Pixars 'Op' kan skrive Oscar-historie

Nyheder
Kun én gang tidligere er en animeret film blevet nomineret til en Oscar for "Bedste Film". Sidst var det 'Skønheden & Udyret' - men dengang fandtes der ikke en kategori for tegnefilm. Nu skal Disney/Pixars 'Op' kæmpe om den mest eftertragtede statuette i verden. Disney er i alt nomineret til otte Oscars i år.
Kun én gang tidligere er en animeret film blevet nomineret til en Oscar for "Bedste Film". Sidst var det 'Skønheden & Udyret' - men dengang fandtes der ikke en kategori for tegnefilm. Nu skal Disney/Pixars 'Op' kæmpe om den mest eftertragtede statuette i verden. Disney er i alt nomineret til otte Oscars i år.


I dag blev de nominerede til årets Oscars afsløret. Og hos Disney's medarbejdere er der blevet ventet i månedsvis med spænding på, hvilke kategorier de ville få en chance for at vinde i. Og antallet af muligheder er præcis det samme denne gang som ved sidste års prisuddeling. Otte nomineringer har Disneys og Pixars film opnået tilsammen:

Op 

Bedste Film

Bedste Animerede
Film

Bedste Originale
Filmmusik

Bedste Lydredigering

Bedste Originale
Manuskript

Prinsessen og Frøen 

Bedste Animerede
Film

Bedste Originale Sang: "Almost There"

Bedste Originale Sang: "Down in New Orleans"

 

Sidste år fik både 'Bolt' og kortfilmen 'Presto' en enkelt nominering hver, mens 'Wall-E' scorede hele seks nomineringer. Men da Hollywoods mest begærede awards skulle finde deres ejermænd, måtte Disney "nøjes" med kun én Oscar. Den gik til 'Wall-E' for Bedste Animerede Film.

Disney's ledelse forsøgte forgæves at få 'Wall-E' nomineret i Bedste Film-kategorien. Til gen-
gæld modtog filmen den højeste hæder en animationsfilm kunne bryste sig med sidste år, en
Oscar for Bedste Animationsfilm.

I år er det Pixars hæderroste 'Op' og den håndtegnede Disney-film 'Prinsessen og Frøen' der sammenlangt har otte chancer for Oscar-høst. Dog er de to film begge nomineret i kategorien Bedste Animerede Film, hvor de fleste anmeldere regner med at 'Op' vil overhale prinsesse-eventyret indenom.


Med dette års fem Oscar-nomineringer til 'Op', har Pixar-folkene nu rundet 45 Oscar-
nomineringer siden kortfilmen 'Luxo, Jr.' i 1986.

Årets nomineringer indeholt en stor glædelig overraskelse for alle de animationsfans der har følt sig snydt over, at animerede film ikke kunne vinde aftenens allerstørste pris, "Bedste Film". I år er antallet af pladser i hovedkonkurrencen forhøjet til 10 film, og samtidig er der blevet åbnet op for animationgenren i den vigtigste kategori. 

Da 'Skønheden & Udyret' i 1991 blev nomineret til Bedste Film-Oscaren
fandtes der ingen kategorier specifikt til tegnefilm. Dengang var der 
typisk to eller tre tegnefilm der fik biografpremiere om året.

Kun én gang tidligere i Oscar-historien har en tegnefilm været blandt de nominerede til Bedste Film. Dengang var det 'Skønheden & Udyret' i 1991, hvor Oscar-komitéen ikke havde en Animations-kategori at putte filmen i. Året efter blev "Bedste Animationsfilm"-kategorien oprettet og aldrig siden har en tegnefilm bevæget sig udover denne kasse. Indtil nu. 'Op' var den bedst anmeldte film i 2009 og Disney/Pixar har ført en aggressiv kampagne for at få Oscar-anerkendt filmen på lige fod med alle andre biograffilm.

En hel forsideannonce i det amerikanske blad Daily Variety, der skulle få Oscar-komitéen til at
overveje 'Op', da der skulle vælges 10 nominerede til kategorien Bedste Film.

Men selvom det nu er lykkedes for Disney at få presset deres tegnefilm helt op i de højeste luftlag i Oscar-verdenen, så lader til ikke til at 'Op' går hjem med Statuetten Over Dem Alle. De fleste anmeldere peger på 'Avatar' og 'Hurt Locker' som klare favoritter.

Danske Anders Østergaard er nomineret til en Oscar for hans 
dokumentarfilm 'Burma VJ'.

Danmark er i år flot repræsenteret med Anders Østergaard's 'Burma VJ' der er nomineret til Bedste Dokumentarfilm og Lone Scherfigs 'An Education' er nomineret hele tre gange (inklusiv Bedste Film) mens den danske 'De nye lejere' af Anders Thomas Jensen og Joachim Back er nomineret til bedste kortfilm.

'Prinsessen og Frøen' er et nyt frisk bud på en klassisk Disney-musical. Filmen er nomineret
til to Oscars i år for sangene "Almost There" og "Down in New Orleans".

Walt Disney Animation Studios og Pixar Animation Studios har sammenlagt 147 Oscar-nomineringer på CV'et, hvor de har vundet 39 af dem. Det tal kan gå hen og se lidt højere når dette års Oscar-show har fundet sted den 7. marts. 

Se alle årets Oscar-nominerede her.

SE LISTEN OVER 
ALLE DISNEY'S OSCARS

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

"Toy Story 3" nomineret til en Oscar for bedste film

Disney og Pixar er nu på nippet til at vinde den fornemmeste filmpris i verden i den mest prestigefyldte kategori. "Toy Story 3" blev i dag nomineret til årets bedste film. Disney fik i alt 11 nomineringer. Se dem alle her.

Prinsessen og frøkumentaren

Prinsessen og Frøen kører for fulde gardiner i de danske biografer for øjeblikket. Og hvis du bare ikke kan få nok af Disney's nye håndtegnede eventyr, bringer vi dig her bag kulisserne med dokumentaren - The Frogumentary.

Anmeldelse: Prinsessen og Frøen

Efter flere år i dvale genoplives Disney's håndtegnede film med dette New Orleans-eventyr. Se her hvordan anmelderne har taget imod Disney's 49. animerede klassiker.

Ny Disney-prinsesse hitter

'Prinsessen og Frøen' havde premiere i USA i fredags og filmen er allerede blevet en succes. Den ligger nummer et på biografhitlisterne, anmeldelserne er imponerede og Time Magazine har netop givet filmen en overraskende ære.

'Op' styrer mod Oscarfest

Mens Pixar's 10. film går sin sejrsgang i biograferne her i Danmark, høster den også nogle af årets største roser fra anmelderne. Og de fleste regner med, at 'Op' vil vinde en Oscar for Bedste Animerede Film - men Pixar vil mere end blot dét.

Disney satser på håndtegnede film

Efter en årrække med blikket fæstnet på computeranimerede film, vil Walt Disney Animation Studios nu satste mere massivt på de gammeldags metoder. Der skal fremover produceres én håndtegnet tegnefilm hvert 2½ år.