Den sidste store Disney er død

Nyheder
I går var det 43 årsdagen for Walt Disney's død. Og i dag mistede vi hans nevø Roy E. Disney der i årevis har kæmpet for sin onkels navn, ære og virksomhed.
I går var det 43 årsdagen for Walt Disney's død. Og i dag mistede vi hans nevø Roy E. Disney der i årevis har kæmpet for sin onkels navn, ære og virksomhed.

Roy E. Disney i Sverige i 1990 for at promovere 'Den Lille Havfrue'.

Roy Edward Disney, søn af Walt Disney's bror Roy Oliver Disney, er af mange blevet kaldt "Den sidste store Disney" på grund af hans indædte kamp for at bevare The Walt Disney Company sådan som hans onkel Walt ønskede det. 

Roy E. Disney som æresgæst under "Rose-
paraden" i Walt Disney World, Florida år 2000.

Han var afgørende i "Save Disney"-kampen for at få udskiftet daværende CEO Ron Miller med de nye topchefer Michael Eisner og Frank Wells der genoplivede Disney-koncernen og bragte emperiet til hidtil usete højder. Med Eisner i spidsen fik Disney succes både med tegnefilmene i den "Anden Guldalder" samt skabelsen af Disneyland Paris, Tokyo Disneyland og Disney Cruise Line. 

Michael Eisney (tv) og Roy E. Disney i
Disneyland i Californien.

Men da Michael Eisner i anden halvdel af sin direktørtid begyndte at udvande Disney-navnet med massevis af billige sequel-film, dårlige tv-serier der devaluerede Disney's klassiske figurer og skrabede, små forlystelsesparker, var Roy E. Disney ikke sen til at handle. 

Roy E. Disney og Michael Eisner foran 'The Tree of 
Life' på Animal Kingdom-parkens åbningsdag.

Roy E. Disney til premiere på 'Pirates at the Caribbean: At World's End'. Til højre for 
Roy ses Diane Disney Miller, Walt Disney's datter.

Roy iværksatte for anden gang en "Save Disney"-kampagne. Denne gang for at få Michael Eisner sat på porten til fordel for en ny leder der ikke kun kunne skabe overskud, men også kunne bevare værdien og magien i Disney-varemærket. Det skete da Bob Iger i 2005 overtog roret som topchef for The Walt Disney Company.

Walt Disney (tv) med sin nevø Roy E. Disney under
produktionen af 'Alice i Eventyrland'.

Siden har Roy E. Disney været med til at opbygge The Disney Family Museum og har været talsmand for en række foreninger og velgørende organisationer der bl.a. kæmper for børnevelfærd og natur- og dyrebeskyttelse.

Roy E. Disney døde i går som 79-årig som følge af en langvarig kræftsygdom i maven.

Roy E. Disney foreviget med sit eget vindue på Main
Street i Disneyland i Anaheim. Roy var en habil og
dedikeret sejler hele livet.Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Disney-legenden Robert Sherman begravet og hyldet

Sangskriveren bag nogle af Disneys mest elskede sange på film og i forlystelsesparker er død og i dag blev han offentligt begravet i Culver City i USA.

Walt's nevø får sin egen Disney-bygning

I sidste måned døde en af de store Disney-personligheder, Roy E. Disney. I går blev han hyldet ved en stor ceremoni i Hollywood, hvor han modtog en noget usædvanlig begravelsesgave: en bygning.

Den "grønne" Walt Disney

Selvom The Walt Disney Company ikke har en kendetegnende "grøn" profil, så var firmaets stifter, Walt Disney, selv meget opmærksom på bevarelse af vores natur og dyrerige.

"Onkel Walt" fylder 108 år

Hvis Walt Disney (eller Walter Elias Disney, som han rigtig hedder) stadig var i live, ville han have fejret sin 108. fødselsdag i dag. I den anledning bringer vi en række sjældne billeder af manden bag magien. Billederne er for nylig blevet gravet frem af magasinet Life's gamle arkiver i USA.

Stemmen bag Yzma er død

Forleden mistede Disney stemmen bag Kejserens Nye Flip-skurken Yzma. Eartha Kitt blev 81 år og vandt to Emmy-priser for hendes Disney-præstationer.

1938: Walt Disney' mor død af giftgas

LA Times har digitaliseret deres enorme arkiv, og et eksemplar af avisen fra 1938 fortæller hidtil ukendte detaljer om Walt's mors død.