Junglebogen

Baggrund
Walt Disneys 19. klassiker, Junglebogen, skulle vise sig at blive den sidste film han personligt var med til at producere.
Walt Disneys 19. klassiker, Junglebogen, skulle vise sig at blive den sidste film han personligt var med til at producere.
 
 
FACTS:
Produktionsår: 1967
Premieredato: DK: 26. december 1968 - USA: 18. oktober 1967
Instruktør: Wolfgang Reitherman
Selskab: Walt Disney Animation Studios
Biografindtægt: Liste over indtægter på samtlige Disney- og Pixar-film
 
Ideen til denne tegnefilm kommer fra bogen af samme navn, der er skrevet af Rudyard Kipling. Til at omskrive bogen til filmlærrdet, fik Walt Disney fat i en af sine største skribenter. Og det var Bill Peet, der inden da havde lavet hele historien til både 101 Dalmatinere og Sværdet i Stenen, helt alene. Men da Peet var blevet færdig med sin historie, viste det sig at være langt fra det Walt ønskede. Historien lændte sig nemlig meget op af den oprindelige Kipling historie, og var meget mørk og dyster. Det hele endte med at Bill Peet forlod Disney studierne og vendte aldrig tilbage.
Efter at Peet havde forladt Disney, fik Larry Clemmons hovedansvaret for Junglebogen's historie. Til at hjælpe med historien, kom der hjælp fra Ralph Wright, Vance Gerry og Ken Anderson. Sidst nævnte lavede også en del skitser over hvordan figurene skulle se ud. Allerede ved de første historier fortalte Walt, Clemmons og alle de andre at de ikke skulle læse bogen. Han fortalte dem, at det skulle være en sjov historie, med eventyr, hjerte og uden noget dystret over sig.

 
Til at vise venskabet mellem drengen Mowgli og bjørnen Baloo, blev der fundet to animatore som virkelig viste hvad venskab var. Og det var de to livslange venner, Frank Thomas og Ollie Johnston, der begge var hovedanimatore på filmen. De to venner animerede omkring halvdelen af filmen, hvor af størstedelen var alle scenerene med Mowgli og Baloo.
En del af inspirationen til bjørnen Baloo, kom fra hans amerikanske stemme, Phil Harris. Men til at begynde med var Walt den eneste, som kunne se ham spille bjørnen. Ikke engang Phil Harris selv, kunne forestille sig at være en del af Junglebogen. Dog blev Harris overtalt til at komme over til studiet, og kigge på manuset. Samtidig fik han at vide at han ikke skulle spille en bjørn, men derimod sig selv Phil Harris, og han fik lov til at improvisere sine replikker under optagelserne. Så fra at Baloo var en meget lille rolle, med kun omkring to-tre replikker, blev han en af hovedpersonerne.
 

En af de "Ni Gamle Mænd". Afdøde Ollie Johnston arbejder på
en tegning af Baloo. Billedet er taget i 1965.
 
Stemmen til Mowgli skulle egentlig have været lavet af en dreng, ved navn David Bailey, som var cirka 11 år gammel da de fandt ham til jobbet. Men da der blev brugt tid på at lave historien om, ændrede Bailey's stemme sig, så de blev nød til at finde en anden til at lave stemmen. Det endte med at filmens instruktør, Wolfgang Reitherman's søn Bruce Reitherman, der også har lavet stemmen til Jacob i Peter Plys-kortfilmen, Winnie the Pooh and the Honey Tree, fik lov til at lave stemmen til Mowgli.
Bruce Reitherman ser sammen med sin far,
instruktør Wolfgang Reitherman, på en story-board.
 
Orangutangen, Kong Louis, er en af de mange ting som man ikke kan finde i den oprindelige Junglebogen's historie, da der ikke findes orangutanger i Indien. I Bill Peet's historie optrådte Kong Louis ikke, men blandt aberne var en af dem, som var en stor abe unden hale. Om denne abe skulle forstillle at være leder for aberne, vides ikke. En teori er, at studierne tog Peet's ide og videreudviklede den, så det endte med at den store abe, blev deres leder.
Ligesom ved Baloo, kom der inspriration til aben fra den amerikanske stemme, Louis Prima.
I filmen blev han animeret af Frank Thomas, Milt Kahl og John Lounsbery. Kahl lavede Louis sammenspil med Mowgli, Thomas stod for Louis solo sang og dans. Lounsbery fik æren af at måtte animerede Louis danse-duet med Baloo.

Walt Disney med en skitse af Kong Louis, sammen med Louis Prima.
 
Til Junglebogen ønskede Walt at historien skulle fortælles ved hjælp af sange. På samme tid, som Bill Peet skrev sin udgave af Junglebogen, var komponist og sangskriver Terry Gilkyson optaget af skrive sange til filmen. Men da Peet's historie blev droppet, ønskede Walt også at droppe alle Gilkyson's sange. For de var, ligesom historien, meget dystre. Dog var der en af Gilkyson's sange som alle kunne lide, og det var The Bare Necessities. Og det endte med, at Walt sagde ja til sine medarbejdere om at beholde denne ene Gilkyson sang.
 
Resten af filmens sange blev skrevet af brødrene Sherman, der havde arbejdet for Disney studierne i cirka fem år da de blev en del af Junglebogen. Til Kaa's sang, Trust in me, brugte de to brødre melodien fra en af deres sange, som blev droppet fra Mary Poppins. Sangen hed gang The land of sand.
Faktisk var der en ide om at The Beatles skulle synge gribbnes sang, der på daværende tidspunkt hed Where are your friends? og var en rock & roll sang. Men da de ikke kunne få fat i de fire Beatles-drenge, blev sangen lavet om til en Barbershop sang. Men hører man filmen på original amerikansk, kan man høre at gribbene har en Liverpool accent, ligesom de rigtige The Beatles.
 

Komponist George Bruns, der også havde arbejdet på Sværdet i Stenen, arbejdede på filmens underlægnings musik. Der i blandt gjorde han så sangen 'My own home's melodi blev et tema, man kan høre op til flere gange i filmen. My own home blev også skrevet af brødrene Sherman, og de var blevet færdige med sangen så de nogle storyboards, af Ken Anderson, der skulle forstille at være den manglende slutning på filmen som endnu ikke var fundet. Og det viste sig at sangen passede perfekt ind i storyboardne, så Walt godkendte det for at være slutningen på filmen.
 
Terry Gilkyson
 
Kort efter at have færdig gjort hele historien til Junglebogen blev Walt Disney meget syg. Det hele startede med, at han fik noget alvorligt smerte i halsen. Og efter at han havde været på hospitalet, for at få undersøgt hvad der var glat, viste det sig at han også havde lungekræft. I løbet af november 1966 besøgte Walt studiet en sidste gang, og hilste på alle dem der havde kendt i både lang og kort tid.
 
Den 15. december 1966, kl. 9:30 om morgen, var Walt Disney var død. Kun ti dage efter sin 65. fødelsdag, og Junglebogen var endnu ikke animeret helt færdig. Alle animatorene tænkte over hvad de skulle gøre, for nu lå der et vist pres på deres skuldre. Wolfgang Reitherman fik kort efter Walt's til opgave, at overtage fuld-længde programmet for tegnefilmene og få Disney-animationen til at leve videre, nu hvor Walt var død.
 
Walt Disney Studios' baggrunds-animationsteam i 1966.

Den 18. oktober 1967, næsten et år efter Walt's død, fik Junglebogen premiere. Junglebogen var en utrolig populær film, da den kørte i biograferne, og var en af de første tegnefilm til at indtjene en masse penge. På verdensplan har den i alt indtjent 205 mio. $. I 1978, 1984 og 1990 blev Junglebogen genudsendt i de amerikanske biografer.
26. decmber 1968, var datoen hvor Junglebogen ramte de danske biografer.
Filmen var faktisk så stor en succes, at animatorene begyndte at gøre klar til et træningsprogram, for mennesker der gerne ville animere.


En tidlig skitse 1964 der skal illustrere dyrenes størrelser i 'Junglebogen',
lavet af Ken Anderson.
 
 
Til Oscaruddelingen i 1968 blev Terry Gilkysons sang The Bare Necessities nomineret til en Oscar for Bedste sang. Men prisen gik til Leslie Bricusse for sangen Talk to the Animals i filmen Doctor Dolittle. Samme år som sangen blev nomineret til en Oscar, vandt Junglebogen en Young Audience Award for Bedste film til Børn. Det blev også til en Golden Laurel nominering i kategorien komedie, dog blev det kun til en femte plads.
I 1988 fik filmen en Golden Screnn, fra Tyskland.
 
Her ses den Oscarnominerede sang i originalversion:

 
Originale stemmer
Bruce Reitherman : Mowgli
Phil Harris : Baloo
Sebastian Cabot : Bagheera
Louis Prima : Kong Louis
George Sanders : Shere Khan
Sterling Holloway : Kaa
Verna Felton : Winifred
Clint Howard : Junior
John Abbott : Akela
Ben Wright : Rama
Darleen Carr : Menneske-pigen
Leo De Lyon : Abe
J. Pat O'Malley : Hathi, Grib
Chad Stuart : Grib
Lord Tim Hudson : Grib
Digby Wolfe : Grib
Thurl Ravenscroft : Shere Khan (sang)
Terry-Thomas : Syngende elefanter
Hal Smith : Elefant, Abe
 
Danske stemmer
Joachim Clausen : Mowgli
Carl Ottosen : Baloo (dialog)
Freddy Albeck : Baloo (sang)
Preben Uglebjerg : Bagheera
Svend Asmussen : Kong Louis
Ulrik Neumann : Kaa
Kjeld Jacobsen : Shere Khan
Gert Bastian : Hathi
Kirsten Rolffes : Winifred
Ove Sprogøe : Rama, To af gribene, Diverse roller
Ole Monty : Grib, Diverse roller
Peter Kitter : Grib, Diverse roller
Sniff Neumann : Menneske-pigen
 
Siden denne version af Junglebogen har Disney lavet en hel del flere versoiner af historien om Mowgli. I 1994 kom Disney med en live-action udgave af bogen, hvor det var Jason Scott Lee der spillede Mowgli. Brandon Baker fik i 1998 chancen for at spille Mowgli i filmen Junglebogen - Mowgli's eventyr.
Fra 1996 og frem til 1998 kørte serien Junglebogen's junglebørn. I denne serie fuglte man Baloo og alle de andre dyr, mens de var børn.
I 2003 vendte Mowgli tilbage til junglen i fortsættelsen Junglebogen 2.
Fra 1990 til 1992 var Baloo, Kong Louis og Shere Khan en stor del af serien Luftens Helte.

Kommentarer er midlertidigt deaktiveret.
Læs også

Dumbo

Walt Disneys 4. klassiker, Dumbo, var en lille billig film, der var med til at redde Disney-studierne da det var ved at få problemer med økonomien.

Snehvide og de Syv Små Dværge

Walt Disney's 1. klassiker, Snehvide og de Syv Små Dværge, er i dag kendt for at være et af hans største mesterværker nogensinde.

Pinocchio

Walt Disneys 2. klassiker, Pinocchio, er siden sin premiere blevet en af de mest elskede tegnefilm gennem historien.

101 Dalmatinere

Walt Disney's 17. klassiker, 101 Dalmatinere, blev den første tegnefilm som brugte xerografi-teknikken.

Sværdet i Stenen

Walt Disney's 18. klassiker, Sværdet i Stenen, er kendt for at være en af Disney's sjoveste tegnefilm.

Tornerose

Tornerose, klassiker nr. 16, blev det sidste eventyr der blev produceret i samarbejde med Walt Disney.