Den Lille Havfrue

Baggrund
Den lille Havfrue, klassiker nr. 28, blev Disney-studiernes store comeback.
Den lille Havfrue, klassiker nr. 28, blev Disney-studiernes store comeback.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 1989
Premieredato: DK: 16. november 1990 - USA: 15. november 1989
Instruktør: Ron Clements & John Musker
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film

Filmen var oprindeligt planlagt som en af Disneys tidligste spillefilm. Udvikling begyndte kort efter, Snehvide og de syv små dværge i 1941, men blev lagt på hylden af forskellige omstændigheder.

I 1985, opdagede Mesterdeketiven Basil Mus instruktør Ron Clements en samling af Hans C. Andersen 's eventyr, hos en boghandeler. Han præsenterede senere et to-sidet udkast til en film baseret på Den lille Havfrue til CEO Michael Eisner. Eisner var desværre ikke intereseret i historien, for på det tidspunkt var studiet under udvikling på en efterfølger til Splash. Men den næste dag, gav Walt Disney Pictures boss Jeffrey Katzenberg, grønt lys til idéen om muligt udvikling, sammen med "Oliver & Company." Ukendt for produktionsholdet på det tidspunkt, var at den idé, rent faktisk havde været hos Walt Disney. Mens den i produktion i 1980'erne, fandt personalet det oprindelige 1941'er materiale fra Disney's 'Havfrue'- historie og kunst, for at finde inspriration. Mange af de ændringer, som medarbejdere lavede i 1941 til Hans Christian Andersen's oprindelige historie, er tilfældigvis de samme ændringer, som Disney forfatterene i 1980'erne lavede.

Her ses to billeder fra Walt Disney's planlagte udgave af 'Den lille Havfrue' fra 1941.
 
Pågældende år, 1985, fik Clements og John Musker udvidet de to sider idé til et 20-side uslebne script, skal du fjerne den rolle, som havfrue mormor og udvidelse af rollerne i Merman kongen og havheksen. Men filmen's planer blev midlertidigt lagt på hylden som Disney koncentrerede sin opmærksomhed om Who Framed Roger Rabbit og Oliver & Company som mere umiddelbare releases.
I 1987, blev sangskriver Howard Ashman involveret i 'Den lille Havfrue' efter at han blev bedt om at bidrage til Oliver & Company.
Samtidig ændrede Katzenberg, Clements, Musker og Ashman historiens format at gøre filmen til en animeret Broadwaymusical. Ashman og komponist Alan Menken komponere sammen hele soundtrack. Og med Oliver & Company ude af billedet i 1988, blev Den lille Havfrue dømt som den næste store Disney-film.
Flere penge og ressourcer var dedikeret til denne film end nogen anden Disney animeret film i årtier. Den kunstneriske arbejdskraft er nødvendig for Mermaid kræves Disney til jord de fleste af de undersøiske boble virkninger animation i filmen til Stillehavsranden Productions, en Kina-baserede virksomhed med produktionsfaciliteter i Beijing.
 
Oprindeligt var Glen Keane blevet bedt om at arbejde på Ursula, da han før havde arbejdet på skurke som bjørnen i Mads og Mikkel, professor Rotigan i Mesterdeketiven Basil Mus og Sykes fra Oliver & Company. Keane var imidlertid tildelt som en af de to ledende kunstnere på Petite Ariel og tilsyn med Part of your world musikalsk nummer. Han erklærede, at hans kone så præcis ud som Ariel bare uden finner. Karakter's kropsformen og personlighed var baseret på Alyssa Milano, da hun medvirkede i TV-serien Who's the Boss? og effekten af håret under vand var baseret på optagelser af Sally Ride, da hun var i rummet.

Glen Keane sidder og animere Ariel.
 
Krabben Sebastian, blev udviklet udelukkende til filmen, og ikke er afledt af den oprindelige Hans Christian Andersen historie.
Sebastian var tænkt som en musikalsk karakter for filmen og udfører to sange, nemlig Under the sea og Kiss the girl. Tegnefilmsdubber Samuel E. Wright's sangstil og kompositioner af Howard Ashman og Alan Menken for Sebastian karakter magert stærkt til calypso og reggae påvirkninger.
Det var Howard der foreslog at ændre den mindre karakter Clarence, den engelske-Butler krabber, til Sebastian, en jamaicanske Rastafarian krabber og flytte den musik stil i hele filmen for at afspejle dette.

Sebastian
 
King Triton er en tilpasning af Havkonge karakteren i Hans Christian Andersen's historie 'Den lille Havfrue'. I den oprindelige fortælling, er Havkongen en enkemand og kærlig far, der gør det muligt for alle sine døtre til at besøge den overflade, så snart de kommer af alder. Disney's film har ændret figuren med henblik på at skabe konflikt med hans datter, og omfatter ikke karakter af Havkongen's mor, der eksisterer i den oprindelige eventyr.

Kong Triton
 
Under planlægning af filmen, var Ursula oprindeligt ikke var tænkt som en blæksprutte. Man troede, at hun ville være en anden havet væsen, såsom en Dragehovedfisk-lignende havfrue. Produktionholdet så derefter en dokumentarfilm om blæksprutter, og besluttede, at de har flere våben og samlede indførelse udseende ville være perfekt til figuren, som tegnerne skabte.
Ifølge skuespiller Sherie Rene Scott, der lavede karakteren i Broadway-version, fandt Howard Ashman inspriration til Ursula fra drag-queen Divine og Joan Collins.
Det først udtænkt at Glen Keane skulle være hovedansvarlig for Ursula. Men efter at han havde fået arbejde på Ariel, blev det Ruben Aquino.

 zu Brother Bear
Ruben Aquino viser en tegning af Ursula, fra da han arbejde på 'Bjørne Brødre'.
 
Den 17. november 1989 var dagen hvor Den lille Havfrue fik sin store premiere, og på mange var filmen speciel.
Først og fremmest fordi det var den første tilbagevenden til eventyr siden Tornerose fra 1959. Og den havde de mest specielle effekter til Disney animeret funktion siden 'Fantasia' som kom niogfyrre år tidligere. Virkninger animation projektlederen Mark Dindal anslås, at over en million bobler var grundlag for udarbejdelsen af denne film, som supplement til brugen af andre processer såsom airbrushing, baggrundsbelysning, overlejring, og nogle faste skraverede computer animation.
Andre ting der gjorde film anderledes var at Den lille Havfrue er den sidste Disney-film til at bruge de traditionelle hånd malet cel metode til animation. Disney's næste film, Bernard & Bianca: S.O.S. fra Australien, er der anvendt en digital metode til farve og kombinerer scannede tegninger - CAPS (Computer Animation Production System).
Den lille Havfrue indtjente $223 mio og blev Disney's første væsentlige animerede succes siden Bernard & Bianca fra 1977.
 
Den Lille Havfrue vandt i 1990 en Oscar for Bedste musik. Kiss the girl og Under the sea blev nomineret til Oscar for Bedste sang; den Oscar gik til 'Under the sea'.
Filmen fik også to Golden globe awards for Bedste musik og for Bedste sang med Under the sea. 'Den Lille Havfrue' blev nomineret for Bedste Musical/Komedie. Her blev det også til to nomineringer. Den ene for Bedste film - Komedie/Musical, og den anden for Bedste sang - Film.

Alan og Howard takker her for deres Oscars for deres arbejde på Den lille Havfrue,
ved Oscaruddeling i 1990.
 
'Under the Sea', Alan og Howard's Oscarvidnende-sang, kan her ses i originalversion:

 
Originale stemmer
Jodi Benson : Ariel
Pat Carroll : Ursula
Samuel E. Wright : Sebastian
Jason Marin : Tumle
Christopher Barnes : Prins Erik
Kenneth Mars : Kong Triton
Buddy Hackett : Skralde
Paddi Edwards : Bundslam & Skidtslam
Ben Wright : Onkel Grimsey
René Auberjonois : Kokken Louis
Edie McClurg : Laura
Kimmy Robertson : Ariel's søstre
Caroline Vasicek : Ariel's søstre
Will Ryan : Søhesten
Frank Welker : Max
 
Danske stemmer
Marie Ingerslev : Ariel (dialog)
Sissel Kyrkjebjø : Ariel (sang)
Thomas Eje : Sebastian
Laus Høybye : Tumle
Lars Thiesgaard : Prins Erik
Preben Neergaard : Kong Triton
Jess Ingerslev : Skralde
Nis Bank-Mikkelsen : Bundslam & Skidtslam
Kirsten Rolfes : Ursula
Paul Hüttel : Onkel Grimsey
Steen Springborg : Kokken Louis
Lillian Tillegren : Laura
Henrik Koefoed : Søhesten og Præsten
 
Efterfølgende er der blevet lavet en TV-serie, en fortsætelse til den originale Havfrue- film, nemlig Den lille Havfrue 2: Havets hemmelighed og en tjerde film der handler om hvad der sker inden den første film, nemlig Den lille Havfrue 3: Historien om Ariel.
Og i 2008 åbnede musical udgaven af filmen på Broadway, med nye sangtekster af Glenn Slater. Desværre stoppede musicalen med at køre den 30. august efter kun at have kørt et år.


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Tarzan

Tarzan, den 37. klassiker, blev den sidste film som i dag er er del af Disneys 2. guldalder.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.

Løvernes Konge

Løvernes Konge, klassiker nr. 32, er den største succes inden for håndtegnede tegnefilm.

Skønheden og Udyret

I 1991 kom den 30. film i serien af Disney's animerede klassiker, Skønheden og Udyret, som senere er gået hen og blevet en af de mest elskede og berømte tegnefilm nogensinde.

Disneys identiske scener

I op til flere af Disney's klassiske tegnefilm kan man finde korte øjeblike og scener der ligner hinanden til forveksling.

Disney's frække hemmeligheder

Grundlæggende er Disney oftest synonym med stueren familieunderholdning. Men der er enkelte eksempler på, hvordan seksuelle elementer har sneget sig ind i nogle af Disney's største film.