'Den lille havfrue' har 25 års jubilæum

Nyheder
I dag er det præcis 25 år siden, at Disneys 'Den lille havfrue' havde premiere i de amerikanske biografer. På mange måder blev filmen lidt af en milepæl for Disney-studierne.
 
 
Ideen om at lave H.C. Andersens eventyr om til en Disney-tegnefilm havde sin start allerede i 1940'erne, da Walt Disney selv ønskede at filmatisere historien. Desværre opstod der en del problemer med historien, så ideen blev lagt på hylden.
 
Men så i 1985 dukkede eventyret op igen hos Disney, da Ron Clements foreslog, at lave eventyret til en tegnefilm. Clements' foreslag fik først et nej, da studiet arbejdede på en fortsættelse til havfrue-filmen Splash, men allerede dagen efter fik han grønt lys til filmen fra Jeffrey Katzenberg.
 
 
Fra venstre mod højre ses Ron Clements, Jodi Benson (Ariel) og John Musker under en stemmeoptagelse.
 
Da filmen fik premiere den 17. november 1989 blev den en kæmpe succes, både blandt anmelderne og biografgængerne. Den blev en endnu større succes end Disneys sidste tegnefilm Oliver & company, og var Disneys første markante succes med tegnefilm siden Bernard & Bianca fra 1977. 
Den lille havfrue er sidenhen blevet kendt for at være den første tegnefilm i Disney-renæssancen, som er i den periode hvor Disney lavede store tegnefilm som Skønheden & Udyret, Løvernes Konge og til sidst Tarzan.
 
Filmen vandt to Oscars, for Bedste Musik og for Bedste Sang med nummeret Under the Sea (på dansk Havet er skønt).
 
 
Efter succesen med den første film fulgte der to fortsættelser, Den lille Havfrue 2: Havets hemmelighed og Den lille Havfrue 3: Historien om Ariel, samt en TV-serie der kørte fra 1992 til 1994.
I 2008 åbnede musical-udgaven af filmen på Broadway. Musicalen er også blevet opsat i Danmark op til flere gange, og senest har den været opført på Fredericia Teater i år.

Den lille havfrue havde dansk biografpremiere den 16. november 1990, hvor blandt andre Marie Ingerslev, Thomas Eje, Jess Ingerslev, Kirsten Rolffes og Paul Hüttel lagde stemmer til.


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Den sidste top secret tour om 'Prinsessen og Frøen'

Disney Channel i USA har nu givet deres seere et sidste kig omme bag kulisserne på 'Prinsessen og Frøen', inden den kommer i biograferne landet over.

Klip fra 'Prinsessen og Frøen'

Der er nu blevet fundet 5 små klip fra Disney meget ventede klassiker 'Prinsessen og Frøen', og disse klip kan ses her.

Endnu en Top secret tour om 'Prinsessen og Frøen'

Disney Channel i USA har nu givet deres seere endnu et kig bag kulisserne på den kommende klassiker 'Prinsessen og Frøen'.

Et fem minutters klip fra 'Prinsessen og Frøen'

Disney har nu offentliggjort de første fem minutter til den meget omtalte film 'Prinsessen og Frøen'.

Flere billeder fra 'The Princess and the Frog'

Disney har nu offentliggjort flere billeder til deres kommende klassikere The Princess and the Frog. På billederne ses bl.a Tiana som frø, alligatoren Louis, og det første kig på Tianas forældre.

Første officielle kig på The Princess and the Frog

Den længe ventede 'The Princess and the Frog' bliver den første håndtegnede film fra Walt Disney i 5 år. Og nu har Disney endelig offentliggjort det første billede af prinsessen Tiana.