Skønheden og Udyret

Baggrund
I 1991 kom den 30. film i serien af Disney's animerede klassiker, Skønheden og Udyret, som senere er gået hen og blevet en af de mest elskede og berømte tegnefilm nogensinde.
I 1991 kom den 30. film i serien Disney's animerede klassiker Skønheden og Udyret, som senere er gået hen og blevet en af de mest elskede og berømte tegnefilm.

 
FACTS:
Produktionsår:
1991
Premieredato: DK: 20. november 1992 - USA: 13. november 1991
Instruktør: Gary Trousdale & Kirk Wise
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film

Men ideen om at lave denne historie som tegnefilm er faktisk ældre end man skulle tro. For efter den store succes med Snehvide og de syv små dværge i 1937, ledte Walt Disney efter historier han kunne lave om til tegnefilm i spillefilmslænde, og en af de historier han fandt var 'Skønheden og Udyret'.
Desværre opstod der problemer med at finde på handling til filmen, blandt andet ved filmens del hvor Belle er på slottet. Selvom der blev forsøgt både i slutningen af 1930'erne og igen 1950'erne, endte Walt med at ligge projektet tilbage på hylden.
 
I 1989 fik Den lille Havfrue premiere, og blev en stor succes, så Disney tænkte hvad det næste skridt kunne være for at følge op på denne succes. En af ideerne der kom på bordet var 'Skønheden og Udyret'.
Eftersom tekstforfatter Howard Ashman og komponist Alan Menken havde haft succes med deres arbejde på 'Den lille Havfrue' var de nogle af de første mennesker der blev sat projektet, og derefter kom Don Hahn som producer på filmen.
Men filmen manglede stadig sine instruktører. Derfor bragte Don Hahn Kirk Wise og Gary Trousdale, der på det tidspunkt var to historieskriver som aldrig havde instrueret en tegnefilm før. Nu hvor instrutørerne var fundet blev historieteamet, deriblandt Linda Woolverton, sat i gang med at arbejde.
Howard og Alan begyndte at arbejde sammen med skriverne, for at skabe et score der kunne komme op og højder med Broadway-musicals.

Instruktørerne Gary Trousdale og Kirk Wise
 
Det næste problem der skulle løses var persongalleriet, for i det oprindelige folkeeventyr var der kun to personer at arbejde med, og disse personer var Belle og Udyret. Så de startede med at arbejde med de to figurer.
Belle skulle selvfølgelig fra starten være smuk, men filmskaberne syntes hun skulle være lidt anderledes end man forventer af sådan en smuk kvinde. I forhold til de andre kvinder i filmen nyder hun at læse bøger, og er interesseret i eventyr.
Da James Baxter skulle designe Belle fandt han hjælp fra ballet-dans.
James_Baxter_3
Belle's hoved-animator, James Baxter, ses her i gang med at animere.
 
Udyrets personlig skulle derefter findes, hvilket viste sig at være et stort arbejde. Til at starte med var Udyret udelukkende fyldt med vrede, frustration og ondskab, og det fik ham til at fremstå som en skurk, men hen af vejen blev han mindre ond.
Roy E. Disney vil ikke beskrive Udyret som en skurk, men mere som en lille dreng i dårligt da de har lidt temperament.
Den næste opgave var at finde det perfekte udseende. Oprindeligt lignede Udyret et mix mellem en løve og et andet mystisk dyr. Udyrets hovedtegner Glen Keane brugte meget tid på at kigge på forskellige dyr og sammensætte det til et væsen. Det endelige resultat blev ansigtet af en mandril, panden af en gorilla, skæg og snude af en bøffel, stødtænder af en orne, nakke hår af en ibis, og kroppen af en bjørn, ben og hale af en ulv.

Udyret
 
Under skabelsen af Udyret kom ideen om at hans slot skulle have en masse tjenestefolk, der var forvandlet om til genstande.
En af måderne at give genstande liv, er via personlighed.
F.eks. blev Cogsworth et ur fordi han giver ordre, og kan lide at være præcis om reglerne.
Garderobeskabet var rigtig tænkt som en større rolle, men blev senere formindsket og istedet for hende overtog Mrs. Potts.

Nik_ranieri
Hoved-animator Nik Ranieri er her i gang med at lave en scene med Lumiere.
 
Hvad manglede nu var en rigtig skurk. Til at begynde med fik Gaston et meget anderledes look end vi kender idag. Gaston lignede mest af alt en typisk cassanova, men da dette ikke fungerede gjorde Andreas Deja det mere og mere til det look vi kender nu. Men en ting var filmskaberne sikker på ved Gaston, og det var at hvis Udyret var hæsligt udenpå og have et hjerte af guld, var Gaston flot udenpå og have et hjerte af et svin.

Andreas_deja2
Andreas Deja er i gang med at lave filmens skurk Gaston.
 
Historien var stærkt og figurene kom til live.
Den nye generation af animatører, der kom til Disney studierne i 1970'erne og var blevet undervist af de gamle Disney animatører, viste med 'Skønheden og Udyret' at de endnu en gang have taget ved lære.
Men 6 måneder inden premiere skete der noget tragisk. Sangskriveren og executive produceren, Howard Ashman døde af AIDS. Skønheden og Udyret blev dedikeret til Ashman med ordene, "To our friend, Howard, who gave a mermaid her voice, and a beast his soul. We will be forever grateful. Howard Ashman 1950–1991".
Efter filmen havde fået premiere den 13. november 1991, bragte det for alvor Disney animation tilbage som en fantastisk måde at lave film på.
Der skulle dog gå over et år, før filmen kunne ses med dansk tale. Skønheden og Udyret kunne se sit lys i Danmark d. 20. november 1992.
 
Skønheden og Udyret vandt efterfølgende tre Golden Globes Awards, og endnu mere historie skulle vise sig at komme.
Filmen blev nemlig den første tegnefilm, der blev nomineret til en Oscar for bedste film, en ære som Walt Disney aldrig oplevede i sit liv.
En af de Oscars der kom til Disney for 'Skømheden og Udyret' var for bedste musik, komponeret af Alan Menken. Tre af sangene fik også nomineringer til Oscars, og sangen 'Beauty and the Beast' (på dansk 'Det er ganske vist) endte med at gå med prisen.
Det blev også fire Grammy Awards. En for blandt andet Bedste album for børn, en for Bedste instrumentale komposition til en film, og endnu en for Bedste pop præstation af gruppe eller duo ved 'Beauty and the Beast'.
Filmen vandt også en Annie Award for Bedste animerede film.
 
Her ses den Oscarvindne sang i originalversion:
 
Originale stemmer
Paige O'Hara : Belle
Robby Benson : Udyret
Richard White : Gaston
Jerry Orbach : Lumière
Angela Lansbury : Mrs. Potts
David Ogden Stiers: Cogsworth og Fortælleren
Bradley Pierce : Chip
Jesse Corti : LeFou
Rex Everhart : Maurice
Hal Smith : Philippe
Jo Anne Worley : Tante Garderobe
Kimmy Robertson : Frk. Fjerkost
Frank Welker : Fodskammel og Ulve
Mary Kay Bergman: Babette
Kath Sousie : Bimbette
Tony Jay : Dr. Grumme
Brian Cummings : Slottets kok
Alvin Epstein : Boghandler
Alex Murphey : Bager
Celine Dion : Sanger på 'Beauty and the Beast' ved slutteksterne
Peabo Bryson : Sanger på 'Beauty and the Beast' ved slutteksterne
 
Danske stemmer
Louise Fribo : Belle
Mikael Birkkjær : Udyret
Per Høyer : Gaston
Preben Kristensen : Lumiére
Kirsten Cenius : Mrs. Potts
John Hahn-Petersen : Cogsworth
Daniel Kellermann : Chip
Jess Ingerslev : LeFou
Poul Bundgaard : Maurice
Judith Rothenborg : Tante Garderobe
Michelle Bjørn-Andersen: Frk. Fjerkost
Kjeld Nørgaard : Bager og Dr. Grumme
Lars Thiesgaard : Boghandler og Diverse roller
Nis Bank-Mikkelsen : Fortælleren
Tritonus koret : Landsbyboere
 
Men Skønheden og Udyret's succes var først lige begyndt.
I foråret i 1994, tre år efter premieren på filmen, åbnede Broadway for musicaludgaven af Skønheden og Udyret og den kørte frem til 2007 hvilket har gjort den til den 6. længst kørende musical på Broadway.


Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Sværdet i Stenen

Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.

Fortryllet

Fortryllet er en film der både parodiere og hylder nogle af Disney studiernes største klassikere.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.

Løvernes Konge

Løvernes Konge, klassiker nr. 32, er den største succes inden for håndtegnede tegnefilm.

Den Lille Havfrue

Den lille Havfrue, klassiker nr. 28, blev Disney-studiernes store comeback.

Aladdin

Aladdin, den 31. Disney klassiker, blev en af de mest sete film i biograferne i 1992.