Dumbo

Baggrund
Walt Disneys 4. klassiker, Dumbo, var en lille billig film, der var med til at redde Disney-studierne da det var ved at få problemer med økonomien.
Walt Disneys 4. klassiker, Dumbo, var en lille billig film, der var med til at redde Disney-studierne da det var ved at få problemer med økonomien.
 
FACTS:
Produktionsår: 1941
Premieredato: DK: 25. juni 1948 - USA: 23. oktober 1941
Instruktør: Ben Sharpsteen (Hovedinstruktør), Samuel Armstrong, Norman Ferguson, Wilfred Jackson, Jack Kinney & Bill Roberts
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film
 
Walt Disney's Dumbo er baseret på en børnebog af samme navn, som blev skrevet i 1938 af forfatterne Helen Aberson og Harold Pearl. Efter at Walt havde købte rettighederne til bogen omkring januar 1940 gav han projektet videre til to af studiets bedste manuskriptforfattere, Joe Grant og Dick Huemer.
Historien var først meget løs, og der blev lavet en masse tilføjelser og ændringer siden hen. F.eks. var Dumbos ven oprindeligt en lille rødkælk, men det blev ændret til at det var en mus, hvilket var en ret sjov ide da man normalt siger at elefanter er bange for mus. Grant og Huemer kom også ret hurtigt med iderne til sekvenerne med de lyserøde elefanter og storkerne i starten af filmen. Mens de arbejdede på historien gav de ikke den fulde synopse til Walt, men derimod gav de ham et kapitel ad gangen for at drille ham.
 
En anden stor Disney-personlighed fik også sit store gennembrud med sit arbejde på Dumbo, nemlig Bill Peet. Han lavede nemlig storyboards til scenen hvor Dumbo bliver badet af sin mor, og scenen hvori Timothy bliver gode venner med Dumbo.
 
Bill Peet sidder og arbejder på nogle storyboards til Dumbo.
 
På en måned så Walt på hvad de havde lavet, og vidste at det var en film han gerne ville lave. Så cirka seks måneder efter det var historien ved at blive lavet i storyboards, og i efteråret 1940 var noget af filmens første animation lavet. Hele filmen var næsten færdig inden Disney-strejken der kom i maj 1941.
Samtidig med at Dumbo blev lavet, overvejede USA at gå i krig. Anden verdenkrig havde raset i Europa siden 1939 og havde stoppet trefjerdedele af indtjeningen fra udlandet. Og efter Snehvide, der havde tjent en masse penge, begyndte studiet at tabe penge, for hverken Pinocchio eller Fantasia blev de store succeser. Med andre ord var studiet kommet over i nogle meget hårde tider omkring økonomi, så studiet måtte anstrenge sig for at skære ned på budgettet uden at det gik ud over filmens kvalitet. Men heldigvis vidste de hvordan historien til Dumbo skulle fortælles, så der blev ikke brugt tid på at lave sekvenser, der ville ende med at blive droppet.
Der blev også fundet nye tekniske, besparende tricks. F.eks. er nogle af baggrundene, som man ser i skitserne fotostater, der blev brugt som baggrund. Baggrundene blev også lavet med vandfarve, for at gøre filmen mindre dyr. Pengene blev også sparet væk ved at bruge mindre udførlige special effects.
 
Herb Ryman arbejder på en baggrund til Dumbo.
 
Mange af animatorene på Dumbo var også animatorene, der kom fra de korte tegnefilm, og som var med til at etablerer Disney-stilen indenfor animation. De ledende animatore på Dumbo var også dem der oplærte de tegner, der senere blev kendte som Walt Disney's Nine Old Men.
 
Før Dumbo var animator Vladimir 'Bill' Tytla mest kendt for at have animeret meget stærke figurer, som Stromboli i Pinocchio og Chernabog i Fantasia. Men på Dumbo fik han en helt anden udfordring, nemlig filmens hovedperson Dumbo. Til denne karakter fandt han inspiration fra sin søn Peter, der på det tidspunkt var to år gammel.
Art Babbitt lavede storken, som på sin vis var en karikatur af skuespilleren der lagde stemme til, Sterling Holloway, som blev kendt som en stor Disney-stemme.
Fred Moore lavede det meste af Timothy, men Wolfgang Reitherman animerede også nogle scener.
 
Ward Kimball, en af de Ni Gamle, arbejdede egentlig på Bambi. Men han passede dårligt til denne film på grund af sin hang til det mere tegnefilmsagtige. Han amimerede primært kragerne, og specielt her blev der brugt live action som reference. Til kragesekvensen brugte de en gruppe af sangere og dansere kaldet Jackson-brødrene. De kom med en masse dansetrin som Kimball brugte til animationen. For eksempel lavede Jackson-brødrene noget, hvor de dansede arm i arm frem og tilbage i samme slags synkopering. Dette fik Ward Kimball til at se ud, som om to krager var en krage og så arbejde de på tre ben.
Ward Kimball, i gang med at animere på Jim Crow (kragernes leder).
 
Som i en hver anden Disney-film er musikken noget ganske særligt, og Dumbo er ingen undtagelse omkring dette. De tre personer der lavede sangene til filmen, var alle Disney-veteraner med store karrierer bag sig. Musikken blev skrevet af Oliver Wallace og Frank Churchill, mens teksterne til sangene blev skrevet af Ned Washington.
I forhold til de tidligere Disney-film handler musikken i Dumbo ikke så meget om at fremme handlingen, men kommenterer den i stedet. F.eks når man ser kragerne drille Dumbo, så fortsætter drilleriet lige ind i musikken.
 
Jack Kinney (siddende) og Cliff Edwards under en stemmeoptagelse på Jim Crow.
 
Disney's distributør, RKO Radio Pictures, var ikke så tilfredse med Dumbo's spilletid på 64 minutter og ønskede at Disney enten skulle gøre filmen længere, redigere den ned til en kortfilm, eller frigive filmen som en B-film. Men Walt Disney nægtede alle tre muligheder, og RKO udsendte meget modvilligt Dumbo som en A-film.
Den 23. oktober 1941 fik Dumbo premiere i de amerikanske biografer, og blev en stor succes.
Dumbo indtjente penge da Walt og studiet virkelig havde brug for det.
Flere måneder efter premieren planlagde Time Magazine at sætte Dumbo på forsiden og skrive om succesen for den lille elefant. Men så kom Pearl Harbor i vejen, og man fjernede billedet af Dumbo fra nummeret og i stedet er der et billede af admiral Yamamoto på forsiden.
På grund af anden verdenskrig kom Dumbo først til Danmark i 1948, dengang blev den vist med danske undertekster. Ved sin repremiere i 1979 stod der i en pressemedelelse at det var første gang fimen blev udsendt med dansk tale.
 
Dumbo vandt en Oscar for Bedste Musik i en Musical, og sangen Baby Mine var nomineret til en Oscar for Bedste Sang. Men denne pris gik til Jerome David Kern og Oscar Hammerstein II for sangen The Last Time I Saw Paris fra filmen Lady Be Good.
 
Nedenunder kan man se sangen Baby Mine i orginalversion
 
Originale stemmer
Edward Brophy : Timothy
Verna Felton : Jumbo, Elefanten Matriark
Herman Bing : Cirkusdirektøren
John McLeish : Fortæller
Sterling Holloway : Stork
Margaret Wright : Casey Junior
Cliff Edwards : Kragernes leder (Jim Crow)
Hall Johnson Choir : Krage-kor
Noreen Gammill : Elefant
Dorothy Scott : Elefant
Sarah Selby : Elefant
Billy Bletcher : Cirkusklovn
Eddie Holden : Cirkusklovn
Billy Sheets : Cirkusklovn
Harold Manley : Dreng
Tony Neil : Dreng
Chuck Stubbs : Dreng
 
Danske stemmer
Jesper Klein : Timothy
Lily Broberg : Jumbo
Poul Bundgaard : Cirkusdirektøren
Palle Huld : Fortæller
Kirsten Rolfes : Elefanten Matriark
Claus Ryskjær : Stork, Cirkusklovn, Krage
Ulf Pilgaard : Kragernes leder (Jim Crow), Cirkusklovn
Jess Ingerslev : Krage, Cirkusklovn
Per Pallesen : Cirkusklovn
Flemming Enevold : Krage
Jørgen Pedersen : Krage
Susanne Bruun Koppel : Elefant
Vera Gebuhr : Elefant
Lykke Nielsen : Elefant
Kirsten Hansen-Møller : Elefant
 
Fra 1985 til 1988 kørte TV-serien Dumbo's Circus, der var en kombination af live-action og dukker. I modsætning til den oprindelige film, så har Dumbo dialog i serien. Her var det Katie Leigh der lagde stemmen til Dumbo.
Omkring 2005 var produktionen af en fortsættelse til Dumbo i fuld gang, men da John Lasseter blev topchef for Disney-studierne blev filmen skrottet. Dels fordi at Lasseter ville sætte kvalitet og historiefortælling i højsædet, og han ville kun give grønt lys til filmprojekter, der havde et reelt potentiale, men også på grund af uoverenstemmelser omkring håndtegning og computeranimation.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Snehvide og de Syv Små Dværge

Walt Disney's 1. klassiker, Snehvide og de Syv Små Dværge, er i dag kendt for at være et af hans største mesterværker nogensinde.

Junglebogen

Walt Disneys 19. klassiker, Junglebogen, skulle vise sig at blive den sidste film han personligt var med til at producere.

Pinocchio

Walt Disneys 2. klassiker, Pinocchio, er siden sin premiere blevet en af de mest elskede tegnefilm gennem historien.

101 Dalmatinere

Walt Disney's 17. klassiker, 101 Dalmatinere, blev den første tegnefilm som brugte xerografi-teknikken.

Sværdet i Stenen

Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.