Sværdet i Stenen

Baggrund
Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.
Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 1963
Premieredato: DK: 26. december 1964 - USA: 25. december 1963
Instruktør: Wolfgang Reitherman
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film
 
Sværdet i Stenen-filmen er baseret på bogen af samme navn, der er skrevet af T.H. White, der handler om Kong Arthur's drengeår, og hans eventyr med profeten og troldmanden Merlin.
Manuskripet blev skrevet af Disney-forfatteren Bill Peet. Under sit arbejde for blev Peet tro mod forfatterens oprindelige koncept, og resultatet blev en fortælling der forgik i det femte århundrede med en masse gags der referrer til det tyvende århundrede.
 
Bill Peet står og arbjede på en story-board til Sværdet i Stenen.
 
Wolfgang Reitherman, der tidligere havde været instruktør på Tornerose og 101 Dalmatinere, satte sig virkelig til rette i instruktørstolen ved denne film, for Sværdet i Stenen blev nemlig den første tegnefilm i spillefilmslængde der blev instrueret af kun en instruktør.
Noget af det første Reitherman gjorde var at lave scenernes handling i en række tegninger, sammen med manuskriptforfatterne, hvor dialogen stod under hver tegning. Når disse skitser var færdige, kom de over til Wolfgang's kontor, hvor han holdte møde med Walt Disney.
Derefter havde Wolfgang endnu et møde, denne gang med to animatorer, baggrundskunstnere, layout mænd og musiker. Scenernes gennemgang blev foretaget ved disse møder, og her blev hver mand gjort opmærksom på sit præcise ansvar for projektet.
Wolfgang fortalte også animatorene at de ikke måtte begynde at tegne før figurnes karakter var blevet fastgjort, baggrundenes udseende var færdigt og stemmerne, musikken og lydeffekter var optaget.
Når Wolfgang blev tilfreds med animatorenes tegninger undersøgte han dem frame for frame, for at se længden af hvert ord og pauserne mellem ordene.
 
Wolfgang Reitherman
 
Men undervejs var der også mange kreative problemer. Ved den magiske duel førsøgte historiemanden Bill Peet at finde på nye gags, men Disney kunstnerne havde alligevel store kreativ problemer under skabelsen af duellen.
Kunstnerne skulle nemlig finde på helt op til femten forskellige dyr, som Merlin og Mim kunne ændre sig til. Godkendelse af dyrene gik først til Wolfgang og til sidst Walt Disney, der altid havde det sidste ord, men som regel stolede Walt på Reitherman's beslutninger.
Det forlyder at der blev skabt mere end fyrre forskellige dyr før de endelige seksten blev godkendt.
Omkring 300 af Disney's top kunstnere stod for at lave den magiske duel, og brugt op til cirka 1325650 stumper af træ og grafit blyanter før det tre års lange arbejde var færdigt.
 
Bill Peet gav Walt Disney noget af en overraskelse, da han besluttede at designe Merlin med Walt's næse. Milt Kahl var sammen med Peet om at designe Merlin, og alle de andre karakter. I filmen blev Merlin animeret af de fire store animatore Frank Thomas, Ollie Johnston, John Lounsbery og Milt Kahl.
 
Merlin
 
Sværdet i Stenen's hovedfigur, Arthur, får på amerikansk stemme af hele tre drenge. Rickie Sorensen laver det meste af stemmearbejdet, men visse steder er det Wolfgang Reitherman's to sønner, Richard Reitherman og Robert Reitherman der laver stemmen til Arthur.
Ændringerne i stemmen er meget nemme at finde i filmen, og nogle gange er det endda i den samme scene. Et eksempel er i den sidste scene i tronsalen, hvor Arthur siger i sin 'forandrede stemme', 'Oh, Archimedes, bare dog Merlin havde været her!'. Derefter vender han tilbage til sin 'normale stemme' hvor han råber 'Merlin! Merlin!'.
 
Arthur
 
Komponist George Bruns kunne fejrede sit ti års jubilæum hos Walt Disney Studio med arbejdet på Sværdet i Stenen's score. Denne film var også Bruns tjerde arbejde på en lang tegnefilm i spillefilmslængde, han havde nemlig inden arbejdet på både Tornerose og 101 Dalmatinere.
 
Sværdet i Stenen var også den første Disney-film brødrene Sherman, Robert B. Sherman og Richard M. Sherman, skrev sange til. Faktisk havde de skrevet otte sange til Sværdet i Stenen, men under produktionen af filmen blev det besluttet at to af sangene ikke skulle være med i filmen. De to sange der blev droppet hed The Blue Oak Tree og The Magic Key. Sidstnævnte var en sang hvor Merlin skulle fortælle Arthur om værdien af at få en uddannelse. Denne sang blev senere erstattet med Higitus Figitus.
Da Robert og Richard var ved at være færdige med denne films musik, gik de i gang med at skrive musik til hvad der nok er deres mest kendte arbejde på en Disney film, nemlig Mary Poppins.
 
Photo
Robert B. Sherman (siddende) og Richard M. Sherman (stående).
 
Den 25. december 1963 var dagen hvor Sværdet i stenen fik premiere i USA.
Op til flere filmkritikere roste Sværdet i Stenen for at være den sjoveste film, Walt Disney hidtil havde lavet.
Filmen indtjente det som dengang svarede til cirka 22 mio. $ alene i USA. Filmen blev en økonomisk succes, og var den sjette højeste indtjenende film i 1963.
Sværdet i stenen blev senere genudsendt i de amerikanske biografer i 1972 og 1983. I 1983 blev filmen vist sammen med den 24 minutter lange Peter Plys film Winnie the Pooh and a Day for Eeyore.
26. december 1964 var datoen hvor filmen kom til Danmark.
 
Sværdet i stenen er ikke blevet nomineret til særlig mange priser, men indtil videre har filmen fået en enkel nominering. Det var i 1964, hvor George Bruns blev nomineret til en Oscar for Bedste musik, men desværre gik prisen til André Previn for sit arbejde på Irma la Douce.
 
Her ses sangen Higitus Figitus, i originalversion.
 
Originale stemmer
Rickie Sorensen : Arthur
Richard Reitherman : Arthur
Robert Reitherman : Arthur
Karl Swenson : Merlin
Junius Matthew : Arkimedes
Sebastian Cabot : Sir Hector og Fortæller
Norman Alden : Kaj
Martha Wentworth : Madam Mim og Gammelt egern
Alan Napier : Sir Pellinore
Barbara Jo Allen : Kokkepige
Ginny Tyler : Ungt pigeegern
Jimmy MacDonald : Ulv
Fred Darian : Sanger på The Legend of the Sword in the Stone
 
Danske stemmer
Ole Agersnap : Arthur
Helge Kjærulff-Schmidt : Merlin
Ove Sporgøe : Arkimedes
Karl Stegger : Sir Hector
Morten Grunwald : Kaj
Marguerite Viby : Madam Mim
Christian Arhoff : Sir Pellinore
Jessie Rindom : Kokkepige
Poul Bundgaard : Sanger på The Legend of the Sword in the Stone
Poul Reichhardt : Fortæller

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Dumbo

Walt Disneys 4. klassiker, Dumbo, var en lille billig film, der var med til at redde Disney-studierne da det var ved at få problemer med økonomien.

Snehvide og de Syv Små Dværge

Walt Disney's 1. klassiker, Snehvide og de Syv Små Dværge, er i dag kendt for at være et af hans største mesterværker nogensinde.

Junglebogen

Walt Disneys 19. klassiker, Junglebogen, skulle vise sig at blive den sidste film han personligt var med til at producere.

Pinocchio

Walt Disneys 2. klassiker, Pinocchio, er siden sin premiere blevet en af de mest elskede tegnefilm gennem historien.

101 Dalmatinere

Walt Disney's 17. klassiker, 101 Dalmatinere, blev den første tegnefilm som brugte xerografi-teknikken.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.