Disney - Kunsten at fortælle

Interviews
Museet Brandts i Odense har i samarbejde med Disney lavet udstillingen "Disney - Kunsten at fortælle". I den anledning har DisneyOnline.dk talt med Mads Damsbo, direktøren for Brandts.

At mange af Disneys tegnefilm er baseret på eksisterende historier, der er blevet for-tolket mange gange før, ved de fleste godt. Men hvad de færreste måske tænker over er, at en del af disse historier har rødder i Skandinavien og Nordeuropa. Denne for-bindelse har Mads Damsbo, direktøren for museet Brandts i Odense, tænkt over i en længere periode.
”Jeg har længe tænkt, at der er en oplagt kobling mellem H.C. Andersen og Disney. Så var jeg i Los Angeles for tre år siden, hvor jeg i en anden sammenhæng spurgte nogen om de ikke kendte nogen hos Disney, fordi jeg gerne ville præsentere dem for den her ide. Og af ret få omveje kom jeg i kontakt med Disneys Animation Research Liberay, som er den lille enhed hos Disney, der passer på deres arkiv som jo omfatter 65000000 tegninger, skitser osv. fra alle deres film i snart 100 år. Det viste sig så, at de mægtig gerne ville lege med. Også er det blevet sådan, at vi sammen med folkene fra Animation Research Liberay har lavet den her udstilling, hvor vi viser cirka 300 tegninger og skitser.”


Mads Damsbo til åbningen af udstillingen.

Da Disney gav udtryk for, at de gerne ville være med til at lave udstillingen, begyndte arbejdet så småt med at vælge ud, hvad der skulle vises på udstillingen. Undervejs i processen har både Brandts og Disney haft ideer om, hvordan udstillingen skulle præsenteres for et publikum.
”Det vi har gjort er, at vi hos Brandts haft et par ønsker om, at udstillingen så vidt muligt relaterede sig til H.C. Andersen, men at der også var så mange genkendelige figurer og universer så muligt. Det er Disney der har sammensat udstillingen, og det som har været vigtigt for dem er at vise både dybden og bredden i Disneys produktion, samt den historiske udvikling i tegnefilmsmediet. Vi hos Brandts har så været med i processen på den måde, at jeg har været der over et par gange, og de har væ-ret enormt søde til at sende oplæg til os og spørge, hvad vi synes til de forskellige udvalg. For et år siden var jeg i Los Angeles, hvor de havde bredt 200 tegninger ud på et kæmpestort bord, hvor de så sagde at det i grove træk var deres oplæg. Også kunne jeg sige, at jeg syntes der manglede noget af det farvelagte, noget fra en be-stemt historie og så videre. Så jeg synes det har været en god dialog med dem, og de har været meget åbne overfor at dykke ned i arkivet.”

Med udstillingen bliver der for første gang i dansk historie lavet en udstilling, der sæt-ter fokus på Disneys tegnefilm, og selv mener Mads Damsbo at det ikke er tilfældigt, at det lige netop er Brandts, der står bag udstillingen.
”Det er ikke noget tilfælde at Disney lige netop har valgt os som partner, fordi vi er et kunstmuseum. Disney betragter selv sin produktion som moderne kulturarv, og det er vigtigt for dem, at den bliver behandlet og berammet på den måde når den bliver præsenteret på en udstilling. Og med Brandts har vi nu en museumsprofil som siger, at vi tager os af moderne billedkultur, hvilket vil sige film, fotografi, animation og billeder i bredere forstand end klassisk billedkunst. Og jeg tror ikke der har været en udstilling indtil nu dels fordi, at vi som kunstmuseer hidtil har ligget på et mere snævert billedkunstnerisk fælt, hvor alt indenfor film var noget andet. Men for mig er fil-men virkelig et af det 20. århundreds helt store landvindinger som kunst, og jeg synes det er vigtigt den bliver betragtet sådan.”

Udstillingen er nu åben hos Brandts, og med de mange tegninger, et tegnerum, samt en lille biograf, hvor man kan se nogle af Disneys tegnefilm er Mads Damsbo ikke i tvivl om, at gæsterne får noget ud af udstillingen.
"Helt overordnet skal folk blive betaget over den kunstneriske righoldighed og det enorme stykke arbejde, der går ind i udviklingen på hver af Disneys produktioner og karakter. Normalt vil folk nok gå i biografen og tænke, at det bare en god film. Det med, at gå bag om kulisserne synes jeg er et vigtigt element i dag, hvor vi ser så meget.
For det andet skal de på en eller anden måde blive klogere på forbindelsen til det nordiske og H.C. Andersen.
Det fantastiske ved denne udstilling er også, at den i princippet bør ramme alle aldersklasser, fordi der simpelthen ikke findes mennesker der ikke har et forhold til Disney. Selv hos de ældste mennesker var Disney på banen med tegnefilm, da de var børn. Der er både 'De tre små grise', 'Robin Hood' og i det hele taget mange forskellige histo-rier med på udstillingen, og det afspejler bredden af aldersklasser til hvem Disney henvender sig."