Tre versioner af Snehvide på vej i biograferne

Nyheder
Næste år byder på ikke mindre end tre filmatiseringer af det gamle eventyr om Snehvide. Disney holder sig udenfor - indtil videre.
Næste år byder på ikke mindre end tre filmatiseringer af det gamle eventyr om Snehvide. Disney holder sig udenfor - indtil videre.

I de nye Snehvidefilm bliver de onde stedmødre knapt så grimme, 
som da Disney tegnede dem. Charlize Theron skal spille stedmoder 
i en af dem.

Hollywood har lanceret en overskriftvenlig witch fight mellem to tidligere Oscarmodtagere.

Julia Roberts og Charlize Theron skal spille den onde stedmor i hver sin film, henholdsvis ’The Brothers Grimm: Snow White’ fra selskabet Relativity Media og ’Snow White and the Huntsman’ fra Universal Pictures.

Begge film er i forproduktion og ventes at få premiere i 2012. 


Romantisk gys
Spanien har også meldt sig ind i kampen og annonceret en Snehvide i 2012. Klogelig nok har man dog trukket projektet i en noget anden retning.

’Blancanieves’, som eventyret hedder på de kanter, skal indspilles i sort-hvid og være som taget ud af 1920’ernes stolte tradition for romantiske gys – den æra, der bød på ’Nosferatu’, ’Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ og ’Phantom of the Opera’. 

Og har man sagt A, må man åbenbart også sige B – ’Blancanieves’ bliver derfor indspillet som stumfilm. Tanken er, at den skal turnere på festivaler med levende symfoniorkester.

Musikken leveres af komponisten Alberto Iglesias, der har leveret lydsider til størstedelen af Pedro Almodóvars og Julio Medems film og desuden er blevet Oscarnomineret for ’Drageløberen’ og ’The Constant Gardener’.

Også Julia Roberts skal spille den onde, men smukke stedmoder. 

David mod Goliat-situation
Instruktøren af den nye spanske produktion, baskeren Pablo Berger, erkender, at det er en David mod Goliat-situation, han styrer mod. Men han tror på, at oplevelsen bliver så ekstraordinær, at filmen nok skal blive en succes.

»Nogle af de mest intense oplevelser, jeg har haft i en biograf, har været i stumfilm«, siger Pablo Berger til avisen Publico. Han husker, hvordan en visning af von Stroheim-klassikeren ’Guld’ på San Sebastián-festivalen hensatte ham i ekstase. 

»’Snehvide’ skal for beskueren udgøre en filmens tilbagekomst. Det er en retfærdiggørelse af filmmediet, af det ceremonielle i at se film. Vi ser flere og flere film, men hele tiden på mindre skærme. Hvis du tilbyder noget, som virkelig skal ses på et større lærred, skal publikum nok komme«, siger Pablo Berger og er ikke bleg for at give løfter: »Folk vil blive sat i halvanden times trance«.

Borte vil til den tid have taget de tossegode syv dværge og Walt Disneys forsøg på at skærme kernefamiliens renommé. Pablo Berger peger på, at den onde stedmoder i førsteudgaven af Brødrene Grimms eventyr faktisk var Snehvides mor. 

Stormfulde højder’ som pejlemærke
I Bergers version er det den spanske skuespillerinde Maribel Verdú, der skal spille moderen. Indtil nu er hun bedst kendt som den opofrende moder i fantasy-horror-melodramaet ’Pans labyrint’. 


Netop melodrama kan man godt forvente sig af den nye ’Snehvide’, fortæller instruktøren og nævner Emily Brontës ’Stormfulde højder’ som pejlemærke. Men det bliver ikke den eneste ingrediens: »Det bliver et gotisk melodrama med masser af fantastik, en god kærlighedshistorie – og en god portion ironi og sort humor«, siger Pablo Berger.

Snehvide-kapløbet er ikke det eneste tegn på, at gamle europæiske eventyr har fået en renæssance i filmbranchen. 

Heksejægerne Hans og Grete
Disney-animationsfilmen ’To på flugt’, der er baseret på sagnet om Rapunzel med det fortryllede hår, og Catherine Hardwickes ’Den lille Rødhætte’ har begge haft dansk biografpremiere i den seneste tid. Begge films forlæg stammer fra Brødrene Grimms indsamlinger af folkesagn, der blev udgivet første gang i 1812.

Der står også Grimm på den kommende Hollywoodfilmatisering af ’Hans og Grete’ med den norske enfant terrible-instruktør Tommy Wirkola i instruktørstolen. ’Hansel and Gretel: Witch Hunters’ hedder den film, som forventes at få amerikansk premiere i marts næste år. 


Forude venter desuden en genfilmatisering af den engelske 1800-tals-fabel ’Jack og bønnestagen’, der tidligere er blevet filmatiseret af Disney. Den nye version er instrueret af Bryan Singer (’The Usual Suspects’ og ’X-Men’) og har Ewan McGregor i titelrollen. 

Og så skal Guillermo Del Toro producere en 3D-animeret version af det italienske eventyr ’Pinocchio’, der ligeledes stammer fra 1800-tallet og er gjort kendt af Disney.

Det forlyder ikke – hverken fra professoren eller af historien i øvrigt – om nogen husker ordsproget ’Man skal stoppe, mens legen er god’.

Denne artikel er venligst udlånt af Politiken.dk
Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Orlando Bloom frisk på flere pirateventyr

For nogle få måneder siden fik 'Pirates of the Caribbean' fastlagt en premieredato, men der er stadig mange ting der mangler at komme på plads, heriblandt rollelisten. Nu forlyder det, at Orlando Bloom er åben omkring at vende tilbage.

Disney vil bruge ny revolutionerende falsk ild i Disney World

Disney forsøger konstant at presse teknologien til det yderste for at skabe de mest unikke oplevelser i deres forlystelsesparker. Om kort tid vil du kunne se falsk ild flere steder i bl.a. Walt Disney World. Se videoklip af den virkelighedstro ild her.

Snehvide-rokade: Ud med Stewart. Ind med Portman

Ting kan ændre sig hurtigt i filmbranchen. For få dage siden var Kristen "Twilight" Stewart favorit til at få rollen som Snehvide i ny Disney-film. Nu er rollen blev tilbudt til en anden Hollywood-stjerne: Natalie Portman.

Disney vil have Kristen Stewart som Snehvide

Efter succesen med "Alice i Eventyrland" fra sidste år er Walt Disney Pictures fast besluttet på at filmatisere flere af de gamle Disney-tegnefilm. En af de næste bliver "Snehvide", hvor Twilight-stjernen Kristen Stewart spås er blandt favoritterne til at spille den blege prinsesse.

Nye billeder fra 'Narnia 3' og 'Prince of Persia'

Nu er der kommet helt nye billeder til en kommende Disney-film - og en film der ikke længere er medlem af "Disney-familien".

'The Last Song' trailer

Så har Disney/Touchstone frigivet traileren til Miley Cyrus' nye film "The Last Song".