Første kvindelige helt på vej i Pixar-film

Nyheder
Heltinden i Pixars kommende computeranimerede film "Brave" er pigen Merida. Det er første gang, Pixar lader en kvinde eller pige få hovedrollen. Og på tide mener Anne Christine Bech fra foreningen Women in Film and Tv.
Heltinden i Pixars kommende computeranimerede film "Brave" er pigen Merida. Det er første gang, Pixar lader en kvinde eller pige få hovedrollen. Og på tide mener Anne Christine Bech fra foreningen Women in Film and Tv.


Denne artikel er venligst udlånt af Dr.dk

Umiddelbart ser de ikke ud til at have meget til fælles. Der er regnormen Bjarne fra "Disco-ormene", bilen Lynet McQueen fra "Biler", Woody, der er en legetøjscowboy fra "Toy Story", og affaldshåndteringsrobotten Wall-E fra filmen af samme navn. Blandt mange andre.

Men selv om de strækker sig fra robotter til regnorme har langt de fleste computeranimerede hovedrolleindehavere og - helte alligevel noget til fælles. De er nemlig så godt som alle sammen mænd eller drenge (eller af hankøn i det mindste).
 
Indtil nu. For første gang i animationsstudiet Pixars 15 år lange levetid er der en computeranimeret film på vej med en kvindelig heltinde, nemlig filmen "Brave", der får premiere i sommeren 2012, og har pigen Merida som heltinde og hovedrolleindehaver.

Og det er på tide, at de kvindelige heltinder finder vej til det computeranimerede biograflærred. Det mener Anne Christine Bech, der er formand for den danske afdeling af foreningen Women in Film and Tv.

- Det specielle ved de computeranimerede film er jo, i og med de er målrettet børn, at det er børn, der ser dem og, at det allerede er der, de får skabt deres verdensbillede, når de ser en masse drenge og mænd, der slår drager ihjel eller opdager nye verdensdele. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de får brudt nogle af de automatikker med, at det udelukkende er mænd, der står for alt, hvad der er handlingspræget. Børnene bærer jo det verdensbillede med sig, siger hun til DR Kultur.

Kvinder er mere undtagelsen end reglen
Pixar har i løbet af de sidste 15 år produceret 13 computeranimerede film, der alle har haft mandlige helte og hovedrolle-indehavere. Pixars konkurrent, Dreamworks Animation, har også kun mænd i front i stort set alle sine computeranimerede film, blandt andet "Shrek" og "Kung Fu Panda" - kun i filmen "Monsters vs. Aliens" har en pige en tydelig hovedrolle.

Og selv om der findes computeranimerede film som "Final Fantasy", hvor en hårdtslående pige har hovedrollen, og selvom prinsesse Fiona i "Shrek-filmene" frasiger sig både prinsessetitel og kongerige for at kunne leve som en grøn, hårdtslående skovtrold, er det mere undtagelsen end reglen, når piger og kvinder bliver hovedrolleindehavere og heltinder.

Det mener Nicolas Barbano, der er filmanmelder og ekspert i animationsfilm.

- Det er en klar tendens, at der er flere mandlige hovedpersoner og -helte end kvindelige i amerikanske, computeranimerede film. Og det samme ser ud til at gælde i Danmark. Det er ikke ligefrem, fordi det vrimler med kvindelige hovedroller eller heltinder, siger han til DR Kultur.

Nicolas Barbano mener, at en af grundene kan være, at computeranimationsbranchen er meget maskulin.

- Det er ikke voldsomt mange kvinder, der findes i de styrende led, hvis der overhovedet findes nogen. Det er en meget, meget mandsdomineret branche. Alle de store animationsinstruktører og animatorer har været mænd, og man kan jo godt forstå, hvis de vælger at skrive om noget, som de selv kender til, siger han.

"Problematisk med kvinder i undertal"
Men det er problematisk, at så godt som alle hovedrolleindehavere og -helte er mænd, mener Anne Christine Bech.

- Det er problematisk, at piger og kvinder er sådan i undertal, for det indsnævrer hele tiden den måde, vi tænker verden på. Det verdensbillede, vi har, bliver formet af det, vi ser, og vi lægger ikke mærke til det. Hvis nogen spørger, om vi ikke burde have flere kvinderoller, så siger folk "jamen det har vi da". Ingen tænker over den ulige kønsrepræsentation, for vi er så vant til, at verden er skruet sammen på den måde, for sådan har det jo været, siden vi blev sat foran fjernsynet som to-årig. Og det er bekymrende, siger hun.

Nicolas Barbano mener dog ikke, at overvægten af mandlige hovedpersoner og helte per automatik er problematisk.

- Det er ligegyldigt hvor mange mænd og kvinder, der har hovedroller, det problematiske er, hvis de står for nogle værdier, som er uheldige. Hvis det eneste, det handler om for kvinderne er, at finde en prins og blive reddet, som mange af de amerikanske kvindelige hovedpersoner i tegnefilm har som mål eksempelvis. Så bliver det en uheldig portrættering af kvinder, siger han.

Ingen stime af kvindelige helte
Anne Christine Bech mener, at "Brave" med sin kvindelige hovedrolleindehaver er en vigtig film og håber, det kan få flere til at følge samme spor. Tårnhøje forhåbninger nærer hun dog ikke.

- Jeg er ikke sikker på, at der nu kommer en stime af kvindelige computeranimerede helte. Jeg tror mere, det handler om, at Pixar har set, at der er et hul her og nu, og ikke at de har ændret tankesæt. Men det rykker trods alt lidt, og forhåbentlig betyder det, at man kommer til at se noget lidt andet, end man er vant til, siger hun.
Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

4 flotte Brave plakater

Pixars næste store filmeventyr byder på en prinsesse med skrigende orange hår, skotsk regnvejr og mystiske væsner. Her får du fire flotte dugfriske karakterplakater fra Disney/Pixar.

To nye Pixar-film er annonceret

Pixar Animation Studios har netop offentliggjort to nye originale animationsfilm. Men de mange fremmødte på Disney fan-messen D23 fik ikke mange detaljer med på vejen. Selv filmenes titler var hemmelighedsfulde.

PIRATVIDEO: Teaser trailer for "Brave" filmet i amerikansk biograf

Nogle mennesker kan simpelthen ikke vente med at vise hele verden de nyeste trailere. Og da vi heller ikke er de mest tålmodige mennesker, når det kommer til nye Disney-film, bringer vi med glæde dugfriske teaser trailere - også selvom de er filmet i dårlig kvalitet fra et biografsæde.

Første billede fra "Brave" - Pixars næste film

Det er endnu ikke meget vi har set til den kommende eventyrfilmen "Brave". Pixar Animation Studios bevæger sig nu ind på Disney's territorium med en klassisk prinsessefortælling, men med det sædvanlige Pixarske twist. Her kan du se det allerførste officielle billede fra filmen der viser prinsessen Merida i fuld aktion.

Utrolig artwork til Pixars næste film 'Brave'

Pixar Animation Studios prøver netop nu kræfter med en vaskeægte prinsessefilm for første gang i selskabets historie. 'Brave' får premiere næste år, men de talentfulde tegnere og malere har allerede nu forkælet os med en række utrolige billeder fra filmen. Se dem her.

Prinsesseeventyr fra Pixar udskudt - en smule

'Brave' bliver den første film fra Pixar Animation Studios der handler om en god gammeldags prinsesse. En netop udsendt pressemeddelse fra Disney/Pixar kunne i går afsløre at filmen bliver forsinket, men når man hører, hvor lang udskydelse der er tale om, må man næsten trække på smilebåndet.