Fortryllet

Baggrund
Fortryllet er en film der både parodiere og hylder nogle af Disney studiernes største klassikere.
Fortryllet er en film der både parodiere og hylder nogle af Disney studiernes største klassikere.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 2007
Premieredato: DK: 19. december 2007 - USA: 21. november 2007
Instruktør: Kevin Lima

Selskab: Walt Disney Pictures
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film
 
Det oprindelige manuskript til Fortryllet, der er skrevet af Bill Kelly, blev opkøbt af Disney's Touchstone Pictures og Sonnenfeld / Josephson Productions i september 1997. Men det blev anset for at være uegnet til Disney. Til frustration for Kelly, blev manuskriptet omskrevet flere gange, først af Rita Hsiao, og derefter af Todd Alcott.
Filmen var oprindeligt planlagt til at blive frigivet i 2002 med Rob Marshall som instruktør, men han trak sig tilbage på grund af 'kreative forskelle' mellem producenten og ham.
I 2003 blev Adam Shankman filmens instruktør, og ved omkring samme tid blev Bob Schooley og Mark McCorkle hyret til at omskrive manuskriptet endnu en gang. På det tidspunkt tænkte Disney på at tilbyde rollen som Giselle til Kate Hudson og Reese Witherspoon. Men imidlertid var projektet ikke kommet i gang.
I maj 2005, rapporterede bladet Variety, at Kevin Lima (Tarzan) var blevet hyret som instruktør og Bill Kelly var vendt tilbage til projektet for at skrive en ny version af scriptet. Lima arbejdede med Kelly om den ide at hovedhandlingen til Fortryllet skulle være "kærlig hyldest" til Disney's kulturarv.
Lima skabte visuel storyboardet udskrifter, der dækkede historien om Fortryllet fra start til slut, som fyldte en hel etage i en produktion bygning. Efter Lima viste dem til formanden for Walt Disney Studios, Dick Cook, og fik han grønt lys til projektet.
kevin-lima
Kevin Lima
 
Lima forsøgte at få hvert enkelt lille stykke af Disney's billedsprog i de første minutter af filmen, der blev lavet i håndtegnet-animation, som en hyldest til de tidligere Disney-eventyrfilm som Tornerose, Askepot og Snehvide og de syv små dværge.
Eftersom de fleste af Disney's håndanimatorer blev fyret efter De frytløse - the muuhvie, blev de 13 minutters animation ikke lavet i Disney, men af det uafhængige selskab, James Baxter Animation, der blev startet af håndanimator James Baxter.
Baxter havde tidligere arbejdet for Walt Disney Feature Animation, f.eks var han hoved-animator på karakterer som Belle (Skønheden og Udyret), Rafiki (Løvernes Konge) og Quasimodo (Klokkeren fra Notre Dame).
Animationen tog lidt over et år at færdiggøre.
James Baxter
 
Selv om studiet var på udkig efter en stor filmstjerne i rollen som Giselle, insisterede Kevin Lima på at kaste et mindre kendt navn. Ud af de 300 skuespillerinder, der var audition til rollen, fandt Lima, Amy Adams perfekt til rollen. For ikke nok med at hun lignede en Disney-prinsesse, men også hendes forpligtelse til karakteren og hendes evne til at flygte ind i karakter væsen uden nogensinde at kunne bedømme karakter var overvældende.
Giselle viser lignende træk fra mange af Disney's prinsesser.
For Giselle's 2D-animerede karakter kom ideen at hun skulle være en krydsning mellem Amy
og en klassisk Disney-prinsesse. Animatorene ønskede at se Giselle i starten som en skov pige, en uskyldig nymfe med blomster i håret og lidt af en hippie, med hendes hår og tøj.
Amy Adams som Giselle
 
Susan Sarandon kom til projektet, før Kevin Lima skulle være instruktør på filmen.
Baxter's team lavede mange prototyper af Narissa, da de ønskede at tegnefilmsudgavens ansigt skulle ligne Susan Sarandon's.
Siden Sarandon's live-action medvirken var relativt kort, tog det kun to uger til at filme hendes scener. Narissa's egenskaber, beføjelser, og fysiske egenskaber fik inspiration af klassiske Disney skurkeinder som Malavia og Den Onde Dronning.
Susan Sarandon som Dronning Narissa
 
Da James Marsden var til audition på filmen, var rollen som Robert endnu ikke var castet, men han besluttede at prøve sig på rollen som Prins Edward, fordi han syntes at denne karakter var mere sjov og han svarede mere til denne karakter.
Til Prins Edward, arbejdede Baxter's hold det hårdeste på at få ham til at ligne skuespilleren, fordi prinser i denne slags film ser som regel ret utroværdige ud.
James Marsden som Prins Edward
 
Filmens score og musikken til sangene blev komponeret af Disney studiernes store stjerne Alan Menken. Mens teksterne til sangene blev skrevet af Stephen Schwartz. Alan og Stephen havde inden Fortryllet arbejdet sammen på Pocahontas og Klokkeren fra Notre Dame.
Menken blev involveret i filmen ved de tidlige stadier af filmens udvikling og opfordrede Schwartz til at genoptage deres samarbejde. De begyndte deres sangskriver-proces med at søge på de rigtige tidspunkter i historien hvor en sang øjeblikt kunne blive tilladt. Schwartz fandt senere ud af, at det var lettere at retfærdiggøre situationer, hvor personerne ville briste ud i sang.
 
True Love's Kiss, blev skrevet som en parodi af og en hyldest til Disney's sange som I'm wishing (Snehvide) og A dream is a wish your heart makes (Askepot), hvor Disney heltinder synge om glæden ved at blive elsket. Det udgjorde en udfordring for Menken og Schwartz fordi meningen med dette nummer var at afspejle en æra til Snehvide og de syv dværge og Askepot. Derfor blev sangen udført i en operet stil i modsætning til Broadway-stilen i de efterfølgende sange i filmen.
Happy working song hylder sange som Whistle while you work (Snehvide), The work song (Askepot) og A spoonful of sugar (Mary Poppins).
Derimod er That's how you know en selvstændig parodi på Menken's kompositioner for hans Disney funktioner, specielt store numre som Under the sea (Den Lille Havfrue) og Be our guest fra Skønheden & Udyret.
Alan Menken (t.v) og Stephen Schwartz (t.h.) står sammen med Shirley Jones.
 
Den 21. november 2007 var dagen, hvor Fortryllet fik premiere i USA. Allerede på udgivelsesdagen indtjente filmen 7 mio. $ og blev anbragt på en første plads, af de mest sete film i den uge. Filmen bevarede også sin 1. plads ugen efter premieren, og kom op på 14 mio. $.
Det blev også til meget positive anmeldelser fra kritikerne. Positive vurderinger roste filmen til skyerne for en klassisk Disney historie, dens komik og musikalske numre, samt udførelse af filmens skuespillerinde Amy Adams.
Filmen indtjente 127 mio. $ i USA og på verdensplan 340 mio. $. Den var den 15. mest indtjenende film i hele verden udgivet i 2007.
 
Fortryllet dominerede Bedste sang kategorien ved Oscar-uddelingen i 2008 med hele tre nomineringer. De nominerede sange var Happy working song, So close og That's how you know, men prisen gik til Falling Slowly fra filmen Once.
That's how you know var også nomineret til en Golden Globe for Bedste sang og Amy Adams blev nomineret i kategorien Bedste skuespillerinde - film musical eller komedie.
Filmen modtag blandt andet tre Saturn Awards: Bedste Fantasy Film, Bedste Skuespillerinde for Amy Adams, og Bedste Musik for Alan Menken.
På Critics 'Choice Awards, var Adams nomineret for bedste kvindelige hovedrolle, Menken var nomineret for sin film score i kategorien Bedste komponist og That's How You Know var nomineret for bedste sang. Men den eneste pris de fik ved denne uddelning var prisen for Bedste familie film.
 
Her ses den pris-nominerede sang That's how you know

Medvirkede
Any Adams : Giselle
Patrick Dempsey : Robert Philip
James Marsden : Prins Edward
Timothy Spall : Nathaniel
Idina Menzel : Nancy Tremaine
Rachel Covey : Morgan Philip
Susan Sarandon : Dronning Narissa
Jeff Bennett : Pip (Tegnefilms-version)
Kevin Lima : Pip (Computer-version)
Paige O'Hara : Angela
Jodi Benson : Sam
Judy Kuhn : Dame med børn
Julie Andrews : Fortælleren

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.

Løvernes Konge

Løvernes Konge, klassiker nr. 32, er den største succes inden for håndtegnede tegnefilm.

Den Lille Havfrue

Den lille Havfrue, klassiker nr. 28, blev Disney-studiernes store comeback.

Aladdin

Aladdin, den 31. Disney klassiker, blev en af de mest sete film i biograferne i 1992.

Skønheden og Udyret

I 1991 kom den 30. film i serien af Disney's animerede klassiker, Skønheden og Udyret, som senere er gået hen og blevet en af de mest elskede og berømte tegnefilm nogensinde.

Disneys identiske scener

I op til flere af Disney's klassiske tegnefilm kan man finde korte øjeblike og scener der ligner hinanden til forveksling.