Peter Plys dømt for druk i Tyrkiet

Nyheder
Peter Plys’ forkærlighed for honning har mange gange bragt ham i knibe, men det var en uskyldig omgang sodavand af den slags, der på engelsk hedder root beer, der i denne uge faldt tyrkiske dommere for brystet.
Peter Plys’ forkærlighed for honning har mange gange bragt ham i knibe, men det var en uskyldig omgang sodavand af den slags, der på engelsk hedder root beer, der i denne uge faldt tyrkiske dommere for brystet.


Landets højeste domstol stadfæstede en bøde til en privat tv-kanal, som i 2008 viste et afsnit af den populære børneserie.

I dommen hed det, at personernes handlinger kunne »påvirke børns og unges psykiske, mentale og moralske udvikling«.

Skåler i root beer
I den pågældende scene skåler Plys og hans venner på Tigerdyrets fødselsdag – i root beer.

Tyrkiets øverste råd for radio og tv idømte tv-kanalen en bøde på knap 1,5 millioner kroner for at overtræde landets strenge medielov. Forleden blev dommen, som var blevet anket af tv-kanalen Kanal D, så stadfæstet af Statsrådet, Tyrkiets højeste civile domstol.


Det er muligvis forbigået domstolens opmærksomhed, at root beer ikke indeholder alkohol.

»Det er ikke passende at vise den slags udsendelser på et tidspunkt, hvor børn ser tv«, hedder det i kendelsen. Kanal D ville ikke kommentere dommen. Tidligere på året idømte medierådet en anden tv-kanal en bøde på cirka 180.000 kroner for at vise et afsnit af en Tintin-film, hvor personerne ryger.

Spillefilm bliver redigeret om
Det har siden 2008 været ulovligt at vise cigaretrygning i tv i Tyrkiet, hvilket har medført en omredigering af klassiske spillefilm, hvor cigaretter bliver sløret eller sommetider dækket af tegnede blomster.

»Lovene i sig selv udstikker generelle retningslinjer; problemet er, hvordan de bliver implementeret«, siger Erkan Saka, professor i kommunikation ved Bilgi-universitetet i Istanbul: »Alt, hvad der falder uden for påståede kulturelle værdier eller familieværdier, bliver aggressivt forbudt eller idømt bødestraf«.


Vil begrænse netadgang
Den tyrkiske regering er også blevet mødt med en byge af kritik af upopulære planer om at begrænse tyrkernes adgang til internettet. Det skulle ske ved at tvinge samtlige internetbrugere til at vælge mellem fire forskellige filtre.

Forslaget blev dog trukket tilbage i sidste uge, efter at tusindvis af mennesker havde demonstreret mod det i Istanbul. Regeringen har nu valgt at udskyde indførelsen af det nye system og gøre det valgfrit.

Dommen mod Kanal D understreger også den stigende interesse i Tyrkiet for konflikten mellem europæisk og islamisk livsstil, navnlig med hensyn til alkohol. Indehavere af barer og restauranter i Istanbul er i oprør over, at de lokale myndigheder for nylig slog ned på fortovsbeværtninger inden den muslimske ramadan.


Politiet slog tidligere på måneden uden varsel til i det livlige Beyoglu-kvarter og fjernede borde for øjnene af forbløffede bargæster med den begrundelse, at de var opstillet uden tilladelse.

Mange i kvarteret mener, at landets religiøse ministerpræsident, Tayyip Erdogan, hvis islamistisk-funderede regering kom til magten i 2002, er personligt ansvarlig for stramningen. 

Lokale restauratører hævder, at Erdogans bilkortege få dage forinden sad fast i trafikken i en af Beyoglus gader, hvor nogle af værtshusgæsterne hævede glasset og udbragte en skål for ham.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Anders And anklaget for sexchikane

Han ser måske glad og uskyldig ud. Men en amerikansk kvinde fra Pennsylvania er ikke i tvivl: Under et nyligt besøg i Disney World gramsede Anders And på den chokerede mor til tre.

Peter Plys vender tilbage til det store lærred... alligevel

I månedsvis har Disney's medarbejdere troet, at den kommende Plys-film var annulleret. Men på et nyt pressemøde sætter Disney nyt vind i sejlene. Peter Plys skal igen have et voksent publikum. En ny håndtegnet biograffilm ER på vej.

Luxo Jr. skyldig i bogstavdrab?

I en ny animeret parodi bliver Pixar's kæreste eje taget under kærlig behandling.

Mand dømt for at gramse på Minnie Mouse

En 60-årig amerikaner befamlede bysterne på en skuespiller i et Minnie Mouse-kostume i Walt Disney World i Florida

Ny håndtegnet Peter Plys-film

Det er fire år siden vi sidst har set Peter Plys i den originale håndtegnede version. Men i 2011 vender Plys tilbage til sine rødder i sin helt egen film.

Nye Eventyr Med Peter Plys

Nye Eventyr Med Peter Plys var en animeret serie skabt af The Walt Disney Company i 1988. Det var Disney’s fjerde tegnefilmsserie og kørte i fire sæsoner frem til 1991 (83 afsnit i alt).