Disney's 2009: De største op- og nedture

Nyheder
Plusserne og minusserne i Disney-regnskabet for 2009. Se hvad året bød på af godter og not'er.
Når man kigger på 2009 med Disney-brillerne på næsetippen, vil man nok mest huske det forgangne år for filmen 'Op' der formåede at betage både børn, unge, voksne, gamle og sågar de kræsne anmeldere. Men 2009 bød på mange andre opture for Disney - samt nogle kedelige nedture. Her er nogle af dem:


DISNEY'S STØRSTE OPTURE: DISNEY'S STØRSTE NEDTURE:
Pixar
'Op' blev årets bedst anmeldte film både i Danmark og udlandet og har til dato tjent over 3,5 mia. kr. i biograferne... and still counting!

Pixar Animation Studios kastede for alvor deres kærlighed over sequels: Pixar arbejdede i 2009 på højtryk med efterfølgere som 'Toy Story 3', 'Biler 2' og muligvis 'Monsters, Inc. 2'. Jojo, originalerne var gode, men vi vil nu hellere ud på helt nye eventyr.

Tegnefilm
Disney vendte tilbage til den håndtegnede tegnefilm med 'Prinsessen og Frøen'. Og fremover vil Disney udgive en ny håndtegnet film ca. hvert andet år. Det har været fem lange år uden det gamle klassiske håndværk.

Filmserien om 'Klokkeblomst' og hele det nye koncept 'Disney Fairies' så dagens lys og har desværre potentiale til at blive lige så forfærdeligt (og indbringende) som 'Disney Princess'.

Opkøb
The Walt Disney Company opkøbte Marvel Entertainment for 20 mia. kr. og kan fremover bruge figurer som Iron Man, Spider-man og Hulken. Købet positionerede fortsat Disney til verdens største underholdningsvirksomhed.


Disney foretog ikke nogen opkøb i 2009 der kan betegnes som deciderede "nedture". Men koncernen lod en stor mulighed slippe gennem deres fingre, da de ikke slog til og erhvervede sig spilgiganten EA, da aktierne var på deres laveste.
Awards
'Wall-E' vandt overbevisende en Oscar for Bedste Animationsfilm (og var nomineret til yderligere fem Oscars). Filmen om den lille robot vandt desuden en skov af større og mindre priser som bl.a. Golden Globe og Grammys i 2009.

Selvom 'Wall-E' var en af 2008's bedst anmeldte film, lykkedes det ikke at få den nomineret i Bedste Film-kategorien til Oscar-ceremonien i 2009. Og 'Wall-E' var nomineret til hele seks Oscars, men blev forbigået i kategorier som 'Bedste Soundtrack', 'Bedste Lydredigering' og 'Bedste Manuskript'.

Krydstogt
Disney Cruise Line valgte at fordoble deres flåde af Disney-både og begyndte byggeriet af to nye krydstogtskibe samtidig med at Disney's private ø 'Castaway Cay' bliver opgraderet med nye strande og forlystelser.


Disney Cruise Line luftede tanken om at genindføre 1., 2. og 3. klasse-systemet ombord på deres skibe. Hello Titanic.
Parkerne
Forlystelsesparken 'California Adventure' bliver forbedret for 5,6 mia. kr. hvilket bl.a. inkluderer gigantprojektet 'Cars Land'


Hong Kong Disneyland havde for tredje år i træk katastrofale besøgstal og der er lange udsigter til at resortet bliver en profitabel forretning for Disney. Samtidig kæmper Disneyland Paris stadig med en stor gæld, som vil tage år at komme ud af.
Nye satsniner
Walt Disney Pictures udvidede familien af filmselskaber med lanceringen af 'Disney Double Dare You'. Vi glæder os til gyserfilm af Guillermo del Toro.


2009 var også året hvor vi fik Disney-hundemad, Disney-salater og Disney-kildevand. Hold jer nu til hvad i gør bedst!

Personer
'Den Lille Havfrue'- og 'Aladdin'-bagmændene Ron Clemens og John Musker vendte tilbage til rampelyset med 'Prinsessen og Frøen'.

Walt Disney's egen nevø, Roy E. Disney, døde. Og Disney-emperiet har nu en stor mangel på medarbejdere med efternavnet 'Disney'.

Tegneserier
Omsider kan man købe abonnement på Jumbobøgerne. Og med et nyt Anders EKSTRA for de større læsere, blev vi fri for de værste børnequizzer og opgavesider - de røg i stedet over i det nye Anders And JUNIOR. God idé!


Trods utallige opfindsomme kampagner lykkedes det ikke for ugebladet Anders And & Co. at vende tendensen med faldende læsertal.
Økonomi The Walt Disney Company klarede sig flot gennem finanskrisens første år med et fald i omsætningen på kun 4%. Koncernen tjente cirka 186 mia. kr. i 2009. Finanskrisen har betydet, at flere større Disney-projekter er blevet sat på stand-by indtil der er ro på markedet igen. Fx er en indendørs forlystelsespark i Japan og en ny 'Den Lille Havfrue'-forlystelse i Paris udskudt på ubestemt tid.
Tv
Den Disney-ejede tv-kanal Jetix måtte lukke og slukke her i Danmark, da 'Disney XD' blev lanceret. Også den håndtegnede serie 'Hos Mickey' forsvandt fra sendefladen. Mange tak!

I flere lande lukkede Toon Disney-kanalen til fordel for den nye drenge-satsning Disney XD. Det betød et farvel til mange af de gamle håndtegnede tv-serier fra Disney's arkiv.

Spillefilm
For første gang optrådte Jim Carrey i en Disney-film. 'A Christmas Carol' blev en moderat julesucces. Desuden  blev DisneyNature's 'Earth' vist i Emperial-biografen - og alene det, at en Disney-naturdokumentarfilm kommer op på det største lærred i Danmark, fortjener en plads på denne liste.

Disney-koncernen måtte lægge navn til kritiserede filmflops som 'Jonas Brothers: The 3D Concert Experience', 'Old Dogs', 'Hannah Montana: The Movie' og 'G-Force'. Det er lysår fra hvad der venter os i 2010 ('Alice in Wonderland', 'Prince of Persia', 'Troldmandens Lærling')

Forlystelser
Den nye enorme Monsters, Inc.-forlystelse åbnede dørene i Tokyo Disneyland.


'The American Idol Experience'
åbnede i Disney's Hollywood Studios i Walt Disney World, Florida.

Denne artikel er udtryk for skribentens egne personlige holdninger og kan ikke gøres gældende for DisneyOnline.dk generelt.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Disney i 2016

2016 bliver et år hvor Disney blandt har jubilæum, premiere på to film fra Walt Disney Animation Studios, samt en række nye serier på vej.

Disney i 2015

2015 bliver et år hvor Disney blandt har jubilæum, premiere på hele to Pixar-film, samt en række nye serier på vej.

'Moana' får fastlagt premieredato

En af Disneys kommende film, 'Moana', var i første omgang sat til at få premiere helt fremme i 2018. Men nu har Disney været ude at annoncere, at filmen får premiere før tid.

'Pirates 5' får endelig fastlagt en premieredato

Da den fjerde 'Pirates of the Caribbean'-film blev en stor succes tilbage i 2011, besluttede Disney sig ret hurtigt for at få lavet en femte film. Disney har dog udskudt filmen rigtig mange gange, men nu er der omsider fastlagt en premieredato.

Ariel og Rapunzels far forlader Disney

En af de største Disney-legender i nyere tid har valgt at forlade Walt Disney Animation Studios. Glen Keane var manden nogle af de mest elskede og succesfulde figurer i Disneys tegnefilmkanon.

El Capitan Theatre

El Capitan Theatre er en Disney-ejet biograf i Hollywood, der har en lidt omtumlet fortid, og i dag står som en af de ikoniske bygninger på Hollywood Boulevard.