Snehvides 70 års jubilæum

Baggrund
D. 21. december 1937 fik 'Snehvide og de Syv Små Dværge' premiere i Amerika. Det var på mange måder en banebrydende film.
[137,200] De fleste kender historien om hvordan Walt satsede hele virksomheden og sit rygte, for at producere sin første fuldlængde animationsfilm. Det var den første lange tegnefilm der opnåede stor popularitet i et engelsktalende land. Et par andre fuldlængde film udkom dog tidligere end 'Snehvide'. Den argentinske tegnefilm 'El Apostol' kom allerede i 1917 og i 1926 kom 'The Adventures of Prince Achmed'. Men 'Snehvide' blev moderen til alle nutidens store tegnefilm. 'Snehvide' blev vist for første gang i Carthay Circle Theater d. 21. december 1937 og blev som bekendt modtaget med bragende jubel i salen. Filmen blev i 1997 optaget på Det Amerikanske Filminstitut's liste over Amerikas 100 Bedste Film, ud af kun 2 animerede film (den anden var 'Fantasia') på en 49. plads. Da instituttet opdaterede listen i 2007 lå 'Snehvide' nu på en 34. plads. [136,250] 'Snehvide' blev nimoneret til en oscar for bedste soundtrack (score) og vandt en æres-oscar. Akademiet gav Disney æres-oscaren (bestående af en fuldstørrelses-oscar samt 7 små statuetter) med denne begrundelse: "Vi anderkender 'Snehvide og de Syv Små Dværge' som en betydningsfuld innovation for lærredet, som har charmeret millioner og er pioner for et stort, nyt underholdningsområde." Men forud for premieren synes de fleste at Walt var skør. De kaldte Snehvide-projektet for "Disney's Folly", og især de andre studios var sikker på at filmen ville blive Disney's økonomiske og kreative død. Men de tog fejl, og filmen indtjente så mange penge at Walt valgte at købe en stor grund i nærheden af Burbank, Californien, hvor han opførte det nye Walt Disney Studios. [135,200] Her kan du se en film, om hvordan 'Snehvide' blev til fra engang i slutningen af 30'erne. Det er sjovt at se studiet dengang det var forholdsvis lille med kun 700 ansatte. Og det er som at se magi blive skabt på stedet, når man kigger over skuldrene på de smukke rentegnere, lydeffektfolkene og selvfølgelig animatorene. 'Snehvide' er i dag den 10. mest indbringende film på verdensplan, hvis man medregner inflationen.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Oscar'ernes Herre

Ingen person i filmhistorien har vundet så mange Oscar-statuetter som Walt Disney. I løbet af hans 44 år lange karriere vandt han intet mindre end 26 Oscars og nåede at blive nomineret hele 59 gange.

Pixars 'Op' kan skrive Oscar-historie

Kun én gang tidligere er en animeret film blevet nomineret til en Oscar for "Bedste Film". Sidst var det 'Skønheden & Udyret' - men dengang fandtes der ikke en kategori for tegnefilm. Nu skal Disney/Pixars 'Op' kæmpe om den mest eftertragtede statuette i verden. Disney er i alt nomineret til otte Oscars i år.

Den sidste store Disney er død

I går var det 43 årsdagen for Walt Disney's død. Og i dag mistede vi hans nevø Roy E. Disney der i årevis har kæmpet for sin onkels navn, ære og virksomhed.

Disney's Oscars

Walt Disney er stadig manden, der har vundet flest priser i Oscar-historien. Og hans tegnefilms-selskab fortsætter med at hive de eftertragtede trofæer hjem. Her er en liste over Disney's Oscar-nomineringer og vindinger gennem tiderne.

A Tin Toy Christmas

'A Tin Toy Christmas' skulle være Pixars gennembrudsfilm til det store lærred. Projektet gik i vasken, men affødte i stedet en af studiets mest elskede film.

Familien Robinsons indtjening

Efter nogle år med sløv indtjening for Disney's årlige klassikere, lader det nu til at gå en anelse fremad.