'Op' styrer mod Oscarfest

Nyheder
Mens Pixar's 10. film går sin sejrsgang i biograferne her i Danmark, høster den også nogle af årets største roser fra anmelderne. Og de fleste regner med, at 'Op' vil vinde en Oscar for Bedste Animerede Film - men Pixar vil mere end blot dét.
Mens Pixar's 10. film går sin sejrsgang i biograferne her i Danmark, høster den også nogle af årets største roser fra anmelderne. Og de fleste regner med, at 'Op' vil vinde en Oscar for Bedste Animerede Film - men Pixar vil mere end dét.


Om få måneder begynder kampen om de mange filmpriser i Hollywood. Og den største hæder over dem alle er stadig den gyldne Oscar-statuette. Og Disney har en lang tradition for at vinder masser af Oscar-priser. Walt Disney er stadig den dag i dag den person der har vundet flest Oscars nogensinde. Walt havde ved sin død hele 26 Oscars stående på sin reol på kontoret.

På dette billede fra april 1954 holder Walt 4 Oscars 
som han vandt samme aften for Bedste Fuldlængde-
dokumentar, Bedste Korte Dokumentar, Bedste 
Tegnefilm og Bedste Kortfilm.

Men siden 'Toy Story's premiere i 1995 har det været Disney's søsterselskab Pixar der har skovlet priserne hjem til koncernen. Mens Walt Disney Animation Studios i perioden 1995 - 2009 har været nomineret til 13 Oscars (hvoraf de vandt tre af priserne) med film som 'Pocahontas', 'Tarzan' og 'Bolt', så har Pixar Animation Studios haft hele 38 nomineringer og vundet ni.

SE OGSÅ: Listen over alle Disney's Oscars
Med 'Toy Story' i 1995 begyndte Pixar Animation Studios at overhale
Walt Disney Animation Studios i både popularitet, indtjening og film-
priser. En udvikling der endte med at Disney i 2006 opkøbte hele Pixar.

Efterhånden som Pixar er blevet forvent med at vinde Oscars for bedste animationsfilm år efter år, vil de nu gerne sikre sig filmbranchens altoverskyggende pris - en Oscar for Årets Bedste Film. Den eneste tegnefilm der nogensinde har været nomineret til prisen for Bedste Film er 'Skønheden & Udyret' fra 1991. Filmen vandt ikke prisen (men i stedet to andre Oscars) og kategorien Bedste Animationsfilm blev oprettet kort efter. Siden da, har animationsfilm i Oscar-regi konsekvent hørt hjemme i animations-kategorien. Men da 'Wall-E' blev den bedst anmeldte film i hele 2008 og, som forventet, vandt prisen for Bedste Animationsfilm, blev Pixar-folkene sultne efter mere.

LÆS OGSÅ: Wall-E's store awardhøst

'Skønheden & Udyret' (1991) har som den eneste tegnefilm nogensinde
været nomineret til en Oscar for Årets Bedste Film.

'Op' har (ligesom 'Wall-E' var sidste år) været blandt de bedst anmeldte film både herhjemme og i resten af verden. Og denne gang vil Disney og Pixar ikke sætte sig tilfreds med den næstbedste Oscar-pris. I en kæmpe forsideartikel i det amerikanske blad Daily Variety bekendtgør filmstudiet, at det vil indstille 'Op' til en nominering for Bedste Animationsfilm såvel som Bedste Film.

Nederst i højre hjørne af denne forsideannonce beder Pixar Animation Studios om
Oscar-komiteens nominering til Bedste Film - en pris der aldrig er blevet vundet af
en animationsfilm.

Når Oscar-nomineringerne bliver offentliggjort i starten af februar, vil det vise sig om der bliver skrevet Oscar-historie, og om Pixar og Disney får mulighed for at svæve op i et helt andet luftlag end konkurrenterne, når reolhylden skal suppleres med en ekstra statuette eller to.
 

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Disney får den kolde Oscar-skulder

Alle de nominerede til dette års Oscar-uddeling er netop blevet offentliggjort, og for første gang i mange år, er Disney meget svagt repræsenteret.

Pixar siger "velkommen hjem" til Oscar nr. 13 og 14

Søndag nat vandt Disney Studios fire flotte Oscars - to af dem gik til Pixar Animation Studios. I dag kom de gyldne statuetter hjem til Pixar's hovedkontor i Emmeryville og Toy Story-instruktøren Lee Unkrich tog dette billede af alle de ansattes modtagelse af deres 13. og 14. Oscar.

"Toy Story 3" nomineret til en Oscar for bedste film

Disney og Pixar er nu på nippet til at vinde den fornemmeste filmpris i verden i den mest prestigefyldte kategori. "Toy Story 3" blev i dag nomineret til årets bedste film. Disney fik i alt 11 nomineringer. Se dem alle her.

Toy Story 3 vandt Golden Globe for bedste animationsfilm

I nat blev Pixar's "Toy Story 3" hædret med Golden Globe-pris for årets bedste animationsfilm. Både "To på Flugt" og "Alice i Eventyrland" måtte gå tomhændede hjem.

Oscar'ernes Herre

Ingen person i filmhistorien har vundet så mange Oscar-statuetter som Walt Disney. I løbet af hans 44 år lange karriere vandt han intet mindre end 26 Oscars og nåede at blive nomineret hele 59 gange.

Wall-E's awards

Wall-E var en af de bedst anmeldte film i 2008. Her kan du følge robottens jagt på de mange priser og titler.