de sketches hvor Dr. Bunsen Honeydew lavede forsøg og eksperimenter, men senere hen begyndte han også, at deltage i andre numre.
Beaker - Ode to Joy
 
The Swedish Chef - kok i det muntre køkken
Den svenske kok står for, at lave et tv-køkken i ”The Muppet Show”. Alt imens han laver mad, står han og pludrer noget der lyder som svensk (og der kommer da en sjælden gang et rigtigt svensk ord mellem alt vrøvlet), mens køkkenudstyr og ingredienser flyver rundt til alle sider.
Den svenske kok blev så populær en figur, at han i 1988 fik sit eget morgenmadsmærke ”Cröonchy Stars”. Men det blev taget af hylderne igen efter et år.
The Swedish Chef - Meatballs
 
Statler & Waldorf - gnavpotterne
Statler & Waldorf er to ældre herrer der altid sidder på balkonen og brokker sig over showet og kommer med sjove og grove kommentarer. Deres grove adfærd går især udover Fozzie.
Waldorf er ham med overskægget og det hvide hår, og Statler er den gråhårede herre.
Statler & Waldorf - Take Ten Terrific Girls
 
Rowlf - pianisten
Rowlf er en af de ældste Muppet-figurer, da Jim Henson allerede skabte ham i 1960’erne til nogle reklamer for hundemad.
I ”The Muppet Show” fik Rowlf dog rollen som pianist, og man ser ham derfor ofte sidde ved et klaver og synge nogle sange. De fleste af de små indslag med Rowlf, blev dog ikke vist i USA, da de var lavet specielt til Storbritannien, hvor reklamepauserne var kortere, og de derfor skulle gøre programmet lidt længere.
Rowlf mestrer dog ikke kun klaveret, da han også spiller banjo, bongotrommer, harmonika, harpe, synthesizer, violin, ukulele og orgel.
Rowlf - I never harmed an onion
 
Sam the Eagle - patrioten
Sam er en amerikansk ørn, og netop den amerikanske ørn er et nationalsymbol i USA. Derfor føler Sam, at der hviler et vist ansvar på sine skuldre, og derfor kæmper han for de amerikanske værdier.
Sam ser man for det meste bag scenen, hvor han prøver, at censurere forskellige numre og i stedet for prøve, at gøre dem mere kulturelle og lærerige.
Når han er på scenen i ”The Muppet Show”, holder han taler om moral og etik og og hans mening om nationens tilstand.
Sam the Eagle
 
Scooter
 
Scooter er Kermits hjælper bag scenen, han sørger for kaffe til medarbejdere og gæstestjerner. Derudover har han til opgave, at sørge for at alle kommer på scenen til tiden, og at planen løber som planlagt.
Kermit bliver ofte træt af Scooter, men kan ikke fyre ham, da det er Scooters rige onkel der ejer teatret.
En gang i mellem træder Scooter dog også på scenen og giver et enkelt nummer.
Scooter & Fozzie - On her door step last night
 
Rizzo - rotten
Rizzo kom først ind i Muppet-universet i løbet af seriens fjerde sæson, men havde ingen stor rolle. Han er efterfølgende blevet en af de faste Muppets, og siden filmen ”The Muppet Christmas Carol” har han været en af hovedfigurerne i franchisen, hvor han er kammerat med Gonzo.
Rizzo the Rat
 
Sweetums - monsteret
Sweetums sagde aldrig mange ord, og havde ingen fremtrædende rolle i serien. Men i de sketches hvor han medvirkede, havde han ofte en stor rolle og gjorde så stort et indtryk, at han er blevet en ret populær Muppet.
Han har både optrådt som et stort væmmeligt monster, men også som et mere venligt monster.
Ruth Buzzi & Sweetums - Can't take my eyes off of you
 
The Electric Mayhem
The Electric Mayhem er det faste husorkester i ”The Muppet Show”. Bandet består af 5 medlemmer:
 
Dr. Teeth
Dr. Teeth er lederen af The Electric Mayhem. Han spiller keyboard og er forsanger. Dog er det ikke altid ham der synger, da de andre i bandet en gang imellem får lov at træde i forgrunden og synge.
Han bærer altid en stribet bluse og en slidt vest og en høj lilla hat.
 
Floyd Pepper

Floyd Pepper er bassist i The Electric Mayhem. Når det ikke er Dr. Teeth der synger, så er det oftest Floyd Pepper der gør det. Floyd Pepper er meget sarkastisk, og hans sarkasme går især ud over Miss Piggy.

 
Zoot
Zoot spiller på saxofon i The Electric Mayhem. Han er en blå og skaldet Muppet, som sjældent siger noget.
Han er kendt for, at han altid blæser den sidste tone i hvert afsnit af ”The Muppet Show”.
 
Janice
Janice spiller guitar og tamburin i The Electric Mayhem. Hun kan også godt synge, hvilket hun har vist nogle gange i løbet af serien.
I seriens første sæson havde hun noget kørende med Zoot, men senere blev det med Floyd Pepper.
 
Animal
Animal er trommespilleren i The Electric Mayhem. Han er vild og ustyrlig, og følger udelukkende sine mest basale behov.
Animal er en af de mest populære Muppets, og er især kendt for at sige ”BEAT DRUM! BEAT DRUM!” eller ”WO-MAN”.
The Electric Mayhem - Sunny

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Logo til The Muppets' come-back film vises frem

Efter en tid i glemmebogen er Disney nu klar til at bringe The Muppets tilbage på den røde løber. Her kan du se logoet til den kommende film om de energiske dukker.

Darkwing Duck

Darkwing Duck var en animeret serie skabt af The Walt Disney Company, og var Disneys 7. tegnefilmsserie og er fra 1991 og kørte i 3 sæsoner til 1993 og bestod af 91 afsnit. Og blev dermed den første der brød loftet på max 65 afsnit pr. serie.

Luftens Helte

Luftens Helte (TaleSpin) var en animeret serie skabt af The Walt Disney Company, og var Disneys 6. tegnefilmsserie og er fra 1990 og kørte i 2 sæsoner til 1992 og bestod af 65 afsnit.

Fluppy Dogs

Ovepå Disney's succes med Bubbi Bjørnene, var Disney på udkig efter et nyt hit, som også kunne blive vist på Disney Channel. Derfor blev Fluppy Dogs udviklet - dog uden succes.

Muppet Mania - Del 1

The Muppet Show strakte sig over fem sæsoner, med 120 afsnit i alt. Men det sluttede ikke der. For efterfølgende kom der både film og andre serier med de kendte figurer.

Jim Henson - legebarn og legende

I 2004 købte The Walt Disney Company rettighederne til Muppet-franchisen, som oprindeligt blev skabt af Jim Henson. Han var et legebarn med mange idéer, som han meget målbevidst fik ført ud i livet.