Muppet Mania - Del 1

Baggrund
The Muppet Show strakte sig over fem sæsoner, med 120 afsnit i alt. Men det sluttede ikke der. For efterfølgende kom der både film og andre serier med de kendte figurer.
Mens The Muppet Show stadig blev sendt på TV, gik Jim Henson med drømme om at gøre mere med universet. Dette realiserede han med The Muppet Movie i 1979, og siden er Muppet-universet vokset stille og roligt gennem årene.
The Muppet Movie (1979)
The Muppet Show var en gigantisk succes, og mens serien stadig kørte over tv-skærmene verden over, arbejdede Jim Henson på den første spillefilm med de kendte og elskede Muppet-figurer.
Filmen The Muppet Movie fik premiere i 1979 og blev en kæmpe succes, og omsatte alene i USA for over $76 mio., og blev nomineret til to Oscars: for bedste sang (The Rainbow Connection) og bedste filmmusik.
The Muppet Movie er historien om hvordan frøen Kermit, der er opvokset i en sump, bliver opdaget og hvordan han kommer til Hollywood og på vejen får en masse nye venner, som viser sig, at være alle de venner, vi kender fra The Muppet Show.
 

Filmen er spækket med gæsteoptrædener fra berømte Hollywood-stjerner, såsom Dom DeLuise, Steve Martin, Orson Welles, Richard Pryor, Bob Hope, James Coburn, Milton Berle, Mel Brooks, Elliott Gould og Cloris Leachman.

I filmens afslutningsscene ser man 250 Muppet-dukker på samme tid. Scenen tog én dag at filme, og det krævede, at der var 137 dukkeførere tilstede. Blandt alle de dukkeførere var der selvfølgelig Jim Henson og hans trofaste venner og samarbejdspartnere Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt og Dave Goelz, men også en ca. 20-årig Tim Burton (instruktør på Disneys kommende Alice in Wonderland) var blevet kaldt ind for at hjælpe med scenen.

Filmen blev instrueret af James Frawley, der sidenhen mest har instrueret Tv-film og forskellige afsnit til Tv-serier som Melrose Place, Greys Hvide Verden, Ghost Whisperer, Ally McBeal, Amys Ret, Columbo og Smallville.
Trailer til The Muppet Movie
 
 
The Great Muppet Caper (1981)

Efter succesen med den første Muppet-spillefilm, var Jim Henson ikke længe om at få gang i endnu en film. Denne gang ville Henson selv instruere, og filmen fik titlen The Great Muppet Caper og fik premiere i 1981.

Filmen handler om Kermit og Fozzie, der arbejder som journalister for en avis. De bliver sendt til London for at interviewe den rige modedesigner Lady Holiday, der lige har fået stjålet en meget kostbar halskæde. Kermit bliver dog forelsket i Lady Holidays sekretær Miss Piggy. Men pludselig slår smykketyven til igen, og denne gang ser det ud til, at det er Miss Piggy, der står bag det hele. Det er nu op til Kermit og Fozzie, at løse mysteriet og finde den skyldige.

I The Great Muppet Caper kunne man, ligesom i den forrige film, opleve gæsteoptrædener fra stjerner i både mindre og større roller. I filmen kan man bl.a. se John Cleese, Peter Ustinov, Jack Warden, Peter Falk, Charles Grodin og Diana Rigg (som havde rollen som Lady Holiday).

Filmen blev dog ikke den store succes, som den forrige film havde været, da den ”kun” indtjente ca. $32 mio. i de amerikanske biografer. Dog fik filmen en Oscar-nominering for sangen The First Time It Happens.
Trailer til The Great Muppet Caper
 

The Muppets Take Manhattan (1984)

I 1984 kom så den tredje Muppet-spillefilm. Denne gang blev filmen instrueret af Jim Hensons gode ven Frank Oz. Filmen, der fik titlen The Muppets Take Manhattan og omsatte for ca. $25,5 mio. i USA., blev produceret af ITC, og ikke The Henson Company som de andre film. Derfor ejer Disney ikke rettighederne til denne film, og filmen er derfor distribueret på DVD af Sony.

I denne film er Muppet-figurerne færdige på college, og drager derfor til Manhattan, for at prøve at sælge deres idé til et stort anlagt Broadway-show til en masse forskellige producere. Dette lykkedes dog ikke, og vennerne må derfor indse, at deres drøm ikke bliver en realitet. De går derfor hver til sit, og får arbejde andre steder. Men pludselig får Kermit solgt idéen, og han må derfor til at samle gruppen igen. Men da de skal til at mødes, bliver han ramt af en bil og får hukommelsestab. Hvordan skal de andre nu få showet op at køre uden Kermit?

Igen kunne man se en masse kendte i forskellige roller. Denne gang blev rollelisten prydet af bl.a. Gregory Hines, John Landis, Brooke Shields, Liza Minnelli, Elliott Gould, Joan Rivers, James Coco og Art Carney.

Trailer til The Muppets Take Manhattan
 

Muppet Babies (1984)

I 1984 kom så den første serie med figurer fra The Muppet Show, siden den oprindelige serie sluttede.

Serien var en tegnefilmsserie, og den blev ret populær. Den nåede at køre i 7 år, og nåede op på 107 afsnit.

I serien kunne man følge Kermit, Miss Piggy, Fozzie, Gonzo, Animal, Beaker, Dr. Bunsen Honeydew, Rowlf og andre Muppets som babyer.

Muppet Babies intro-sang
 
 

Little Muppet Monsters (1985)

Da Muppet Babies blev populær, lavede man endnu en serie. Denne serie handlede om de tre små monstre Tug, Boo og Molly. De tre monstre boede i kælderen i det hus hvor de voksne Muppets boede. Engang imellem fik de besøg af de mere kendte Muppets som f.eks. Kermit og Scooter.

Serien var ingen succes, og selvom der var lavet 18 afsnit, blev kun 3 af afsnittene sendt, inden serien blev taget af skærmen igen.
Little Muppet Monstes intro-sang
 

A Muppet Family Christmas (1987)

I 1987 kom der så en tv-film, der varede 1 time, og den blev sendt på den amerikanske tv-station ABC.

I filmen overrasker Fozzie sin mor, ved at tage alle sine Muppet-venner med hjem, for at fejre jul.

Denne produktion, er den eneste hvor man kan opleve figurer fra alle Hensons 4 Muppet-franchises: The Muppets, Sesame Street, Fragglerne og Muppet Babies.

I løbet af 80’erne blev der produceret op til flere special-programmer til TV om the Muppets, hvoraf den mest populære var A Muppet Family Christmas, og det er da også den eneste af de programmer, der sidenhen er blevet udgivet på DVD.
A Muppet Family Christmas Tv-promo
 

The Jim Henson Hour (1989)

I 1989 lavede Jim Henson et program, hvor han selv var vært og sad sammen med en stor hvid tiger, og det fik titlen The Jim Henson Hour. Her præsenterede han små programmer som f.eks. tv-serien StoryTeller. Men også Muppets gæstede programmet i deres eget lille indslag, der hed MuppeTelevision. Her styrede Kermit en tv-station, med hjælp fra både nye og velkendte Muppets.
Der nåede dog kun, at blive produceret 12 afsnit af The Jim Henson Hour, hvoraf MuppeTelevision var med i 8 af afsnittene.
Et Muppet-indslag fra The Jim Henson Hour
Så selv om der blev produceret meget Muppet-relateret i 80’erne, så begyndte the Muppets popularitet at dale i slutningen af årtiet. Det vendte dog igen i 90’erne, hvor Muppets igen vendte tilbage til det store lærred med flere spillefilm.
 

Læs mere i Del 2.


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Logo til The Muppets' come-back film vises frem

Efter en tid i glemmebogen er Disney nu klar til at bringe The Muppets tilbage på den røde løber. Her kan du se logoet til den kommende film om de energiske dukker.

"The Muppet Movie" skal bevares

"The Muppet Movie" er kommet i fint selskab, da den er blevet udvalgt af National Film Registry til at være bevaringsværdig.

Cartoon All-Stars to the Rescue

I 1990 sad mange amerikanske børn klistret til TV-skærmene, da nogle af de mest kendte tegnefilmsfigurer optrådte i samme tegnefilm. Denne noget besynderlige tegnefilm havde dog også et budskab til ungdommen: Stoffer er skidt!

Muppet Mania - Del 2

Op igennem 80’erne oplevede Muppets en stor fremgang, men i slutningen af årtiet var luften begyndt at gå lidt af ballonen. Men i 90’erne vendte Muppets stærkt tilbage. Først med en forlystelse i DisneyWorld og derefter flere biograffilm, og endda en ny Tv-serie.

The Muppet Show

Hele Jim Hensons Muppet-univers startede i 1955 med ”Sam and Friends”, men tog først for alvor verden med storm i 1976, da ”The Muppet Show” fik premiere.

Jim Henson - legebarn og legende

I 2004 købte The Walt Disney Company rettighederne til Muppet-franchisen, som oprindeligt blev skabt af Jim Henson. Han var et legebarn med mange idéer, som han meget målbevidst fik ført ud i livet.