Martin Bak's samling

Interviews
I begyndelsen læste Martin Bak sine 4 jumbobøger indtil han kunne dem udenad. I dag har han samtlige jumbobøger, men vil helst ikke have det alt for let som samler.
I begyndelsen læste Martin Bak sine 4 jumbobøger til han kunne dem udenad. I dag har han samtlige jumbobøger, men vil helst ikke have det alt for let som samler.

Martin Bak.

Martin Bak er 43 år gammel og fik først et par jumbobøger da han var i starten af 20'erne. Han havde 4 - 5 stykker og kunne huske historierne og de fleste dialoger udenad.
"Jeg tænkte, at hvis jeg nu havde 15 - 20 jumbobøger ville jeg få en bedre læseoplevelse, da jeg måske ville glemme nogle af historierne inden jeg læste dem igen næste gang," siger Martin. Han faldt snart over en stak jumbobøger, og så gik der sport i det. I dag har Martin samtlige jumbobøger, selvom nogle enkelte trænger til en udskiftning.
"Enkelte er lidt for lasede. For eksempel min nummer 9 er fuldstændig smadret. Der er skrevet i den og tilmed stemplet i den. Det er en 2. udgave, og jeg vil gerne finde en ny."

Men Martin har aldrig brugt annoncer eller andre hjælpemidler, for at finde sine bøger. Han mener at det ville være for let. "Jeg har aldrig sådan rigtig ledt efter jumbobøger, da det vil være for let. Der er en vis sport i at mangle. Det er jo fedt at have noget at stræbe efter, og det bliver for kedeligt, hvis samlingen er helt komplet og perfekt," mener han. Han har dog fundet enkelte eksemplarer på QXL, men han synes grundlæggende at det er for nemt bare at annoncere og købe.

Martin Bak's samling af jumbobøger.

Ligesom mange andre jumbobogs-samlere er Martin ikke videre begrejstret for nyoptrykningerne af de gamle jumbobøger. "De ødelægger jo ryggen. Men jeg må jo indrømme at jeg selv har nogle genoptrykninger der skæmmer lidt i samlingen. Mine nummer 46, 47, 52, 57 og 58 har elefanter på ryggen. Og det er jeg sgu ikke skide glad for. Ryggen skal være i orden."

Hvis Martins samling nogensinde bliver fuldstændig komplet, ville han højst sandsynligt ikke begynde at samle på andre tegneserier. "Jeg ville først og fremmest bare være glad for at mine jumbobøger var der. Jeg har jo ikke sådan et abstrakt samlergen - kun når det gælder almindeligt ragelse," griner Martin.
"Lommeanden og Onkel Joakim-bøgerne foresager jeg. Jeg har ikke en eneste og vil heller aldrig have nogle. Det er ligesom ikke "rigtigt". Og så orker jeg nok ikke at begynde forfra med en ny samling."

I Martins unge dage læste han tit og ofte sine jumbobøger, men i dag bliver den nyindkøbte bog læst en enkelt gang, hvorefter den finder sin retmæssige plads på den special-byggede reol. "Men i ny og næ kan jeg da godt finde på at tage en tilfældig bog ned og læse den, hvis jeg får lyst," siger Martin og fortsætter med lidt kritik af de nye udgivelser. "Jeg kan bestemt mærke en forskel i kvaliteten i forhold til i gamle dage. De nye jumbobøger bærer præg af hurtigt, italiensk venstrehåndarbejde. Og der er også oftere eksempler på historiemæssige fejl i opbygningen," mener han.

'Steamboat Willie' fra 1928.

Disney har altid haft en særlig plads i Martins hjerte. Han fremhæver især den gamle kvalitet i animationsfilmene, figurene og historierne. "Jeg er vild med klippene fra Disney's juleshow, kortfilmene. Sådan nogle som Skønheden & Udyret er ikke noget særligt. Jeg har aldrig kunne kæde det sammen med Snehvide, Mickey og Steamboat Willie," slutter Martin fra sin bopæl på Bornholm.

Læsere som kender en samler eller samling, der kunne være interessant at fortælle om på Disney Online er velkomne til at kontakte redaktøren.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Disney tattoveringer

Der findes mange Disney-fans over hele verden. Og nogle fans går længere end andre for at vise deres kærlighed til verdens næststørste underholdningsselskab. Hundredevis af fanatikere får tattoveret et minde eller en kærlighedserklæring til firmaet eller en af deres film eller parker. Her vises et udpluk af Disney-tattoveringer fra hele verden.

75 uheldige år med Anders And - ny bog

I anledning af Anders And's 75 års jubilæum næste år, udgives en Walt Disney Treasures bog der gennemgår andens historie og fremtid med tegninger af Carl Barks, Don Rosa og mange flere.

Andebys uendelige muligheder - Interview med Don Rosa

En af Carl Bark's største beundrere er selv gået hen og blevet en superstjerne i tegneserieverdenen. Men får Don Rosa ikke snart nok af det evigt samme persongalleri i Andeby og ændernes ensidige og begrænsende personligheder?

Disney lancerer 'Kingdom Comics'

Disney vil lave grafiske noveller af bedste kvalitet, der skal munde ud i nye film-projekter for studiet. Dette skal ske gennem det nye selskab, 'Kingdom Comics'.

Sjældent Anders And-legetøj fundet i Afrika

To yderst sjældne Disney-produkter er for nylig blevet fundet i en landsby i Afrika.

Sorte Slyngel vender stærkt tilbage

Egmont har udtalt at Sorte Slyngel snart vil få en stor genoplivning.