Tarzan

Baggrund
Tarzan, den 37. klassiker, blev den sidste film som i dag er er del af Disneys 2. guldalder.
Tarzan, den 37. klassiker, blev den sidste film som i dag er er del af Disneys 2. guldalder.

 
FACTS:
Produktionsår: 1999
Premieredato: DK: 12. november 1999 - USA: 18. juni 1999
Instruktør: Kevin Lima & Chris Buck

Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film
 
Disney's Tarzan er baseret på Edgar Rice Burroughs' bog Tarzan, abernes konge, der blev udgivet i 1914.
Den ene af instruktørene til Tarzan, Kevin Lima, blev første gang henvendt til at instruere filmen i 1995, det var imens han stadig arbejde på A Goofy Movie. Før Lima sagde ja til jobbet, læste han for første gang Tarzan, abernes konge. Da han læste Burroughs' bog, følte han sig fanget af Tarzan's søgen efter sin egen identitet. I hans hovedet kom et billede af to hænder holdt op mod hinanden. Nu vidste Lima, at arbejdet på Tarzan lige var noget for ham.
I 1995 blev op til flere kunstnere bragt sammen for at realisere visionen om at bringe Tarzan-filmen til live. Blandt de mange kunstnere var manuskriptforfatter Tab Murphy, som tidligere havde skrevet på 'Klokkeren fra Notre Dame'. Murphy var ansvarlig for at skrive de første mange behandlinger af Tarzan. Herefter kom Bob Tzudiker og Noni White, der begge havde arbejdet på Løvernes Konge, om bord på projektet. Deres job var at bringe familie-og følelsesmæssig fokus til filmen samt give hver karakterer definition. Til sidst blev comedy-forfatter Dave Reynolds bragt filmen for at tilføje humoristisk dialog.
Instruktørene Chris Cuck og Kevin Lima.
 
Til at være hovedanimator på filmens titelfigur, fik instruktørene fat i den store animator Glen Keane. Inden Tarzan havde Keane arbejdet på titelfigurene i filmene Aladdin og Pocahontas.
Hans første måde at finde inspiration til figuren, var at gå til den oprindelige kilde, nemlig bogen. Her fik han en masse viden om sin figur, der op til flere gange før var kommet på det store lærred.
Keane kom på den ide at Tarzan karakteren skulle surfe og skate på træerne. Instruktørene elske ideen. Men derefter skulle Keane finde ud af hvordan tænkte, og dette svar opdaget han han sammen med sin søn tog til Afrika i 1996.
Før han tog til Uganda for at observere bjerggorillaer, kunne han nemlig ikke forstå, hvordan Tarzan ville kæmpe med tanken om at forlade junglen for at være sammen med Jane. For ham var valget mellem gorillaerne og denne smukke pige, ikke særlig svært. Men da han selv så på en familie af gorillaer i deres naturlige habitat fik han et helt nyt perspektiv. Keane fik nemlig en kærlighed for disse, og han blev forbløffet over den kærlighed dyrene gav hinanden i flokken.
Efter turen gik rejsen hjem til Paris hvor Glen Keane, sammen med 13 andre animatore fra Disney Paris Studio, fik skabt Tarzan karakteren.
 
Tarzan
 
En af de mange andre animatore på Tarzan kan nævnes Jane Porters hovedanimator Ken Duncan, der også var hovedanimator på Megara i Herkules.
For Duncan var Jane en virkelig uskyldig karakter, der var fuld med en masse energi og en tendens til at sige hvad hun ville. Animatorene kom på ideen at hun i begyndelsen skulle have fantasier om Afrika skulle se ud, men mens hun var ville hun opdage hvordan er rigtig er.
 
Jane Porter
 
Et andet udfordrende job var at få gorillaerne til at se troværdige. Og en af de animatore der arbejdede på dette var Russ Edmonds, der inden Tarzan havde været hovedanimator på hesten Philippe i Skønheden og Udyret og Sarabi fra Løvernes Konge. Ved Tarzan var hans job at puste liv i gorillaen Kala, Tarzans abe-mor.
Animatorene ønskede ikke Kala at skulle ligne en person i et gorillakostume, de ville have hende til at se ud og bevæge sig som en rigtig gorilla. Hun skulle gå på sine knoer og ikke svinge fra træer, fordi gorillaer er for tunge til at gøre det. Edmonds udfordring var også at holde Kala i live og gøre så hver scene med hende kunne virke frisk og anderledes. Russ Edmonds mener selv at arbejdet på Kala var et af de mest raffinerede animationer, han nogensinde har lavet. Trods for det var muligt for ham at få en masse udtryk i hendes ansigt. Kigger man på Kalas ansigt, kan man se alle ansigtsudtrykkene i hendes pande.
 
En af de første tegninger af Kala.
 
I første omgang kunne man blive friset til at sige, at Tarzan's musikalske mennesker ikke har arbejdet på en Disney film før. Men rent faktisk har komponist Mark Mancina arbejdet på Løvernes Konge. Der var han med til at arrangere og producere vocalen på op til flere af sangene.
 
Til at hjælpe med underlægningensmusikken fik Mancina hjælp fra rockmusikeren Phil Collins (kendt for Easy Lover), der hjalp med den afrikanske tromme rytme. Collins stod også for at lave filmens sange, hvor sangene blev udført på en lidt anderledes måde. For her blev kun 'Trashin the camp' og 'You'll be in my heart' sunget af filmens personer. Resten blev spillet i baggrunden.
Da Phil Collins skulle lave sangen Trashin' the camp, hvor goriallerne laver musik med menneske genstande, sendte han et team ud for at finde ting der kunne lave den perfekte lyd. Fx kunne Collins' team komme med en masse forskellige glas, hvorefter de slog på dem for at finde det med den sjoveste lyd.
 
Phil Collins                         Mark Mancina
 
18. juni 1999 var datoen, hvor Tarzan fik premiere i USA.
Da Edgar Rice Burroughs' barnebarn, Danton Burroughs så filmen syntes han at det en fornøjelse at sin bedstefars karakter blive portrætteret, som de blev beskrevet i bøgerne. Han var meget imponeret over Tarzan's måde at nærmest flyve og grippe fat i en lian. Glen Keane fik også ros af Danton for et flot stykke arbejde på Tarzan karakteren.
På verdensplan indtjente filmen 435 mio. $, og blev den første Disney tegnefilm der åbnede som nr. 1 siden 'Pocahontas' fra 1995.
I dag er Tarzan kendt for at være den sidste film i Disneys 2. guldalder, som var begyndt i 1989 med Den lille Havfrue.
Tarzan kom til Danmark den 12. november samme år.
 
Sangen You'll be in my heart vandt både en Oscar og en Gloden Globe for Bedste Sang. Phil Collins vandt sammen med Mark Mancina en Grammy Award for Bedste soundtrackalbum.
Mancina modtog en BMI Film og TV, for sit arbejde på Tarzan.
Og til trods for at filmen var nomineret til hele 11 Annie Awards vandt den kun én. Her var det Eric Daniels, der fik en for Tekniske præstation inden for Animation, på grund af udviklingen af computerprogrammet Deep Canvas, der blev benyttet i filmen.
 
Her ses Phil Collins i musikvideoen til den Oscarvindne sang:

 
Originale stemmer
Tony Goldwyn : Tarzan
Alex D. Linz : Unge Tarzan
Minnie Driver : Jane Porter
Nigel Hawthorne : Professor Porter
Glen Close : Kala
Lance Henriksen : Kerchak
Brian Blesses : Clayton
Wayne Knight : Tantor
Taylor Dempsey : Unge Tantor
Rosie O'Donnell : Terk
Phil Collins : Baggrundssanger
Patti Deutsch : Tantors mor
Jim Cummings : Divers rolle
 
Danske stemmer
Nikolaj Lie Kaas : Tarzan
Rasmus Ahlbæk : Unge Tarzan
Meike Bahnsen : Jane Porter
Paul Hüttel : Professor Porter
Birgitte Raaberg : Kala
Dick Kaysøe : Kerchak
Jørn Gottlieb : Clayton
Amin Jensen : Tantor
Julian Kellerman : Unge Tantor
Sidse Babett Knudsen : Terk
Stig Rossen : Baggrundssanger
Lars Thiesgaard : Diverse rolle
Peter Zhelder : Diverse rolle
Nis Bank-Mikkelsen : Diverse rolle
Mathias Klenske : Diverse rolle
Pauline Rehne : Diverse rolle
Thomas Mørk : Diverse rolle
 
Fra 2001 til 2003 begyndte man at kunne se Tarzan og alle hans venner i TV-serien Legenden om Tarzan. Denne serie bliver til tider stadig vist på Disney Channel.
I 2005 var udgav Disney Tarzan II, der fortæller lidt om hvad der sker i Tarzans barndom end den oprindelige film, direkte til dvd.
2006 var året, hvor Disney Theatrical Productions åbnede op for Tarzan musicalen på Broadway. Sangene til denne musical blev lavet af Phil Collins. Men den 8. juli 2007, efter at have kørt lidt over et år, stoppede musicalen med at køre på Broadway, da den havde fået dårlige anmeldelser og billetsalget heller ikke gik særlig godt.


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Sværdet i Stenen

Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.

Løvernes Konge

Løvernes Konge, klassiker nr. 32, er den største succes inden for håndtegnede tegnefilm.

Den Lille Havfrue

Den lille Havfrue, klassiker nr. 28, blev Disney-studiernes store comeback.

Skønheden og Udyret

I 1991 kom den 30. film i serien af Disney's animerede klassiker, Skønheden og Udyret, som senere er gået hen og blevet en af de mest elskede og berømte tegnefilm nogensinde.

Disneys identiske scener

I op til flere af Disney's klassiske tegnefilm kan man finde korte øjeblike og scener der ligner hinanden til forveksling.