Pinocchio

Baggrund
Walt Disneys 2. klassiker, Pinocchio, er siden sin premiere blevet en af de mest elskede tegnefilm gennem historien.
Walt Disneys 2. klassiker, Pinocchio, er siden sin premiere blevet en af de mest elskede tegnefilm gennem historien.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 1940
Premieredato: DK: 25. maj 1950 - USA: 7. februar 1940
Instruktør: Ben Sharpsteen & Hamilton Luske (Hovedinstruktøre), Norman Ferguson, T. Hee, Wilfred Jackson, Jack Kinney & Bill Roberts
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film
 
Efter at Walt Disney havde haft succes med Snehvide og de syv små dværge, tænke Walt hvad han kunne lave bedre efter den. Til at starte med tænkte Walt på at lave Bambi, men på det tidspunkt var han endnu ikke sikker på hvordan Bambi skulle være. Tilgenglæd følte han sig mere sikker på historien om trædukken Pinocchio.
Pinocchio er baseret på en bog af samme, som i sin tid blev skrevet af den italienske forfatter Carlo Collodi. Blandt de mange story-mænd der var på Pinocchio, kan nævnes Ted Sears, William Cottrell og Bill Peet.
Da Walt havde valgt at lave Pinocchio, var der specielt én ting han gik efter nemlig perfektion. Og det skulle senere vise sig at han måtte arbejde hårdt for at få det.
For allerede da studiet begyndte, at arbejde på filmen opstod der problemer. For animatorene arbejde på nogle scener, der skulle være i midten af filmen, men Walt Disney syntes at scenerne ikke fungerede ordentligt nok.
 
Walt Disney står og arbejder på en story-board til Pinocchio.

Et andet problem var at figurene fra bogen ikke var som Walt ønskede at se den i filmen, og det gladte specielt figuren Pinocchio. For Collodis oprindelige Pinocchio figur var meget kæphøj, fræk og ikke så elskelig. Så Walt ændrede karakterens personlig, men stadig var der problemer.
Walt brød sig nemlig ikke om den måde animatorene tegnede Pinocchio på, da de skulle finde hans udseende. Han syntes ikke at trædukken så levende nok ud, så det endte med at han stoppede produktionen af filmen.
Men pludselig lavde den legendariske animator, Milt Kahl, nogle tegninger af Pinocchio hvor han havde æselører og hale, og Walt kunne lide. På den måde endte det med at Kahl lavede de fleste af scenerne med Pinocchio. Men Milt Kahl fik også lidt hjælp fra de to 'Old Men' Frank Thomas og Ollie Johnston.
 
Pinocchio
 
Ved omkring samme tid, hvor Pinocchio figuren var ved at være perfekt, følte Walt at der ikke var nok venskab i filmen. Så han kom på den ide at tage den oprindelige fårekyllinge-figur, fra Collodis historie med i filmen. Ikke som en birolle, som karakteren var bogen, men som en karakter der skulle spille en vigtig rolle i filmen.
Da Ward Kimball, en af Disney's Nine Old Men, fik til opgave at skabe Jesper Fårekyllings udseende arbejdede han meget på at give figuren et sjovt insekt-look. Da Walt så Kimballs tegninger, fortalte han Kimball at han ønskede figuren skulle se mere nuttet ud. Så udseendet blev mere og mere ændret fra det meget insekt aktige look til det vi kender i dag.
 
Walt Disney står og kigger på Ward Kimball's arbejde på Jesper Fårekylling.
 
Blandt de mange andre animatore der arbejde på Pinocchio, kan nævnes de to Old Men, Wolfgang Reitherman, som arbejde på hvalen Monstro og Eric Larson arbejde på katten Figaro.
Fred Moore, som begyndte at trække sig tilbage under Pinocchios produktion, arbejde hovedsageligt på Slaphans. Han var en af de mange animatore, som arbejde på denne film, der ikke var kendt som en af de 'Nine Old Men'. Blandt de andre "ikke 'Old Men'", som var en del af Pinocchio kan nævnes Bill Tytla som animerede Stromboli, Art Babbitt med Geppetto og Norm Ferguson der sammen med John Lounsbery, en af de ni 'Old Men', animerede Mikkel From og Gideon.
 
Pinocchio var også den første tegnefilm, der brugte kendte skuespillere til at lave stemmerne. Og blandt de mange skuespillere kan der nævnes børneskuespilleren Dick Jones, som lavede stemmen til Pinocchio. I første omgang fik Jones ikke rollen, da animatorene ikke syntes at hans stemme passede til figuren. Men efter at Milt Kahl begyndte at arbejde på Pinocchio, skiftede Walt mening.
Mel Blanc, kom udelukkende arbejdede på Lonney Toons for Warner Bros. havde faktisk en rolle i filmen. Han skulle nemlig spille Gideon, der til at starte med havde en større rolle i filmen. Der blev faktisk indspillet replikker med Blanc som Gideon, men senere blev det besluttet at Gideon skulle være stum. Dog har Mel Blanc en enkelt lille replik i denne film, nemlig Gideons 'hik'.
 
Mel Blanc
 
Pinocchio er, som de fleste andre Disney-film, også fyldt med musik og sange.
Det meste af filmens musik blev skrevet af komponist Leigh Harline, som årene inden havde arbejdet på mange Silly Symphonies for Disney.
Paul Smith arbejde også på filmens musik, han blev senere kendt for at have lavet musikken til Disney's dyreserie True-Life Adventures.
Og til sidst var der Ned Washington, som komponerede sangenes tekster.
Der blev skrevet op til seks, som aldrig kom med i den færdige film. Blandt de sange kan der nævnes Honest John og Monstro the whale.
Sangen som man kender bedst fra denne filmen er nok When you wish upon a star.
Ideen til denne sang kom fra at man så Geppetto ønsker ved ønskestjernen, herefter kom Herline med ideen til den klassike sang, der senere er blevet Disney temamelodi så mange steder.
Mange fra Disney studiet syntes at musikken, som Snehvide havde var meget bedre end i musikken Pinochcio. Men senere viste det sig at Pinocchio havde noget af det bedste musik, der
nogensinde var blevet lavet til en film.
 
 
Leigh Herline                                 Ned Washington    
 
Da Pinocchio fik premiere den 7. februar 1940, var der op til flere filmkritiker der sagde at denne film var endnu bedre end Snehvide. Men filmen solgte ikke særlig mange billetter. En af grundene til dette skyldes nok at det europæiske marked var blevet afskåret, på grund af at 2. verdenskrig var begyndt.
Selvom Pinocchio kun indtjente 84 mio. $, er den i dag kendt som en af mest elskede Disney-tegnefilm.
I 1945, 1954, 1962, 1971, 1978, 1984 og 1992 blev filmen genudsendt til de amerikanse biografer.
Pinocchio's første premiere i Danmark var efter krigen, nærmere bestemt 25. maj 1950. Og i 1962 blev den genudsendt i de danske biografer.
 
Men trods at filmen ikke havde indtjent meget gik det bedre, til den årlige Oscar-uddelning i 1942.
Filmen vandt nemlig begge Oscars i musik-kategarien. Den ene for Bedste musik og den anden for Bedste sang, med When you wish upon a star. At vinde begge Oscars i musik kategorien var først noget Disney-studierne oplevede igen med Mary Poppins og senere hen ved filmene med musik af Alan Menken.
I 1989 vandt Pinocchio en ASCAP Award for Mest Opførte Spillefilm.
 
Her ses den Oscarvindende sang i originalversion.
 
Originale stemmer
Dick Jones : Pinocchio
Cliff Edwards : Jesper Fårekylling
Christian Rub : Geppetto
Walter Catlett : Mikkel From
Charles Judels : Stromboli og Kusken
Evelyn Venable : Feen
Frankie Darro : Slaphans
Mel Blanc : Gideon
 
Danske stemmer (gamle)
Ingeborg Brams : Pinocchio
John Price : Jesper Fårekylling
Sigurd Langberg : Geppetto
Knud Heglund : Mikkel From
Gunnar Strømvad : Stromboli
Kai Holm : Kusken
Tove Maës : Feen
Buster Larsen : Slaphans
 
Danske stemmer (nye)
Alexander Glæsel : Pinocchio
Ove Sporgøe : Jesper Fårekylling
Bjørn Tidman : Jesper Fårekylling (ved 'When you wish upon a star')
Helge Kjærulff-Schmidt : Geppetto
Claus Ryskjær : Mikkel From
Poul Bundgaard : Stromboli
Bjørn Puggaard Møller : Kusken
Susanne Bruun-Koppel : Feen
Jesper Klein : Slaphans
 
Jesper Fårekylling har siden Pinocchio optrådt i adskellige ting fra Disney. Blandt de mange ting han har medvirket i kan nævnes Mickey og Bønnestagen fra 1947, Mickey's Juleeventyr fra 1983 hvor han spiller fortidens juleånd. Også der naturligvis også Disney's Juleshow, med Jesper som showets vært, der første gang dukkede op i 1958.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Dumbo

Walt Disneys 4. klassiker, Dumbo, var en lille billig film, der var med til at redde Disney-studierne da det var ved at få problemer med økonomien.

Snehvide og de Syv Små Dværge

Walt Disney's 1. klassiker, Snehvide og de Syv Små Dværge, er i dag kendt for at være et af hans største mesterværker nogensinde.

Junglebogen

Walt Disneys 19. klassiker, Junglebogen, skulle vise sig at blive den sidste film han personligt var med til at producere.

101 Dalmatinere

Walt Disney's 17. klassiker, 101 Dalmatinere, blev den første tegnefilm som brugte xerografi-teknikken.

Sværdet i Stenen

Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.