Aladdin

Baggrund
Aladdin, den 31. Disney klassiker, blev en af de mest sete film i biograferne i 1992.
Aladdin, den 31. Disney klassiker, blev en af de mest sete film i biograferne i 1992.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 1992
Premieredato: DK: 19. november 1993 - USA: 11. november 1992
Instruktør: Ron Clements & John Musker
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film

I 1988 forslog sangskriver Howard Ashman John Musker og Ron Clements, der lige var blevet færdige med Den Lille Havfrue, at de skulle lave en musical tilpasning over historien om Aladdin. Historien om Aladdin stammer fra eventyrsamlingen 1001 nats eventyr. Der blev fundet del af inspirationen til denne tegnefilm fra den populære Aladdin-udgave The Thief of Bagdad fra 1940. Da Ron og John var for alvor i gang med Aladdin i 1991 var der to andre projekter påbegyndt, der omfattede en tilpasning af balleten Swan Lake, der aldrig blev til noget, og Kongen af junglen - som i sidste ende blev til Løvernes Konge.
John Musker og Ron Clements
 
Musker og Clements skrev et udkast til manuskriptet, der blev leveret til Jeffrey Katzenberg i 1991. 
Men Katzenberg troede ikke på scriptet, og derfor fik det en omskrivering af skriveduoen Ted Elliott og Terry Rossio. En af ændringerne der påvirkede historien mest var fjernelsen af Aladdins mor. Ideen med moderen var at Aladdin ville vise hende værdig, og til det var blevet lavet en sang kaldet Proud of your boy. Men moderens rolle kom i vejen for kærlighedshistorien mellem Aladdin og Jasmin, så hun kom ud af filmen og der måtte skrives nye sange og en ny historie.
 
Andre omarbejdelser kom ved personerne. Blandt de ændringer var at Jasmin blev gjort til en stærkere karakter. Til Jasmin's udsenende fandt hoved-animator, Mark Henn, hjalp fra sin egen søster Beth Allen. Mark Henn havde et billede af hende, hvor han fandt en del inspiration til karakterens udsenende.
Aladdins personlighed skulle også ændres, da man syntes at han var lidt ligesom en ung Harrison Ford.
Til at starte med var han 13 år, men alderen kom senere op til 18. 
Hovedtegneren for Aladdin, Glen Keane, brugte teenage-idoler og film for at opbygge Aladdin. Den vigtigste inspiration for Aladdins udseende, kom oprindeligt fra Michael J. Fox i Tilbage til fremtiden, men senere fra Tom Cruise. Ideen til Aladdin bukser fik Keane fra rapperen MC Hammer.

Ledende animator Glen Keane arbejder Aladdin-karakteren.
 
En anden ting der skulle omarbejdes var papegøjen Jago, der oprindeligt var udtænkt som en britisk, rolig og alvorlig karakter, endte med at blive en komisk rolle efter filmskabere så Gilbert Gottfried, stemmen til Jago på original sprog, i Frækkere end politiet tilllader II. Jago, der på engelsk hedder Iago, har iøvrigt fået sit navn fra skurken Iago fra teaterskyttet Othello af William Shakespeare.
 
Jago
 
Inspirationen til skurken Jafar kom bl.a fra den oprindelige fortælling om Aladdin, med to personer, der svarer til Disney's Jafar: en unavngivne Vizier, der er misundelig på Aladdin, men ikke fungere som en egentlig skurk, og en ond troldmand fra Maghreb i Nordafrika, der fører Aladdin til den magiske lampe.
En anden inspiration til karakteren er skurk Jaffar, der spilles af Conrad Veidt i filmen 'The Thief og Bagdad' fra 1940. Jafar i Disney's Aladdin spiller stort set den samme side som den karakter fra 1940'er filmen, og er tegnet med bemærkelsesværdig lighed med Conrad Veidt's look.
 
Jafar
 
John Musker og Ron Clements skabte Genie, lampens ånd, med Robin Williams i tankerne, selvom Katzenberg foreslog andre skuespillere såsom John Candy, Steve Martin, og Eddie Murphy, blev Williams kontaktet og i sidste ende accepteret som rollen. Williams kom til stemmeoptagelser i pauser i nedskydning af to andre film, han var stjernespækket på det tidspunkt i Hook og Toys. Williams fik emner og dialog forslag, men også lov til at improvisere sine linjer. Eric Goldberg, hovedtegneren for Genie, gennemgik derefter Williams' registreres dialog og valgte de bedste gags/linjer. Goldberg og hans team derefter oprettes karakter animation til at matche Williams' ideer.
 
Eric_goldberg_genie
Eric Goldberg er her i gang med at animere Genie.
 
Som i en hver anden Disney-film har Aladdin også masser af musik. Efter at have gjort arbejdet på Skønheden og Udyret færdigt gik komponisten Alan Menken og sangskriver Howard Ashman i gang med sangene til Aladdin. Men Howard nåede aldrig at se sangene i den fulde film. Den 17. maj 1991 døede Ashman af AIDS, men havde allerede inden sin død skrevet 11 sange til Aladdin, hvor kun 3 kom med i den færdige film nemlig Arabian nights, Friend like me og Prince Ali.
Så musical-sangskriveren Tim Rice kom som afløser for Howard, og fik skrevet 4 sange som kom med i filmen, One jump ahead, One jump ahead (reprise), Prince Ali (reprise) og naturligvis også A whole new world.
Sangskriver Howard Ashman sammen med sin makker komponist Alan Menken
 
25. november 1992 kom den store premiere og i sin åbning weekend intjente Aladdin $ 19 millioner, og kom på plads nummer to af mest sette film - lige bag Home Alone 2: Lost in New York. Det tog otte uger for filmen at nå nummer et på den amerikanske box office, slog recorden i ugen mellem jul og nytår med $ 32,2 millioner. Filmen var på toppen fem gange i løbet af sin 22-ugers sigt. Aladdin var en de mest vellykkede film fra 1992 med $ 217 millioner i USA og over $ 504 millioner på verdensplan. Det var den største brutto for en animeret film indtil Løvernes Konge kom to år senere. Fra 2009, er Aladdin den tredje højeste pengeindtjente traditionelt animerede film på verdensplan, foran er der Løvernes Konge og The Simpsons Movie.
Aladdin kom næsten et år efter den originale, amerikanske premiere til Danmark. Filmen kunne ses i de danske biografer fra 19. november 1993.
 
Aladdin har modtaget mange priser og nomineringer, primært for sin musik. Den vandt to Oscars, for beste musik, Original Score og Best Music, bedste sang for A whole new world og modtaget nomineringer for bedste sang (Friend like me), bedste lydeffektredigering og bedste lyd. På Golden Globe Award, vandt Aladdin for bedste sang (A whole new world) og bedste musik, såvel som en Special Achievement Award for Robin Williams, med en nominering for Best Motion Picture - Musical eller Komedie.
I sin tid blev det også til fire Grammy Awards: Bedste soundtrack album, Året's sang, Bedste pop præstation af gruppe eller duo, og Bedste sang skrevet for en film, TV eller andet medie. Alle de sidste tre Grammy Awards gik til Menken og Rice for A whole new world
Alan Menken og Tim Rice med alle deres Grammy Awards
 
Her ses den Oscarvidende sang i originalversion
 
Originale stemmer                               
Scott Weinger : Aladdin (dialog)            
Brad Caleb Kane : Aladdin (sang)             
Robin Williams : Genie og Peddler         
Bruce Adler : Peddler (sang)             
Linda Larkin : Jasmin (dialog)            
Lea Salonga : Jasmin (sang)              
Jonathan Freeman : Jafar                          
Frank Welker : Abu og Rajah               
Gilbert Gottfried : Jago                            
Douglas Seale : Sultanen                     
Jim Cummings : Razoul                          
Phil Proctor : Den vidunderlige hule  
                                                               
Danske stemmer
Søren Launbjerg : Aladdin
Preben Kristensen : Genie
Kurt Ravn : Peddler
Llia Swainson : Jasmin (dialog)
Louise Norby : Jasmin (sang)
Nis Bank-Mikkelsen : Jafar
Torben Zeller : Jago
Ove Sprogøe : Sultanen
Peter Aude : Razoul og Diverse roller
Lars Thiesgaard : Diverse roller 
Peter Zhelder : Den vidunderlige hule og Diverse roller
Lasse Lunderskov : Diverse roller
Vibeke Dueholm : Diverse roller
Tritonus koret : Kor på sange
   
Efterfølgende er der kommet to film mere og en serien om Aladdin og sine eventyr (Jafar vender tilbageAladdin og de fyrretyve røver og Aladdin serien).
I Disney's California Adventure Park kører også en 45-minutters musicaludgave, hvor der er blevet skrevet en ny sang, To be free.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Efter 20 år bekræfter Disney fanteorien om Aladdin

En fanteori om Disney's Aladdin er nu blevet bekræftet af filmens skabere mere end 20 år siden dens premiere.

Skatteplaneten

Med Disney's 42. klassiker, Skatteplaneten, forsøgte Disney at tage en klassisk roman og få den at foregå i det ydre rum.

Dumbo

Walt Disneys 4. klassiker, Dumbo, var en lille billig film, der var med til at redde Disney-studierne da det var ved at få problemer med økonomien.

'Aladdin' bliver Disney's næste teaterstykke

Efter scene-succeserne "Løvernes Konge", "Den Lille Havfrue" og "Skønheden & Udyret" bliver "Aladdin" den næste Disney-film i rækken til at blive omdannet til teaterstykke.

Fortryllet

Fortryllet er en film der både parodiere og hylder nogle af Disney studiernes største klassikere.

Skønheden og Udyret

I 1991 kom den 30. film i serien af Disney's animerede klassiker, Skønheden og Udyret, som senere er gået hen og blevet en af de mest elskede og berømte tegnefilm nogensinde.