Toy Story

Baggrund
I 1995 fik verdens første computeranimerede film i fuld længde premiere. Toy Story blev øjeblikkeligt en kæmpe succes, og grundvolden til Pixar Animation Studios' altdominerende tilstedeværelse de næste mange år var lagt.
I 1995 fik verdens første computeranimerede film i fuld længde premiere. Toy Story blev øjeblikkeligt en kæmpe succes, og grundvolden til Pixar Animation Studios' altdominerende tilstedeværelse de næste mange år var lagt.

 
FACTS:
Produktionsår: 1995
Premieredato: DK: 22. marts 1996 - USA: 19. november 1995
Instruktør: John Lasseter
Selskab: Pixar Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film

Pixar's Oscar-vindende kortfilm Tin Toy (der blev instrueret af John Lasseter) var blandt de værker, der opnåede Disney's opmærksomhed, og efter nogle møder med Jeffrey Katzenberg i 1990, underskrev Disney og Pixar i juli en aftale om at arbejde på en film, baseret på Tin Toy figure, kaldet Toy Story. Aftalen med Pixar gik også ud på at Pixar skulle få 10% af filmenes fortjeneste.
 
Lasseter, der instruerede Toy Story var ikke intersseret i at lave filmen som en musical eller et eventyr, i still med film som Den Lille Havfrue eller Skønheden & Udyret, han følte at Disney havde deres genre og han ønskede at Pixar skulle være anderledes. Han så mere Toy Story som en buddy-film med historien inspireret af film som 48 Hrs. og The Defiant Ones.
Joss Whedon hævdede: "Det ville have været en virkelig dårlig musical, fordi det er en kammerat film. Det handler om mennesker, der ikke vil indrømme, hvad de ønsker, hvor de så synger om det. ... Kammerat film handler om at stoppe en arm. Det handler ikke om at åbne følelser. "

Kort sagt var John imod at gøre filmen til en musical, der lignede Disney-film som 'Aladdin' eller 'Løvernes Konge'. Men Disney fortalte John at den musikalske format, var en af Disney formater: "Musicals er vores orientering. Figurer, som bryder ud i sang er en stor maskinskriver. Det tager nogle af byrderne væk som de beder om".
 
Men senere aftalte Disney med John Lasseter at Randy Newman skulle lave filmens score, og et par få sange, som blev spillet i baggrunden. Toy Story blev Newman's første arbejde på en animeret film.
"Hans sange er rørende, vittige og satiriske, og han vil levere det følelsesmæssige grundlag for hver scene," har John sagt omkring Randy Newman's musik. Newman udviklede filmens signatursang "You've got a friend in me" på kun én dag.

Randy Newman
 
Historien til Toy Story var til at begynde med en helt anden end den vi kender i dag. For oprindeligt skulle Toy Story være en julefilm med navnet A Tin Toy Christmas, og persongallariet var var langt fra det man kender. Her var det planen at Tinny, fra kortfilmen Tin Toy, skulle være hovedrollen i filmen, hvor han tog ud på et eventyr, hvor han blandt andet ville møde en bugtalerdukke. Men i løbet af produktionen blev galleriet af personer og filmen mere til Toy Story.
 
Pixar præsenterede et tidligt udkast af filmen til Disney i november 1993. Resultatet var katastrofalt: Walt Disney Feature Animation's formand, Peter Schneider, stoppede straks produktionen, indtil et nyt manuscript blev godkendt af Disney. Heldigvis overlevede Pixar standsning ved at gå tilbage til de eksisterende tv-kommercielle virksomheder, mens manuskriptet blev omskrevet. Det nye manus fik gjort Woody til en anderledes karakter, i stedet for et "sarkastisk spjæt" som han blev beskyldt for at være. Katzenberg genstartede produktionen i februar 1994.

Joss Whedon fik den idé at en Barbie-lignende karakter, skulle redde Woody og Buzz i filmens endelige handling. Den idé blev ikke til noget efter at Mattel nægtede at give rettigheder til legetøjet. Producer, Ralph Guggenheim, hævdede at Mattel ikke tillod brugen af legetøjet pga. at Mattel tænkte, at piger der leger med Barbie-dukker, giver deres personligheder til dukken. Og hvis man gav dukken en stemme og animerede den, ville man skabe en person for den, som måske ikke var hver eneste lille piges drøm. Ligeledes var Hasbro over for at lade G.I. Joe komme med i Toy Story, men til gengæld fik Pixar lov til at bruge Hasbro's Mr. Potato Head.


Her ses nogle de figure, der i første omgang
var udtænkt til 'Toy Story'.
 
John Lasseter besluttede at Tinny var alt for gammeldags, og derfor blev hans karakter ændret til en militær aktion tallet, og derefter fik han et rum tema. Tinny's navn blev senere ændret til Lunar Larry, og i sidste ende fik han navnet Buzz Lightyear (efter astronaut Buzz Aldrin). Lightyear's design fik inspriration af dragter båret af Apollo astronauter og G.I. Joe action figurer.
Katzenberg fandt rollen perfekt til Tim Allen, som var hovedpersonen i ABC-serien Home Improvement, der tilhører Disney. Toy Story blev Tim's første arbejde inden for tegnefilm.
 
Buzz Lightyear
 
Bugtalerdukken, der oprindeligt skulle hav været i filmen, blev i løbet af produktionen ændret til en udstoppet cowboydukke med en pull-string. Og denne figur fik sit navn, Woody, fra Wersten skuespiller Woody Strode.
Lasseter ønskede at Tom Hanks skulle lave stemmen til Woody. Lasseter hævdede at Hanks "... har muligheden for at tage følelser og gøre dem tiltrækkende. Selv hvis karakteren er foragtelig, ligesom den i A League of Their Own. Tidlige test optagelser af Hanks' stemme fra Turner and Hooch, overbeviste Hanks til at sige ja.
 
Woody
 
Toy Story fik premiere den 19. november, 1995 i Hollywood, Californien. Den 22. november, samme år, fik filmen den store premiere i USA. Toy Story kørte i omkring 37 uger ved sin originale biografløben.
På sine fem første dage efter sin frigivelse (på Thanksgiving weekend), blev der indtjent 39 mio. $. Filmen fastholdt sin nummer et position på hjemmemarkedet for de kommende to weekender, indtil den blev overgået af Billy Madison med Adam Sandler. Toy Story var den højeste indtjenende film i
1995, foran Batman Forever og Apollo 13. På sin premiere's tidspunktet er Toy Story, den tredje højeste pengeindtjente animerede film efter Løvernes Konge og Aladdin. Toy Story fik indttægter på over 191 mio. $ i USA. I Canada blev det til 170 mio. $ og på verdensplan blev det i alt til 361 mio. $.
Toy Story kom til Danmark den 22. marts 1996.
 
Filmen vandt og var nomineret til en række priser, herunder en MTV Movie Award, og en BAFTA Award, blandt andre.
John Lasseter modtog en Ærespris i 1996 for udvikling og inspiration og anvendelse af teknikker, der gjore det muligt at skabe den første computer-animerede film i spillefilmslænge.
Filmen blev nomineret til tre Oscars, to til Randy Newman, en for Bedste Musik og en anden for Bedste Sang, med You've Got a Friend in me. Den var også nomineret til Bedste Originale Screenplay skrevet af Joel Cohen, Pete Docter, John Lasseter, Joe Ranft, Alec Sokolow, Andrew Stanton, og Joss Whedon.
 
Toy Story vandt otte Annie Awards, herunder "Bedste Animerede Film".
Animator Pete Docter, instruktør John Lasseter, musiker Randy Newman, producer Bonnie Arnold og Ralph Guggenheim, produktion designer Ralph Eggleston, og forfattere Joel Cohen, Alec Sokolow, Andrew Stanton, og Joss Whedon vandt allesammen priser for "Bedste Individuelle Arbejde" i deres respektive områder for deres arbejde på Toy Story.
 
John Lasseter, sammen med Woody og Buzz,
takker for sin Ærespris.
 
Nedunder ses Randy Newman's Oscarnominerede sang:

Originale stemmer
Tom Hanks : Woody
Tim Allen : Buzz Lightyear
Don Rickles : Potato Head
Jim Varney : Slinky
Wallace Shawn : Rex
John Ratzenberger: Basse
Annie Potts : Bodil
Ronald Lee Ermey : Sergeant
John Morris : Anders
Laurie Metcalf : Anders mor
Erik von Detten : Svend
Sarah Freeman : Hanne
Randy Newman : Baggrundssanger
Frank Welker : Skurk og Anders nye hund
Jeff Pidgeon : Alien
Debi Derryberry : Alien
Penn Jillette : TV-speaker
Joe Ranft : Lenny
Andrew Stanton : Divers rolle
Sam Lasseter : Divers rolle
 
Danske stemmer
Preben Kristensen : Woody
Thomas Eje : Buzz Lightyear
John Hahn-Petersen : Potato Head
Peter Zhelder : Slinky
Anders Bircow : Rex
Lasse Lunderskov : Basse
Ann Hjort : Bodil
Alexander Glæsel : Anders
Michelle Bjørn-Andersen: Anders mor
Andreas Hviid : Svend
Amalie Dollerup : Hanne
Pauline Rehné : Billist
Lars Thiesgaard : Diverse roller
Donald Andersen : Diverse roller
Torben Sekov : Diverse roller
Otto Brandenburg : Baggrundssanger

Toy Story's succes er siden blevet forfulgt af den endnu større biografsucces: Toy Story 2.
Fra år 2000 til 2001 kørte Buzz Lightyaer's TV-serie, 'Buzz Lightyear fra Star Command'. Ud af denne serie kom også filmen 'Buzz Lightyear fra Star Command - eventyret begynder'.
Og nu kommer både Toy Story og Toy Story 2 tilbage til biograferne i 3D, i anledning af at der kommer endnu et eventyr om det levende legetøj, Toy Story 3.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Løvernes Konge

Løvernes Konge, klassiker nr. 32, er den største succes inden for håndtegnede tegnefilm.

Toy Story 1 & 2 får repremiere i 3D - ny trailer!

Umiddelbart inden 'Toy Story 3' får premiere næste sommer, giver Disney/Pixar en unik mulighed for at se 1'eren og 2'eren i biograferne igen; denne gang i 3D. Se den nye trailer for 3D-versionen af de to klassikere her.

Den Lille Havfrue

Den lille Havfrue, klassiker nr. 28, blev Disney-studiernes store comeback.

Tom Hanks bekræfter Toy Story 3

Filmen der startede det hele for Pixar, 'Toy Story', for nu selskab af en 3'er. Det bekræfter Tom Hanks, der lægger stemme til en af hovedpersonerne.

Toy Story bliver til musical

Disney Cruise Line har netop meldt ud, at de vil lancere en musical-produktion baseret på Pixar's første fuld-længdefilm 'Toy Story'.

A Tin Toy Christmas

'A Tin Toy Christmas' skulle være Pixars gennembrudsfilm til det store lærred. Projektet gik i vasken, men affødte i stedet en af studiets mest elskede film.